Inleiding
Inhoud
Power cables zijn altijd onderwerp van discussie. Stroom is stroom… 230 volt is 230 volt en 50 Hz is 50 Hz… Ja. Klopt. En tóch horen we verschillen. Hoe dat komt? Dat gaan we nog een keer écht onderzoeken. Tot die tijd moet u het doen met onze metingen, samples en onze blauwe ogen. We gaan eens goed zitten voor de nieuwe Yeti Reference power cable. Een heerlijk flexibele lichtnetkabel.
Yeti power cables gebruiken we al langer in onze referentieset. De reden is eenvoudig: ze zijn goed geprijsd en klinken gewoon goed. Echt een heerlijke no-nonsense kabel. Solid core koper (ja, het mag éigenlijk niet, maar het klinkt wel lekker :-)) met een degelijke stekker. kan het beter? Tuurlijk! Dat horen we ook tijdens deze review. Maar goed: die prijs / kwaliteit he… daar zijn wij ook gevoelig voor.
De Reference is wel even andere koek: 1099 per meter. En 400 extra per halve meter extra. Andere prijsklasse… maar goed: is het het verschil waard? Daarover later meer.
Flexibel
Wat écht een verademing is bij de Reference is dat hij flexibel is. De gewone solid core kabels zijn ongekend stug. We kunnen ze wel buigen, maar ja: dat gaat niet gemakkelijk én het gaat natuurlijk een keer breken: zeker bij ons, omdat we nog weleens wat wisselen.
De Reference is een getwiste / gevlochten kabel met bijzonder dikke – standed – aders (3 x 6mm2/ 9 AWG!), mooie pluggen met puur koperen connectoren. Intern in de kabel hebben we het over verzilverd koper, wat ook te zien is in de metingen: de geleiding is hoog, de weerstand is érg laag. En dat is wel fijn voor de aangesloten apparatuur natuurlijk.
De Reference heeft geen afscherming. Nu zijn we normaal gesproken écht van de afscherming, maar we weten ook dat het voor- en nadelen heeft. Dat bleek wel uit de speakerkabeltest waarbij de Shunyata erg goed scoorde en géén afscherming heeft. Driade ook niet. Kortom: het is niet heilig. Of dat bij power-cables ook geldt, komen we snel genoeg achter.