Review Yamaha YSP 5600 Digital Sound Projector

Voordelen

 • 3D beleving
 • Geluidskwaliteit
 • Functionaliteit
 • Connectivity
 • Gebruiksgemak

Nadelen

 • Licht "doppler effect" in het hoog
 • Plastic looks van de DSP
 • Prijskaartje
 • Prijs: € 2100

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Geluid
  Prijs
  Yamaha YSP5600 Soundbar

  Inleiding

  Ondanks dat de echte ‘stereofiel’ er met geen 100 stokslagen aan wil, heeft de Surroundset haar strepen de laatste decennia ruimschoots verdiend. Waar het aanvankelijk begon met middelmatige surround receivers, werden de configuraties steeds grootser, geavanceerder en vooral beter. Van Surround Sound naar high-end DolbyDigital x.y en DTS. Alles om de totaalbeleving nog overweldigender te maken. Nu is er Dolby Atmos. Nog meer speakers, nog meer beleving. Nog meer fun? Als we de filmindustrie mogen geloven wel. Maar wij zijn van Alpha-Audio. Wij zien (of liever: beluisteren) dit soms anders. Blijft de Yamaha ook na ons oordeel overeind? We testen de Yamaha YSP 5600. 

  Nu is Alpha-audio niet het platform waar we zomaar elke surround set reviewen. Dit doen we uitsluitend als er iets wordt gelanceerd dat past bij de high-end maatstaf die wij, en onze lezers, associëren bij het platform. Nu hadden we deze combinatie al eens een paar maal op een heel positieve manier mogen ervaren tijdens een beursbezoek, maar we hadden hem nog niet mogen beleven in ons eigen habitat. Nu dus wel en we kunnen alvast verklappen dat deze Yamaha geen dertien-in-een-dozijn oplossing is.

  De Yamaha soundbar wordt standaard uitgeleverd zonder subwoofer. Wij hebben hem echter getest inclusief de optionele NS-SW300 actieve subwoofer. De aanvulling met een additionele sub is niet perse noodzakelijk voor een fantastische beleving, maar naar onze bescheiden mening een hele nuttige aanvulling wanneer we dit zouden mogen adviseren; geluid moet niet alleen worden gehoord, maar ook worden gevoeld voor een optimale beleving. Voor een optimale ‘fun-factor’ vinden wij. Die ‘optimale beleving’ ervaren we overigens al tijdens het uitpakken; beide units zijn namelijk loodzwaar en de YSP-5600 soundbar is ook nog eens redelijk corpulent.

   
   

  Winkels met Yamaha

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Stationsweg 87
  9471 GM Zuidlaren, NL
  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL

  17 reacties

  1. Heb nu een week of drie de Yamaha 5600 incl. subwoofer ns-sw300. Vanaf de dag dat het spulletje geinstalleerd is heb ik problemen met het signaal van de 5600 naar de sub.
   Dat houdt in dat als de sub er al bij komt dat pas na een minuut of dertig is soms helemaal niet.
   Leverancier doet er alles aan om het te verhelpen van draadloos naar bedraad (geen verschil). Demo woofer uit de winkel neer gezet zelfde euvel (in de winkel geen problemen).
   5600 Vernieuwt geen verbetering (leverancier heeft dit nog nooit meegemaakt). Het rare is als de leverancier de omgeruilde spullen in de winkel opstelt niets aan de hand???
   Het hele spulletje is aangesloten op een lg oled 55B6V

    1. Bedankt voor je snelle reactie.
     Even het volgende wat bedoel met een rand-apparaat (horizon box Ziggo, blu ray speler of iets dergelijks).
     Draadloze interferentie (de leverancier heeft het ook bedraad aangesloten of maakt dat dan niet uit)?
     Kan een aquarium invloed hebben op het signaal?

     1. Hallo Jan,

      Als ik het goed begrijp dat werken de YSP en subwoofer correct bij de leverancier, maar niet thuis? Dit is inderdaad vreemd.

      Ik vraag me, net als Jaap, af waarvandaan u het beeldsignaal krijgt. Is dit vanaf een BR/DVD speler of settopbox? Heeft de leverancier deze ook getest?

      Ik kan me niet voorstellen dat het aquarium de boosdoener is. In theorie zou de pomp het lichtnet kunnen vervuilen, maar ik kan me niet voorstellen dat dit dergelijke problemen veroorzaakt.

      Instraling zou kunnen maar als alles bekabeld is aangesloten, lijkt het me niet hierin te zitten.

      U zou kunnen aanvangen een andere HDMI kabel te proberen of de YSP en subwoofer aan te sluiten op een andere televisie.

      Heeft u al geprobeerd de YSP terug te zetten naar de fabrieksinstellingen? Soms doet dit wonderen.

      Wellicht kunt u de YSP en subwoofer even op een andere groep in huis aansluiten. Zeg op de slaapkamer, in de keuken of wellicht in de garage. Indien het hier wel goed gaat, dan is er waarschijnlijk iets in de ‘huiskamergroep’ dat de problemen veroorzaakt. Dan is het een kwestie van alle verbruikers uitschakelen en een voor een weer inschakelen totdat het probleem zich weer voordoet.

      Succes!

     2. Ik druk op ‘verzenden’ en bedenk me dat het aannemelijk is dat er ergens een los contact zou kunnen zitten in de wandcontactdoos, het gebruikte stekkerblok of in de betreffende centraaldoos. Misschien zou u dit eerst kunnen verifiëren?

      1. Harro bedankt voor het meedenken.
       Beeldsignaal krijg ik van een settopbox.
       Ik ga eerst de stekkerdoos proberen en wie weet.
       Zo niet ga ik de andere suggesties proberen.

       1. Zoals ik eerder aangaf gister de stekker in een andere wandcontactdoos gedaan auto standby schakelaar op high, phase schakelaar op rev en b.a.s.s. schakelaar op movie helaas niks. Heb toen de phase schakelaar heen en weer gehaald en warempel hij deed het de hele avond.
        Vanmorgen het spulletje aangezet niks phase schakelaar heen en weer gehaald en er kwam weer geluid uit???
        Wordt hier niet echt blij van en de leverancier heeft ook nog niks van zich laten horen.

    2. Dag Jaap,
     “Dat is goed om te horen” niet dus want het is toch vreemd dat ik eerst aan schakelaars moet zitten voor dat de sub mee gaat doen.

   1. Hallo. Ik heb ook een Yamaha ysp 5600 en ns sw 300. Is jou probleem inmiddels al opgelost ?. Ik heb het probleem dat de Subwoofer het ook niet doet. Ik wil hem direct op de 5600 aansluiten. Maar als ik de systeem kabel erin heb zitten gaat de Subwoofer niet aan. Als ik de systeem kabel eruit haal gaat die wel aan. Alleen doet die verder niks. Ik zou graag iets van je horen. Of iemand anders die me kan helpen

    1. Hoi Jeroen,
     Bij mij is het probleem opgelost een halogeen tafellamp (stond op een tafeltje waar de sub onderstaat) stoorde het signaal zowel bedraad als onbedraad.
     Het enigste wat bij mij opkomt lees heel goed de handleiding hoe aan te sluiten (klinkt lullig maar een stekkertje verkeerd en hij doet niks).
     Succes met de zoektocht hoe frustrerend het ook is.

  2. Heb deze nu sinds begin februari 16 icm met subwoofer. Ben er uitermate tevreden over! Ondanks dat mijn woonkamer niet optimaal is. Een echte 3d beleving qua geluid!

  3. Ik voorspel dat dit product vrij snel door Yamaha uit productie zal worden genomen vanwege te lage verkoopcijfers. Te duur, te lomp.

  Geef een antwoord