web analytics

Review Yamaha WXC-50 streamer voorversterker

Prijs: € 399

Functionaliteit
Connectiviteit
Gemak
Klank
Prijs

Functionaliteit

Functionaliteit

Anno 2016 denken we bij functionaliteit en intuïtieve bediening direct aan een merkeigen applicatie en in dit geval hebben we hiervoor ofwel de MusicCast applicatie van Yamaha nodig, of kunnen we dit via een webbrowser doen. We kiezen voor gebruik van de app. Deze gebruiken we dan tevens als afstandsbediening. De minuscule meegeleverde afstandsbediening laten we hierom in de verpakking. De applicatie is geheel kosteloos te downloaden voor iOS en Android device via de app-store. Na het downloaden is de unit in slechts een paar klikken operationeel.

Na installatie via de MusicCast applicatie heeft de gebruiker de keuze uit een viertal commerciële streamingdiensten, namelijk Napster, Spotify, Juke en Qobuz. Gebruikt u deze niet, dan kunt u deze in de geavanceerde instellingen uitzetten, zodat deze niet telkens in de lijst worden getoond. Hierna toont de applicatie de opties muziek af te spelen vanaf een mobile device, via Airplay, een in het netwerk aanwezige server of NAS, Netradio (Internetradio), via Bluetooth, vanaf een USB stick, vanaf een externe bron via de optische ingang, of via de analoge lijningang. Een overeenkomst, alle functies werken eenvoudig, overzichtelijk (al dan niet via een map structuur) en vooral heel snel.

Binnen een paar klikken hebben we een muziekstuk via de DLNA-compliant NAS aan het spelen. Op dat moment kan de gebruiker de geluidsinstellingen van de WXC-50 aanpassen. We drukken hiervoor op de pictogram met de drie lijntjes en bolletjes rechts onder in het display van de mobile device.

Voor deze test schakelen we alle DSP functies uit door de equalizer op bypass te zetten. Vervolgens de ‘Enhancer’ uit (deze staat standaard aangeschakeld) en activeren we de ‘Direct’ instelling. Alles klinkt nu zo neutraal mogelijk en kunnen we de klank van de verschillende onderdelen zo objectief mogelijk beoordelen. Tot slot schakelen we de audio informatie aan, indien deze nog niet is geactiveerd.

Gerelateerde berichten

Atoll IN 200 Signature

Review Atoll IN 200 Signature

Functionaliteit InhoudBonjour tout le monde! Vandaag gaan we de Franse toer op met de Atoll IN 200 Signature. Een bijzonder fraaie geïntegreerde versterker die volledig in Frankrijk gemaakt wordt. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. We ontvangen een nagelnieuw exemplaar via Belram hifi. Die zijn inmiddels al meer dan vijftien jaar importeur van het Franse […]

Bluesound VS Sonos

Review: Sonos VS Bluesound

Functionaliteit InhoudHet is een tijdloze strijd. Licht tegen donker, yin & yang, Ferrari tegenover Porsche. Je was een fan van de Beatles of van de Stones. In de 21ste eeuw zijn twee merken die vechten in de streaming HiFi hoek. Als twee zwaargewichten in een bokswedstrijd, lijken de merken Sonos en Bluesound te vechten om […]

32 reacties

 1. Goh ik snap niets van de negatieve reacties, heb deze ongelooflijk goeie preamp streamer aangesloten, op de https://www.bax-shop.nl/producten-uit-assortiment/krk-12s-subwoofer die weer op de Quad 606 die de 57 aansturen. Het verschil is enorm. En moet Jaap gelijk geven de D versterker in de Marantz M CR611 is ongeschikt voor de ESL. Ik ben geen audiofiel, gewoon een muziek liefhebber met goeie oren. De preamp streamer van €17.000,– zal iets beter zijn, maar dit verschil is volgens mij marginaal. Want hier (gewoon 320kbits/sec Spotify) klinkt alles perfect. Trouwens de ChromeCast (Dat kleine rondje met HDMI stekker en voedingskabeltje) is ook grandioos. Gebruik een HDMI Audio Extractor deze via Toslink aangesloten op de WXC-50 Het kost peanuts maar de weergave kwaliteit is 5sterren. Yamaha bouwt concertvleugels maar ook HiFi en met deze WXC-50 hebben deze knappe koppen een nieuwe standaard neergezet, High End voor peanuts, De snob kan deze op een niet zichtbare plaats neer zetten, want gehoormatig zal de visite direct aannemen dat er een apparaat staat die vele malen duurder is. Alles werkt perfect, het valt mij op dat mijn iPhone (alles up to date) veel trager is dan Android. Echt hier krijgt niemand spijt van. Spotifyconnect werkt altijd, de Marantz M CR611 moet je telkens resetten.

 2. Mijn (persoonlijke) ervaring als audiofiel:

  Slechts 1 minpunt:
  – Koud en plat klankbeeld, na enige tijd luisteren begint muziek u te vervelen.
  Je hoort wel alle frequenties, maar vermoed dat de ESS DAC chip en unsampling / enhancing technieken te kort schieten om van een MP3-streamingradio terug een warme analoge sound neer te zetten,
  Vergeleken met mijn oude Onkyo TX-NR609 AV 7.2 receiver (prijsklasse 600 €) met Burr-Brown DAC en WRAT tech, die wel een warme sound neerzet, waarmee je muziek ‘beleeft’.

  Pluspunten:
  – Mooi strak design en licht gewicht, makkelijk mee te nemen en te installeren op verschillende locaties.
  – Eenvoudige installatie & softwareupdate.
  – Makkelijk en functioneel gebruik.
  – Mooie en fexibele app (Android op Samsung smartphone) met tal van mogelijkheden, die uitgebreider zijn dan op sommige andere Yamaha versterkers (‘Enhance’ en ‘automatische equalizer’).
  – Geen kwaliteitsverlies te horen bij afspelen van verschillende digitale bronnen (pc en smartphone).

  Alles ‘bekabeld’ getest op:
  – High End Aura Evolution eindversterker
  – Basic Onkyo TX-NR609 AV-versterker
  – Panasonic mini-keten (150 €)
  Beste combinatie was met de Panasonic mini-keten aangesloten op niet high end buitenluidsprekers.

  Ook de Yamaha WXA-50 met ingebouwde eindversterker geeft voor mij hetzelfde onbevredigend resultaat.

  Ondertussen aan het uitkijken naar andere streamers met een goede technologie om MP3-streaming terug om te zetten naar een warm analoog geluid.
  Tips in mijn zoektocht welkom, ben aan het denken richting Cambridge CXN(V2), NAD, Marantz ND8006 of misschien toch terug naar een Onkyo AV ?

  1. Ondertussen de oplossingen gevonden:
   – De WXC-50 digitaal verbonden met NAD C368 DAC versterker, zodat de DAC van de Yamaha streamer vervangen wordt door de NAD die veel warmer en aangenaam analoog klinkt.
   – De goedkope Yamaha WXAD-10 getest en aangeschaft om aan te sluiten op mijn andere analoge hifi versterker. Deze klinkt veel aangenamer en warmer met zijn Burr Brown DAC tov de duurdere kille emotieloze WXC-50.

 3. Aansluiten was erg makkelijk en nooit problemen gehad. In het begin vond ik de app wat aan de trage kant maar na een update is het een stuk sneller geworden.
  Ik gebruik een iphone 7 plus voor de app. Samen met een philips 270 pre amp en een 370 dc power amp uit de black tulip lijn. Ik gebruik de yamaha dus niet als pre amp. dit in combi met een set JBL L88 plus 12 luidsprekers klink de yamaha echt geweldig!

 4. Beste Alpha Audio,

  met veel plezier lees ik jullie reviews en artikelen. Dank daarvoor!
  Momenteel ben ik me aan het oriënteren voor de aanschaf van een streamer ter aanvulling op mijn Sugden A21 en Triangle set. Op mijn lijstje staan: Node2, WXC50 en Allo BOSS. Nu hebben jullie zowel de Bluesound als de Yamaha getest en ben ik erg benieuwd naar een vergelijk. Het prijsverschil is namelijk behoorlijk (Node2 550 euro, WCX50 290 euro via amazon.co.uk)

  Ben erg benieuwd naar jullie mening.

  Groet, Ruud

  1. Dat is een goede vraag. Ik denk dat digitaal uit er niet een heel groot verschil is. Wel in de app, ondersteuning van diensten, etc. Ook analoog uit zal er een verschil zijn. Ik heb zelf de WCX50 niet getest naast de Node2. Wel vind ik de app van Bluesound fijner dan Yamaha. Maar dat is een groot deel smaak.

  2. Prima vraag inderdaad. Jaap geeft al aan dat er wat verschil zit tussen de apps. Dit onderstreep ik zeker, maar voor mij persoonlijk gaat het er meer om of ik mijn muziek geordend kan terugvinden. Beide apps slagen hierin, onder de voorwaarde dat alle meta-data up to date is. Is dit niet het geval, dan zal de Yamaha wat fijner werken. Qua klank is de Yamaha wat meer open, ruimtelijk en neutraal in de weergave. De Bluesound Node 2 is wat warmer en meer gepolijst in de weergave.

   1. Dank voor de snelle reactie mannen! In mijn setup zit geen aparte DAC, dus de streamers zullen analoog aangesloten worden. Mijn muziek-collectie is prima geordend, dus dat zou geen probleem moeten zijn.
    Gezien de snelle ontwikkelingen in streaming-land overweeg ik sterk voor de Yamaha te gaan en de 250 euro verschil in mijn zak te houden…

  3. In tegenstelling tot alle goede testen van de Yamaha WXC 50, valt het apparaat mij behoorlijk tegen. Een abonnement op Qobuz met Flack bestanden, gaat het mis met de WXC 50.
   Wanneer een Hires bestand wordt afgespeeld, valt het apparaat steeds uit. En moet de stekker achter de WXC 50 eruit, om vervolgens weer op te starten, en verder te spelen. Dit kan wel zeven tot acht keer op een dag plaats vinden. Er is zelfs een Hires CD die het apparaat weigert af te spelen in Flack bestand. Alleen in MP3, dan gaat het. Ik heb drie WXC 50 spelers getest op drie verschillende locaties. Allemaal hetzelfde probleem. Ik kom dan ook tot de conclusie dat de WXC 50 niet geschikt is voor Hires bestanden, max MP3.
   Ik heb Musiccast Support ingelicht van de problemen, maar tot nu toe geen reactie. Dit zelfde probleem doet zich ook voor bij de WX-010 luidsprekertjes. Vraag……..is het probleem bekend?

   1. Beste Besbas,

    Nee dit ik iets dat ik niet zo 1-2-3 herken.
    We hebben ook nog nooit een lezersvraag gekregen met een dergelijk probleem.

    Ik ben geneigd te zeggen dat het misschien in een het FLAC-bestand of in de betreffende stream kan zitten. Ook ik heb wel eens een corrupt bestand gehad die door een streamer niet correct werd afgespeeld, maar dit lag 99,9% van de gevallen aan de content en niet aan de speler.

    Met Qobuz heb ik jammer genoeg geen ervaring. Wel met Tidal en dit werkte – ook met het lossless hifi abonnement – perfect. Misschien heeft Qobuz iets veranderd waarna de firmware van de Yamaha moet worden bijgewerkt. Heeft u al een fabrieks-reset geprobeerd en hierna een firmware upgrade uitgevoerd?

    Mvrgr. Harro Tillema

    1. Ik vergeet de meest belangrijke vraag te stellen. Hoe heeft u de producten aangesloten?

     Als u via wifi streamt en op hetzelfde wifi netwerk zijn ook verschillende computers, telefoons en andere zaken met de router verbonden, is het voor de hand liggend dat het een bandbreedte probleem van het wifi netwerk is.

     Wanneer u de Yamaha’s via wifi met het netwerk heeft verbonden, zou ik u adviseren om de Yamaha’s via het bekabelde netwerk te laten spelen. Bij highres altijd aan te bevelen.

     Mvrgr. Harro Tillema

    2. Beste Harro Tilleman
     De WXC 50 is geheel bekabeld aangesloten met cas 6
     Het probleem doet zich willekeurig voor, soms al bij het aanzetten van het apparaat. Dan moet eerst de stekker eruit. Ik heb drie apparaten geprobeerd met steeds de nieuwste Firmware. CD Absolute Jest van John Adams ( een rode CD met een olifant ) wordt ook bij alle drie spelers geweigerd af te spelen in flack. MP3 gaat wel.
     Ook andere Hires CD’s, wanneer er gecompliceerde muziek wordt afgespeeld of luide passages ( klassieke muziek) kan de WXC 50 er zo mee stoppen. Ik heb ook een Teac NT-503 geprobeerd, maar die ondersteund Qobuz niet, alleen via Bluetooth en dat is ook niks.

     Bedankt voor de reactie
     Besbas

     1. Dit is inderdaad een heel apart fenomeen. Misschien dat er ergens een probleem in de infrastructuur zit.
      Wellicht is het een goed idee om uw router eens te resetten. Soms lost dit vage netwerkproblemen op.

      Het zou ook kunnen zijn dat er in uw netwerk een apparaat zit die grote datapakketten verstuurd en zodoende de netwerkperformance omlaag trekt. Denk aan een settopbox voor digitale televisie. U zou vervolgens eens alle internet ‘ontvangers’ kunnen uitschakelen en alleen de Yamaha in het ‘lege’ netwerk testen.

      Wellicht is een van de netwerkkabels ergens tussen de router en de Yamaha niet helemaal lekker. Mijn advies zou dan ook zijn alle netwerkkabels te vervangen voor andere exemplaren. Denk hierbij ook aan de bekabeling tussen router en een switch waarop de Yamaha mogelijk is aangesloten.

      Als laatste test (als de problemen aanblijven) zou u uw Yamaha eens bij een kennis in het netwerk kunnen proberen. Wanneer de Qubuz highres streams dan wel goed worden weergegeven weet u in elk geval waar u het probleem niet moet zoeken.

      Succes!

      1. Met de derde WXC 50 ben ik inmiddels naar een kennis geweest, en uitgeprobeerd. Wat schetst mijn verbazing, precies hetzelfde probleem. Vervolgens weer naar een andere locatie, en weer hetzelfde probleem. Daarna een ander merk streamer geprobeerd. Probleem opgelost, vermoedelijk een codec probleem. Naar mijn idee deugt de WXC 50 niet, max geschikt voor MP3.

      2. Ik kan deze ervaring met zowel de WXA-50 als WXC-50 bevestigen. In diverse omgevingen met steeds optimale netwerkbekabeling dezelfde uitval mogen ervaren.
       En idd bij willekeurig andere gekozen oplossing geen problemen meer ervaren.

       Daarnaast waren mijn klanten collectief niet te spreken over de MusicCast app, dus was de keuze snel gemaakt.

       Succes en is het geen optie om er gezamenlijk met Alpha-Audio naar te kijken, misschien is er wel een verschil tussen review exemplaar en productie.

      3. Beste Harro

       Nog even een reactie van 7-3-2018 t.b.v. de Yamaha WXC 50.
       Nu bijna een jaar in mijn bezit, en nog steeds uitval problemen. Het wil maar niet lukken een stabiel geluid te krijgen in samenwerking met Qobuz. Soms gaat het vier dagen goed, maar dan ineens stopt het apparaat ermee. Stekker eruit, opstarten, en dan gaat het weer. Dit verschijnsel doet zich ook voor bij de WX 010 en de WXA 50 op verschillende locaties. Ik ben niet de enige met dit probleem zie ik op internet. Ook het service niveau van Yamaha is nul.
       Ze reageren gewoon niet. Waarom wordt er niet eens wat beter getest op dergelijke apparatuur, het lijkt wel of Yamaha de testen betaald. Ik ben voorlopig klaar met Yamaha, de WXC 50 gaat terug naar de leverancier. Goeten Besbas

     2. Beste Besbas, heb de WXC-50 met (alles) cat7 aangesloten op een switch welke gaat naar powerline adapter.
      En heb geen problemen met (laatste update) musicast, soms kapt Spotify, ja ik weet je hebt Qobuz maar het probleem komt volgens mij dat de server van Spotify / Qobuz soms wordt overbelast. Yamaha is een begrip in de professionele wereld. https://open.spotify.com/album/72i0xDo3ZrzhVGwiYBFKIu?si=2Ezx64CHSLaJTWWWE-nERw gaat bij mij prima. En de WXC-50 bevat heel weinig componenten, wat kan er dan anders zijn met jouw Yamaha apparatuur? Misschien komt het dat ik alles (behalve Spotify) via HDHI Toslink afspeel, zie bovenste reactie.
      Zoals Jaap en Harro al te berde bracht, resetten en dan firmware update, dan moet het werken.
      Met vriendelijke groet, van DE muziekliefhebber :-)

   2. Hmm heel raar. Ik heb de wxc50 nu een dik half jaar en ben er heel erg blij mee. Zowel qobus als tidal werkt bij mij perfect.(ook high res). Ik gebruik hem elke dag en eigenlijk staat hij niet uit bij mij.

    1. Niels
     Is het mogelijk dat je de volgende CD eens probeert af te spelen via Qobuz en of Tidal in Flack bestand? Het gaat om de CD Absolute Jest and grand piano van de componist John Adams ( een rode hoes met een olifant) Deze CD wordt bij ons pertinent geweigerd af te spelen, maar wel in MP3. Het probleem doet zich ook voor bij andere opnames ( klassiek) waarbij steeds ergens op dezelfde plek de WXC 50 stopt.

     met vriendelijke groet
     Besbas

   3. Het is jammer dat internetproviders niet allemaal even snel zijn. Want dat is de oorzaak dat er gebufferd wordt. Ik ben erg tevreden met Ziggo, bij mij 180 Mbit/sec nooit problemen.

 5. Ik zit eraan te denken om dit mooie product te kopen.
  Echter heb ik een vraag voor mijn 2.1 speaker set-up.

  Is er subwoofer crossover frequency in te stellen of wordt dit automatisch gedaan (e.g. 80 Hz) als een subwoofer aangesloten is?
  Ik wil voorkomen dat bassen (e.g. tussen de 80 en 120 Hz) door alle speakers worden weergegeven.

  De meeste AV receivers hebben wel een dergelijke functie, maar kon niks in de online Yamaha manual hierover vinden.

  1. Dag Edwin, helemaal mee eens. Maar moet mezelf tegenspreken. Ik heb de active sub KRK 12s aangesloten op MCR 611 Marantz die samen met de ESL 57 een verbluffend resultaat neer zet. Ook hier vanaf 80 Hertz. Vergeet dat dit laag wel in de opname moet zitten. De meeste muziek wordt gespeeld in het midden register. De centrale C op de piano is de C onder de eerste lijn van de vioolsleutel. Ook de bassleutel bevat weinig hulplijntjes. Maar de effecten zijn enorm wanneer het laag wel in de opname zit. Groetjes

 6. Waarom moet het klankverschil tussen interne of externe geluidsbron groot zijn? De interne DAC bepaalt de weergave. Ik vindt het een knappe prestatie van Yamaha en de concurrentie zal hier van schrikken.

  1. Ik vind dit ook een heel mooi product. Het is echt zo’n product om iemand die nog niets met streamen heeft, te overtuigen de stap te wagen. Voor de prijs moet je het niet laten.

Geef een reactie