web analytics

Review Yamaha Vinyl 500 – Meer dan analoog genot

Voordelen

 • Uitstekende geluidskwaliteit
 • Premium look en feel
 • Ongeëvenaarde functionaliteit
 • Simpele en intuïtieve bediening

Nadelen

 • Gevoelig voor oppervlaktetrillingen
 • Geen automatische afslag

  Prijs: € 649

  Bouwkwaliteit
  Functionaliteit
  Geluidskwaliteit
  Prijs-Prestatie

  Conclusie

  De Yamaha Vinyl 500 is een hele bijzondere vinyldraaier die naast analoog materiaal ook overweg kan met de modernste digitale muziekformaten en streaming protocollen. Hiermee kan de fabrikant wederom een vinkje achter haar naam zetten bij ‘firsts’ op hifi-gebied. Yamaha betitelt deze Vinyl 500 als game-changing draadloze platenspeler voor een nieuwe generatie audiofielen en hier kunnen we eigenlijk geen speld tussen krijgen. De geluidskwaliteit is gewoon erg goed en de toegevoegde MusicCast functionaliteit maken deze speler tot de meest innovatieve muziekbron in de markt. Hierom bekronen we de Yamaha Vinyl 500 graag met een welverdiende Alpha-Audio award.

  Eindoordeel

  Het wachten op de Yamaha Vinyl 500 wordt beloond. Deze draaitafel biedt vrijwel alles dat een moderne muziekliefhebber zich maar kan wensen. Speel platen af, stream muziek vanaf je telefoon naar de speler zoals je dit al jaren gewend bent te doen en maak bovendien kennis met het excellente MusicCast platform van Yamaha. Bovenal is de geluidskwaliteit van uitstekend niveau.

  De kwaliteit van de gebruikte materialen is prima en ook op belangrijke zaken als lagering van het plateau en de arm is niets aan te merken. Wij zijn van mening dat Yamaha door een slimme mix van analoge- en digitale technologie een zeer goede propositie biedt. Hierbij heeft de Vinyl 500 een excellente prijsstelling en is hiermee voor een hele brede doelgroep interessant.

  De Vinyl 500 is gepositioneerd op net geen zeshonderdvijftig Euro retail. De MusicCast WXC-50 audio streamer alleen kost ten tijde van publicatie net geen vierhonderd Euro. Een beetje aardige phono voorversterker kost ook al snel zo’n honderd Euro. Dit betekent dat de platenspeler functionaliteit slechts een meerprijs heeft van honderdvijftig Euro. Dit zeer complete product van Yamaha verdient hiermee de hoogste score op het gebied van prijs en prestatie.

  Kanttekeningen

  Ondanks we zeer content zijn met het totaalplaatje van deze speler, zijn er wel een paar zaken die we bij een MKII versie graag anders zouden zien. De speler is voorzien van dempende voetjes, maar desondanks worden trillingen vanuit het vloeroppervlak maar matig gedempt. De platenspeler is bovendien geheel handmatig en dit betekent dat de Vinyl 500 niet is uitgerust met een automatisch afslagmechanisme. Voor dit stukje extra gebruiksgemak zouden we best een paar Euro extra willen uitgeven.

  Wanneer gebruik wordt gemaakt van de phono uitgang in plaats van de lijnuitgang met interne RIAA-voorversterker, dan kan de streaming functionaliteit van de Vinyl 500 helaas niet worden benut. Deze werkt alleen via de lijnuitgang. Het is jammer dat de omschakeling tussen phono- en lijnuitgang handmatig met een schakelaar op de achterzijde plaatsvindt en niet automatisch met een relais op basis van de bronkeuze. Zodoende kunnen beide uitgangen niet tegelijkertijd worden benut. Mocht u op termijn besluiten de phono-uitgang te verkiezen boven de lijnuitgang en hierbij ook de streaming functionaliteit wilt blijven gebruiken, dan dient de schakelaar telkens handmatig om te worden gezet.

  De pitch van de Vinyl 500, dus de snelheid waarmee het plateau draait, is een fractie hoger dan van onze digitale albums op onze NAS en op Redbook cd. We hebben geen idee of het iets exemplarisch is of dat de fabrikant dit bewust heeft gedaan. Helaas kunnen we dit niet op gebruikersniveau beïnvloeden en zullen dit waarschijnlijk – als we hier al iets aan willen doen – intern moeten aanpassen. Wanneer we dit in de toekomst via de app zouden kunnen aanpassen, zou dit natuurlijk prachtig zijn.

  Gebruikte componenten

  Deze review hebben we uitgevoerd in combinatie met een Bryston BP26 voorversterker inclusief MPS2 voeding en twee Bryston 7B3 monoblokken. De bekabeling komt van JIB; de Boaacoustic Blueberry Signal XLR (BB-006) voor de versterking, Blueberry Signal RCA (BB-005) voor de platenspeler, Blueberry Klang (BB-008) dienen als luidsprekerkabels naar onze Usher Dancer Mini 2 luidsprekers en als stroomkabels gebruiken we de Blueberry Strom (BB-007). Deze JIB Boaacoustic kabelreeks gebruiken we sinds enige tijd en voldoet ons prima. Deze Blueberry instap-serie is geheel nieuw en presteert significant beter dan de meegeleverde OEM-kabels. Net als de Yamaha Vinyl 500 heeft deze Blueberry-serie een excellente prijs-prestatieverhouding.

  Gerelateerde berichten

  Van Medevoort SC-QS interlinks

  Eindoordeel Inhoud 1. Inleiding2. Yamaha Vinyl 5003. Bouwwijze4. Geluidskwaliteit5. Zin en onzin van upgrades6. EindoordeelReactiesVan Medevoort gelooft in zilver. Dat wordt overduidelijk als u de producten uit Maarssen open schroeft. In alle componenten van Van Medevoort vindt u het hoogwaardige silver wire. Ook deze interlinks van Van Medevoort zijn opgebouwd uit dit zilver. Bij de […]

  Review NAD C390DD

  Eindoordeel Inhoud 1. Inleiding2. Yamaha Vinyl 5003. Bouwwijze4. Geluidskwaliteit5. Zin en onzin van upgrades6. EindoordeelReactiesHet is één van de lastigste recensies die we tot nu hebben gedaan. De NAD C390DD is zo anders op enkele vlakken, dat je er allereerst goed voor moet zitten én een paar gewoontes moet afleren. Pas dan begrijp je wat […]

  4 reacties

  1. Wat een fijn geschreven duidelijk review. Mijn gedachten dwalen spontaan af richting 3 verhuisdozen vol lp’s, eenzaam en verlaten in de opslag. Zij waren ooit het middelpunt van menig feestje en romantisch samenzijn…

  Geef een reactie