web analytics

Review Yamaha Vinyl 500 – Meer dan analoog genot

Prijs: € 649

Bouwkwaliteit
Functionaliteit
Geluidskwaliteit
Prijs-Prestatie

Zin en onzin van upgrades

Inhoud

Audiofielen zijn soms vreemde snuiters. Wij mogen dit zeggen, want ook wij vallen onder deze categorie. De geluidskwaliteit mag bij ‘ons’ altijd beter en zien we een mogelijkheid, dan grijpen we deze ook zondermeer aan. Maar bij deze Yamaha Vinyl 500 zijn we terughoudend. Hierom stellen we hardop de vraag of wij deze Vinyl 500 ergens zouden kunnen upgraden, zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Altijd lastig. Maar laten we vooral reëel zijn. Deze speler is met een specifiek doel gemaakt en presteert voor dit doel zelfs boven verwachting goed. Moeten we dit dan wel willen?

Natuurlijk is deze platenspeler uit te rusten met een kwalitatief beter element, maar we zien niet in waarom je dit überhaupt al zou doen. De kwaliteit is immers zo goed als de zwakste schakel. Alleen met een betere cartridge is er nog niet automatisch een veel hogere geluidskwaliteit behaald. Misschien is er wel marginale winst te behalen, maar de maximaal haalbare kwaliteit van deze investering zal niet per definitie worden behaald. Ook de interne (arm)bekabeling, phono stage, plint constructie, armlagering en de afstelling van het element na montage hebben immers allen een grote invloed op de uiteindelijke geluidskwaliteit.

Geloof ons, de techneuten van Yamaha zijn echt niet over een nacht ijs gegaan bij deze Vinyl 500. Het toegepaste element van Audio Technica heeft zelfs een dusdanig goede kwaliteit dat deze het bij de meeste hifi sets niet zo snel de zwakste schakel zal zijn. We zouden dus niet zo snel willen stellen dat het simpelweg wisselen van het element een nieuwe dimensie zal toevoegen aan de klank en imaging eigenschappen van uw vinyl. Wilt u het desondanks wel proberen, dan is het element inclusief de headshell door de handige bajonetsluiting in een oogwenk te wisselen.

Ons advies

Wilt u op korte termijn upgraden, dan adviseren we eerst eens een plaat marmer of hardsteen en een drietal spikes aan te schaffen zodat de Vinyl 500 een stabiele ondergrond heeft en minder gevoelig is voor trillingen vanuit het vloeroppervlak. Ook vinden we het zinnig om te investeren in een kwalitatief goede interlink en een goede voeding van bijvoorbeeld Sbooster waarmee zowel de phonotrap en de streamer op een hoger niveau zullen presteren.

Wanneer de meegeleverde naald een paar duizend speeluren heeft gemaakt zouden we er zelf voor kiezen deze te vervangen door een (niet door Yamaha voorgeschreven) kwalitatief goede elliptische variant. Hiermee wordt de weergave veelal levendiger en komt er meer detail naar voren. We zouden u dan ook willen adviseren eens te kijken naar een platenwasmachine, waarmee na een grondige wasbeurt de maximale geluidskwaliteit uit het vinyl naar boven komt. Als u dan toch nog meer wilt zou u na al deze stappen kunnen overwegen een hoogwaardiger (MC) element aan te schaffen en eventueel een bijpassende externe phonotrap.

Gerelateerde berichten

Oehlbach RATTLE SNAKE 3

Review Oehlbach RATTLE SNAKE 3

Zin en onzin van upgrades InhoudHelp, er liggen hier ratelslangen tussen de versterker en de luidsprekers! Het zijn dunne slangetjes, maar toch… En dan te weten dat een beet van een ratelslang fatale gevolgen kan hebben.

Sonos Playbase

Review Sonos Playbase

Zin en onzin van upgrades Inhoud“Het heeft wel wat weg van een bord. Wel een heel groot bord.  Ik gok dat de spaghetti wel vlekken achterlaat op dat witte kleurtje. Hé het zou ook een geweldige snijplank zijn. De Iplank, groeten en vlees snijden met muziek. En aan de rand kan je dan gewoon je […]

4 reacties

  1. Wat een fijn geschreven duidelijk review. Mijn gedachten dwalen spontaan af richting 3 verhuisdozen vol lp’s, eenzaam en verlaten in de opslag. Zij waren ooit het middelpunt van menig feestje en romantisch samenzijn…

Geef een reactie