web analytics

Review Yamaha Vinyl 500 – Meer dan analoog genot

Voordelen

 • Uitstekende geluidskwaliteit
 • Premium look en feel
 • Ongeëvenaarde functionaliteit
 • Simpele en intuïtieve bediening

Nadelen

 • Gevoelig voor oppervlaktetrillingen
 • Geen automatische afslag

  Prijs: € 649

  Bouwkwaliteit
  Functionaliteit
  Geluidskwaliteit
  Prijs-Prestatie

  Zin en onzin van upgrades

  Inhoud

  Audiofielen zijn soms vreemde snuiters. Wij mogen dit zeggen, want ook wij vallen onder deze categorie. De geluidskwaliteit mag bij ‘ons’ altijd beter en zien we een mogelijkheid, dan grijpen we deze ook zondermeer aan. Maar bij deze Yamaha Vinyl 500 zijn we terughoudend. Hierom stellen we hardop de vraag of wij deze Vinyl 500 ergens zouden kunnen upgraden, zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Altijd lastig. Maar laten we vooral reëel zijn. Deze speler is met een specifiek doel gemaakt en presteert voor dit doel zelfs boven verwachting goed. Moeten we dit dan wel willen?

  Natuurlijk is deze platenspeler uit te rusten met een kwalitatief beter element, maar we zien niet in waarom je dit überhaupt al zou doen. De kwaliteit is immers zo goed als de zwakste schakel. Alleen met een betere cartridge is er nog niet automatisch een veel hogere geluidskwaliteit behaald. Misschien is er wel marginale winst te behalen, maar de maximaal haalbare kwaliteit van deze investering zal niet per definitie worden behaald. Ook de interne (arm)bekabeling, phono stage, plint constructie, armlagering en de afstelling van het element na montage hebben immers allen een grote invloed op de uiteindelijke geluidskwaliteit.

  Geloof ons, de techneuten van Yamaha zijn echt niet over een nacht ijs gegaan bij deze Vinyl 500. Het toegepaste element van Audio Technica heeft zelfs een dusdanig goede kwaliteit dat deze het bij de meeste hifi sets niet zo snel de zwakste schakel zal zijn. We zouden dus niet zo snel willen stellen dat het simpelweg wisselen van het element een nieuwe dimensie zal toevoegen aan de klank en imaging eigenschappen van uw vinyl. Wilt u het desondanks wel proberen, dan is het element inclusief de headshell door de handige bajonetsluiting in een oogwenk te wisselen.

  Ons advies

  Wilt u op korte termijn upgraden, dan adviseren we eerst eens een plaat marmer of hardsteen en een drietal spikes aan te schaffen zodat de Vinyl 500 een stabiele ondergrond heeft en minder gevoelig is voor trillingen vanuit het vloeroppervlak. Ook vinden we het zinnig om te investeren in een kwalitatief goede interlink en een goede voeding van bijvoorbeeld Sbooster waarmee zowel de phonotrap en de streamer op een hoger niveau zullen presteren.

  Wanneer de meegeleverde naald een paar duizend speeluren heeft gemaakt zouden we er zelf voor kiezen deze te vervangen door een (niet door Yamaha voorgeschreven) kwalitatief goede elliptische variant. Hiermee wordt de weergave veelal levendiger en komt er meer detail naar voren. We zouden u dan ook willen adviseren eens te kijken naar een platenwasmachine, waarmee na een grondige wasbeurt de maximale geluidskwaliteit uit het vinyl naar boven komt. Als u dan toch nog meer wilt zou u na al deze stappen kunnen overwegen een hoogwaardiger (MC) element aan te schaffen en eventueel een bijpassende externe phonotrap.

  Gerelateerde berichten

  Review Yamaha WXA-50 versterker

  Zin en onzin van upgrades Inhoud 1. Inleiding2. Yamaha Vinyl 5003. Bouwwijze4. Geluidskwaliteit5. Zin en onzin van upgrades6. EindoordeelReactiesAl bij de introductie dit voorjaar trok de Yamaha WXA-50 onze aandacht. Betaalbaar, functioneel en volgens Yamaha zou deze geïntegreerde versterker met MusicCast technologie klankmatig erg goed presteren. Yamaha vroeg ons of we hem wilden reviewen. Dit […]

  Canton WA100

  Zin en onzin van upgrades Inhoud 1. Inleiding2. Yamaha Vinyl 5003. Bouwwijze4. Geluidskwaliteit5. Zin en onzin van upgrades6. EindoordeelReactiesEr zullen weinig muziekliefhebbers zijn die graag kabels door de woonkamer leggen. Het is immers niet het meest modieuze onderdeel van een hifisysteem. Eén fabrikant die dat beseft, is Crystal Cable. Canton gaat nog een stap verder […]

  4 reacties

  1. Wat een fijn geschreven duidelijk review. Mijn gedachten dwalen spontaan af richting 3 verhuisdozen vol lp’s, eenzaam en verlaten in de opslag. Zij waren ooit het middelpunt van menig feestje en romantisch samenzijn…

  Geef een reactie