web analytics

Review Yamaha Vinyl 500 – Meer dan analoog genot

Prijs: € 649

Bouwkwaliteit
Functionaliteit
Geluidskwaliteit
Prijs-Prestatie

Bouwwijze

De Yamaha Vinyl 500 heeft een premium uitstraling

De Yamaha Vinyl 500 is een uitstekend gebouwde draaitafel met een premium uitstraling. De platenspeler is, zoals de meeste moderne draaitafels, snaar aangedreven. Hierbij wordt het gegoten aluminium draaiplateau aangedreven via een gelijkstroom-gestuurde motor en een platte, bredere rubberen snaar. De motor heeft voldoende kracht voorhanden om het plateau draaiende te houden het afstoffen van de plaat met een microvezeldoek. Voor de deejays onder u: de Vinyl 500 is geen echte snelstarter, maar met een 1/3 omwenteling is het plateau wel 100% op snelheid.

De snelheidsvariatie tijdens het afspelen van een album bedraagt ongeveer 2% (wow & flutter: 0,2%). Dit zijn prima waarden en in de praktijk zullen de meest storende snelheidsvariaties eerder in het vinyl zelf zitten dan in de platenspeler. De rumble waarde, het geluid van motorresonanties en plateaulagering dat aan het geluidssignaal wordt toegevoegd, wordt niet opgegeven. Het is goed te vermelden dat we zelfs bij een hoger volume geen brom van de gelijkstroommotor kunnen waarnemen, zoals we dit in de jaren ’70 en ’80 wel duidelijk konden horen bij sommige snaaraangedreven platenspelers.

Yamaha kiest voor een moderne rechte toonarm waarbij de naalddruk en dwarsdrukcompensatie beide traploos instelbaar zijn. De geheel uit aluminium vervaardigde headshell is afneembaar. Ten opzichte van een plastic headshell is een aluminium headshell door het hogere eigen gewicht minder gevoelig voor het opvangen van externe geluidstrillingen en dit komt de geluidskwaliteit direct ten goede. De ingebouwde RIAA-correctie is prima geïmplementeerd en we beluisteren geen noemenswaardige 50Hz brom of instraling van externe origine in de achtergrond.

Elementkeuze

Het gebruikte element is een Moving Magnet variant uit de stal van Audiotechnica. Het precieze model wordt niet gespecificeerd, maar wij vermoeden dat Yamaha heeft gekozen voor een (element dat is gebaseerd op de) AT91R Dual Moving Magnet Stereo Phono cartridge. Hierbij heeft Yamaha heel netjes gekozen voor de prijstechnisch uitstekende ATN3600L stylus. Dit zijn dan wel de instappers van Audio Technica, maar is zeker geen Achilleshiel. De prestaties van dit element met deze Vinyl 500 zijn van excellent niveau.

Het frequentiebereik loopt van 20Hz tot 20kHz, de kanaalscheiding bedraagt 18dB bij 1kHz en de (gewogen) signaalruisafstand is 67dBA. Voorgeschreven load impedantie en capaciteit zijn respectievelijk 47kOhm en 100-200pF. De inductie van de cartridge is 400mH bij eveneens 1kHz. De naalddruk is met de voorgeschreven 3,5 gram relatief hoog, maar hiermee zijn de naald en het element veel beter geschikt voor het afspelen van 2e hands (stoffig) vinyl en behoeven de platen niet eens in de zoveel tijd te worden gewassen. Voor de doelgroep de perfecte vinyldraaier dus.

Installatie

De installatie van deze Vinyl 500 is relatief eenvoudig. Alles dat u hiervoor nodig heeft wordt netjes door Yamaha meegeleverd. Om te beginnen plaatsen we de platte snaar om de spindel onder het aluminium draaiplateau. Dit plateau kunt u vasthouden met de twee uitsparingen het dichtst bij het gat voor de midden-pin. Met de 90 graden verschoven buitenste gaten kunt u de snaar met de wijsvinger van de andere hand op spanning houden en deze over de pulley van de motor tillen, waarmee het draaiplateau klaar is voor gebruik.

Vervolgens neemt u de compleet gemonteerde headshell met element en naald uit de verpakking en verbindt u deze voorzichtig met de aan de arm gemonteerde vergrendelingsmoer aan de toonarm. Nu is het een kwestie van het contragewicht op de achterzijde van de toonarm draaien en de armlift laten zakken. Neem de beschermkap voorzichtig van de naald af en draai het contragewicht nu net zo lang dat de arm begint te zweven. Hierna is het een kwestie van de cijferring van het contragewicht op ‘0’ zetten en de naalddruk met het contragewicht naar 3,5 (gram) draaien. Tot slot ook nog even de dwarsdrukcompensatie (antiskating) op 3,5 zetten en de draaitafel is perfect afgesteld voor het afspelen van uw vinyl.

Aansluitingen en bediening

Aan de achterzijde vinden we van links naar rechts een service poort, een RJ45 netwerkaansluiting, in/uitschakeling van de ingebouwde Wi-Fi interface, line out (streaming en RIAA), schakelaar line/phono, een phono uit (geen RIAA of streaming) en de aansluiting voor de netspanningsadapter. Op de speler zelf vindt u een aantal elementen voor de afstelling en bediening. Van links naar rechts zijn een powerbutton, omschakeling 33/45 toeren, start/stop knop draaiplateau en de source button (Phono/Airplay/DLNA/Bluetooth/MusicCast Connect).

Om gebruik te maken van de netwerkfunctionaliteit, downloaden we de MusicCast Controller en volgen eenvoudig de getoonde stappen op de telefoon. Met een lange druk op de source/connect knop verbinden we de Vinyl 500 met het MusicCast netwerk. Nu is de speler ook klaar voor digitale muziek-streams. De functionaliteit van de streamingfuncties is vergelijkbaar met de eerder door ons gereviewde WXC-50 audiostreamer. Wilt u weten wat deze streamer allemaal ondersteunt, dan kunt u de review hier teruglezen.

Yamaha Vinyl 500 achterzijde

Gerelateerde berichten

Concept 300

Review Q Acoustics Concept 300 monitor

Bouwwijze InhoudVeel fabrikanten zeggen te innoveren. Net als bij wasmiddelen, betekent het predikaat “NIEUW” echter niet altijd een duidelijk zichtbare verbetering. Vaak is die vernieuwing ergens verstopt. De Q Acoustics Concept 300 heeft zijn grootste innovatie allerminst verstopt. Sterker nog, de monitor staat erop, letterlijk. Spoiler alert: dit is de eerste review waarbij we de […]

AVI S21 voorversterker

Bouwwijze InhoudAVI is Brits: écht Brits wel te verstaan. En daar pronkt het merk behoorlijk mee. Neem een kijkje op de site en het staat bol van reclame over hoe het productengamma tot stand komt. Vaak is het echter zo dat de luidst schreeuwende, het minst presteert. Bevestigt of ontkracht AVI deze aloude wijsheid?

4 reacties

  1. Wat een fijn geschreven duidelijk review. Mijn gedachten dwalen spontaan af richting 3 verhuisdozen vol lp’s, eenzaam en verlaten in de opslag. Zij waren ooit het middelpunt van menig feestje en romantisch samenzijn…

Geef een reactie