web analytics

Review Yamaha Vinyl 500 – Meer dan analoog genot

Voordelen

 • Uitstekende geluidskwaliteit
 • Premium look en feel
 • Ongeëvenaarde functionaliteit
 • Simpele en intuïtieve bediening

Nadelen

 • Gevoelig voor oppervlaktetrillingen
 • Geen automatische afslag

  Prijs: € 649

  Bouwkwaliteit
  Functionaliteit
  Geluidskwaliteit
  Prijs-Prestatie

  Yamaha Vinyl 500

  Na al deze lovende woorden over de techneuten, is het nu de hoogste tijd om de platenspeler zelf aan de tand te voelen. Terwijl we de plint uit de doos tillen merken we direct dat we niet met een budget platenspeler te maken hebben. Ondanks de interessante prijsstelling heeft Yamaha de plint voorzien van een prachtige hoogglans pianolak. Yamaha gebruikt daar waar nodig premium materialen en kiest voor goedkopere materialen waar deze de kostprijs drukt maar geen invloed heeft op de levensduur of geluidskwaliteit. Liever een witte? Geen probleem. Yamaha levert de Vinyl 500 zonder meerprijs in zowel hoogglans zwarte en hoogglans witte pianolak. Hiermee voelt de Vinyl 500 zich direct thuis in elk interieur. De combinatie met de vintage uitstraling maakt deze Vinyl 500 tot een echt hebbeding.

  De benaming Vinyl 500 is echter wat misleidend gekozen. Deze platenspeler is namelijk zoveel meer dan zomaar een platenspeler. Yamaha heeft in deze vinyl 500 namelijk haar MusicCast multiroom streaming platform ingebouwd waarmee deze platenspeler een paar hele interessante dingen kan. Combineer de Vinyl 500 met twee draadloze MusicCast luidsprekers en je hebt zelfs een compleet hifi systeem! De Vinyl 500 kan in een MusicCast omgeving ook vinylalbums naar andere ruimtes in de MusicCast omgeving streamen. De platenspeler en de hifi set hoeven dus niet in dezelfde ruimte te zijn opgesteld.

  Last but not least is de Vinyl 500 voorzien van een MusicCast module. Deze tweede generatie MusicCast module voegt niet alleen draadloze functionaliteit als Wi-Fi en Bluetooth aan de platenspeler toe, maar hiermee voegt de fabrikant zelfs een complete highres audio streamer aan de Vinyl 500 toe. Hiermee kunt u internetradiostations beluisteren, muziek streamen van Napster, Tidal, Qobuz en Deezer. Muziek streamen vanaf Spotify, gaat vertrouwd vanuit de Spotify app zelf. Heeft u digitale muziekbestanden op een muziekserver of NAS, dan speelt deze Vinyl 500 deze in highres tot 24bit en 192kHz in PCM en tot DSD tot 11,2 MHz voor u af. Liever Apple’s Airplay gebruiken in combinatie met iTunes? Ook dit is mogelijk. Het enige dat u hiervoor nodig hebt is de gratis MusicCast controller voor Android en IOS.

  MusicCast Gen.2

  Nu zal de oplettende lezer al hebben opgemerkt dat we het hebben over een tweede generatie MusicCast module. Deze module ‘2’ wordt in MusicCast producten toegepast die zijn gefabriceerd na 1 januari 2018 en vindt derhalve ook een plek in deze Yamaha Vinyl 500. Deze nieuwe module 2 heeft diverse voordelen ten opzichte van de eerste generatie MusicCast module, maar is hierbij wel honderd procent backwards-compatible is met MusicCast module 1.

  Waar MusicCast generatie 1 uitsluitend werkt met 2,4GHz Wi-Fi, heeft Yamaha in deze tweede generatie ook de 5GHz band toegevoegd. Nu heeft 2,4GHz een lagere bandbreedte, maar (in theorie) een hogere reikwijdte dan de 5GHz band. In de praktijk is de 2,4GHz band echter zodanig vol dat de netwerken van de hele buurt de netwerkperformance zodanig beïnvloeden dat de werking niet altijd even stabiel is. Zelfs over kortere afstanden. Switchen naar 5GHz lost dit probleem meestal op, ware het niet zo dat uw buren hier waarschijnlijk ook al achter zijn en hetzelfde probleem nu ook steeds vaker bij 5GHz netwerken optreedt. Hierom heeft Yamaha een slim trucje uitgehaald op de 5GHz band.

  Yamaha heeft een zogenaamde DFS-optie in de 5GHz Wi-Fi module ingebouwd, die kan worden aangezet indien u ontvangstproblemen ondervindt. Dynamic Frequency Selection (ofwel: DFS) zorgt ervoor dat het Wi-Fi kanaal automatisch naar een ander kanaal schakelt indien er een ander sterker signaal wordt gedetecteerd. Er zijn echter een paar 5GHz kanalen gereserveerd die in sommige landen niet mogen worden gebruikt voor Wi-Fi, maar uitsluitend zijn bedoeld voor radar installaties. Deze blijven, ondanks DFS, altijd vrij. Met de DFS-optie in de MusicCast module 2 kun je het MusicCast netwerk naar een van deze vrije kanalen schakelen, waardoor je geen last meer hebt van interferentie van omliggende 5GHz netwerken waarop de buren met niet-MusicCast producten veelal niet kunnen komen.

  Meer moois

  De nieuwe MusicCast module 2 zet bovendien zelf een eigen 5GHz Wi-Fi verbinding (Wireless Direct) op naar de surround speakers in het MusicCast netwerk en deze signalen gaan dus niet over de Wi-Fi router. Waar de eerdere MusicCast generatie slechts negen ruimtes bekabeld of via Wi-Fi kan aansturen, kan een Generatie 2 MusicCast product als link-master tot wel twintig bekabelde ruimtes en tot tien Wi-Fi ruimtes aansturen. Ondanks veel tweede generatie MusicCast producten tot 384kHz PCM (Gen.1: 192kHz) en DSD4X (gen.1: 2x DSD2X) overweg kan wordt de maximale streaming capaciteit van de module in de Vinyl 500 begrenst tot PCM 192kHz en DSD2x. Daarnaast heeft de Vinyl 500, net als de draadloze generatie 2 MusicCast speakers, Amazon Alexa voice control geïntegreerd.

  Gerelateerde berichten

  Zo moet het volgens Dream Sensations! Wat een verschil in rust, definitie en fundament zeg... ongelooflijk.

  DreamSensations: magie!

  Yamaha Vinyl 500 Inhoud 1. Inleiding2. Yamaha Vinyl 5003. Bouwwijze4. Geluidskwaliteit5. Zin en onzin van upgrades6. EindoordeelReactiesWie een Musical Fidelity V-Dac, een Logitech Squeezebox of wellicht een Arcam rDac heeft gekocht, kent het probleem: het is een prima product, maar wat is de voeding toch slecht. En dat komt de prestaties niet ten goede. DreamSensations […]

  4 reacties

  1. Wat een fijn geschreven duidelijk review. Mijn gedachten dwalen spontaan af richting 3 verhuisdozen vol lp’s, eenzaam en verlaten in de opslag. Zij waren ooit het middelpunt van menig feestje en romantisch samenzijn…

  Geef een reactie