web analytics

Review Yamaha NS-F901 luidspreker

Voordelen

 • Prachtig afgewerkt
 • Niet al te groot
 • Scherp geprijsd
 • Mild karakter

Nadelen

 • Mist wellicht wat sprankeling
 • Laag is tikkie lastig strak te krijgen
 • Prijs: € 3400 per set

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Yamaha NS-F901

  Inleiding

  Wie aan Yamaha denkt, krijgt niet direct visioenen van vloerstaande luidsprekers. Wel van mooie piano’s, vleugels, versterkers en natuurlijk de racemotoren. Maar luidsprekers? Nee… Toch fabriceren ze die al jaren. Wij testen de Yamaha NS-F901 vloerstaander. Een zware, maar niet al te grote jongen.

  Yamaha staat bekend om zijn prachtige vleugels. En zijn bloedsnelle racemotoren. Toch een gekke combinatie al zullen sommigen kunnen beargumenteren dat beide muziek maken. Behalve vleugels, maakt Yamaha trouwens nog veel meer instrumenten. Denk aan gitaren, violen, drumstellen en bijvoorbeeld keyboards en koperinstrumenten. Kortom: ze weten prima hoe iets hoort te klinken.

  Reproductie

  Wie iets wil reproduceren op een eerlijke manier, moet natuurlijk weten hoe het origineel is: er is een referentie nodig. Bijvoorbeeld: hoe klinkt een echte vleugel? En een akoestische gitaar? En… nou: vul zelf maar in. Yamaha kan uitstekend een referentie neer zetten, omdat ze zelf instrumenten fabriceren. Is dat hoorbaar in hun apparatuur? Nou…

  Dat is natuurlijk vrij lastig te zeggen. Maar feit is: de versterkers klinken gewoon lekker. En toch ook wel een beetje anders. De spullen die we hebben getest binnen de musiccast-serie zijn naar onze mening wat populairder afgestemd, maar dat zal een keuze zijn. En de dsp-technieken in de YSP-5600 kunnen we gerust bestempelen als indrukwekkend. Echter heeft dat weer weinig te maken met natuurgetrouwe reproductie. Het heeft vooral een hoge fun-factor. Maar moet muziek dat niet ook hebben?

  Gerelateerde berichten

  Edifier R1850DB

  Review Edifier R1850DB

  Inleiding InhoudActieve speakers maken de laatste jaren grote sier. Dit fenomeen uit de professionele audiowereld begint meer en meer zijn weg te vinden naar het reguliere circuit. Denk aan Kef, Kii, Grimm en Dutch & Dutch. In een heel andere prijsklasse hebben we het Chinese Edifier. In onze niet aflatende zoektocht naar goed klinkend audiospul tegen […]

  Multitest Multiroom Audio - Meetopstelling (2)

  Multitest monitor luidsprekers: 1400 – 2200 euro

  Inleiding InhoudAls mensen denken aan luidsprekers, komt vaak het beeld van een vloerstaander boven. Liefst met zo veel mogelijk units. Drieweg… vierweg? Maar wat als u dát budget nu eens zou stoppen in een monitor-speaker. Een bookshelf zoals vele liefhebbers ze ook wel noemen. Al zou het een misdaad zijn deze beauties op een boekenplank […]

  19 reacties

   1. Hoe lang kan je zoeken naar een luidspreker? Ik denk dat je deze vraag nu al een jaar stelt…

    Ik wil niet vervelend zijn, maar loop een winkel in en ga 10 speakers luisteren. Dan weet je veel beter wat je zoekt

    Deze Yamaha is detailrijk met een mild hoog… dus ja: hij kan prima geschikt zijn voor Metal.

    1. Nee; gezien de prijs ga ik hier niet naar op zoek. Wil wel graag nieuwe speakers, maar niet echt actief op zoek. Is toch iedere keer hetzelfde; het is niet wat ik zoek. Ik speel weer met mijn zeer oude Kef C55 uit 1991! icm NAD C356. Dit is mijn sound! Mag alleen wel iets helderder, maar denk dat de tweeters niet goed meer zijn. Mijn metal klinkt hier prima op. Ik heb bass, volle klank en geen irritant hoog. Zelfs slecht opgenomen metal klinkt gewoon lekker. Zou niet weten waar ik deze sound nog kan vinden. Zit nu sterk te denken aan reviseren. Als dat al mogelijk is.

  1. Volgens mij is er op de piano lak zwarte Gold serie van Monitor Audio ook niets aan te merken. Ik heb er hier 2 staan waar geen spikkel of sinasappelhuid in zit! Kan me bijna niet voorstellen dat Yamaha hier in zoveel beter zou zijn.

  2. Toch jammer dat Yamaha de hele vakhandel er als dealers uit gegooid heeft en je Yamaha alleen nog kan vinden bij BCC’s en Mediamarkten waar je met je rug tegen een wasmachine even naar een wand met opgestapelde apparatuur kunt kijken…

  3. Mooie en eerlijke recensie Jaap. Jullie hebben het lef met dit soort onverwachte producten op de proppen te komem. Ik denk dat je gelijk hebt dat een luidspreker met een wat gedempt hoog helemaal niet verkeerd is. Prijs/prestatie verhouding is ongelooflijk goed. Juweeltjes om naar te kijken in ieder geval.

  4. Bijzonder benieuwd ook naar de Lindemann review. Wat een beauties! En wat een features. Hopelijk klinken ze ook fantastisch. Denk dat ze één van de toppers van 2017 zullen worden.

  5. Dit lijkt me inderdaad een hele mooie speaker. Prachtig gebouwd en afgewerkt en afgesteld op echte leefruimtes. Vakwerk van de bovenste plank. Ik zou deze graag eens horen.

   1. Beste Geoffrey,
    Luisteren kan bij enkele Yamaha dealers in NL.

    Welke regio woon je, dan kan ik even kijken of er iets in de buurt zit voor je.

    M.vr.gr. Thomas Yamaha

    1. Thomas,

     Ik heb sinds anderhalfjaar de ysp 5600 soundbar. Vanuit de zaak waar ik de soundbar heb gekocht heeft iemand bij mijn thuis de soundbar ingesteld. Ik heb het idee dat de afstelling niet 100% is. Weet jij iemand die de soundbar helemaal kan finetunen zodat ik optimaal kan genieten van het geluid?

     Bijvoorbaat dank voor je reactie!

     Hans Verweij

    2. Hallo,

     Ik woon helaas, wat hifi betreft, in België. West-Vlaanderen. Niet zoveel kwaliteitswinkels hier in de buurt. Al zeker niet met Yamaha denk ik.

  Geef een reactie