Review Yamaha NS-F901 luidspreker

Voordelen

 • Prachtig afgewerkt
 • Niet al te groot
 • Scherp geprijsd
 • Mild karakter

Nadelen

 • Mist wellicht wat sprankeling
 • Laag is tikkie lastig strak te krijgen
 • Prijs: € 3400 per set

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Yamaha NS-F901

  Inleiding

  Wie aan Yamaha denkt, krijgt niet direct visioenen van vloerstaande luidsprekers. Wel van mooie piano’s, vleugels, versterkers en natuurlijk de racemotoren. Maar luidsprekers? Nee… Toch fabriceren ze die al jaren. Wij testen de Yamaha NS-F901 vloerstaander. Een zware, maar niet al te grote jongen.

  Yamaha staat bekend om zijn prachtige vleugels. En zijn bloedsnelle racemotoren. Toch een gekke combinatie al zullen sommigen kunnen beargumenteren dat beide muziek maken. Behalve vleugels, maakt Yamaha trouwens nog veel meer instrumenten. Denk aan gitaren, violen, drumstellen en bijvoorbeeld keyboards en koperinstrumenten. Kortom: ze weten prima hoe iets hoort te klinken.

  Reproductie

  Wie iets wil reproduceren op een eerlijke manier, moet natuurlijk weten hoe het origineel is: er is een referentie nodig. Bijvoorbeeld: hoe klinkt een echte vleugel? En een akoestische gitaar? En… nou: vul zelf maar in. Yamaha kan uitstekend een referentie neer zetten, omdat ze zelf instrumenten fabriceren. Is dat hoorbaar in hun apparatuur? Nou…

  Dat is natuurlijk vrij lastig te zeggen. Maar feit is: de versterkers klinken gewoon lekker. En toch ook wel een beetje anders. De spullen die we hebben getest binnen de musiccast-serie zijn naar onze mening wat populairder afgestemd, maar dat zal een keuze zijn. En de dsp-technieken in de YSP-5600 kunnen we gerust bestempelen als indrukwekkend. Echter heeft dat weer weinig te maken met natuurgetrouwe reproductie. Het heeft vooral een hoge fun-factor. Maar moet muziek dat niet ook hebben?

   
   

  Winkels met Yamaha

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Stationsweg 87
  9471 GM Zuidlaren, NL
  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL

  24 reacties

   1. Hoe lang kan je zoeken naar een luidspreker? Ik denk dat je deze vraag nu al een jaar stelt…

    Ik wil niet vervelend zijn, maar loop een winkel in en ga 10 speakers luisteren. Dan weet je veel beter wat je zoekt

    Deze Yamaha is detailrijk met een mild hoog… dus ja: hij kan prima geschikt zijn voor Metal.

    1. Nee; gezien de prijs ga ik hier niet naar op zoek. Wil wel graag nieuwe speakers, maar niet echt actief op zoek. Is toch iedere keer hetzelfde; het is niet wat ik zoek. Ik speel weer met mijn zeer oude Kef C55 uit 1991! icm NAD C356. Dit is mijn sound! Mag alleen wel iets helderder, maar denk dat de tweeters niet goed meer zijn. Mijn metal klinkt hier prima op. Ik heb bass, volle klank en geen irritant hoog. Zelfs slecht opgenomen metal klinkt gewoon lekker. Zou niet weten waar ik deze sound nog kan vinden. Zit nu sterk te denken aan reviseren. Als dat al mogelijk is.

     1. Ja Jaap Yamaha maakt instrumenten, we zien vaak de Bosendorfer of Steinway concertvleugels op tv
      Maar niet elke muzikant heeft de euries voor de eerder genoemde merken
      De Yamaha vleugels zijn veel goedkoper, daardoor is de Yamaha bijna bij iedere pianist(e) thuis te vinden, staat er ‘n ander merk dan kan de muzikant(e) het net niet betalen
      Je kunt de Yamaha vleugel ook vinden in de Hilton keten of ander goed lopende horeca.
      Je kunt aan het prijskaartje niet horen hoe iets klinkt
      Ik kan zelf helaas (polyneuropathie) geen pianospelen meer studeren, maar heb het touche (aanslaggevoeligheid) zelf kunnen voelen op de Yamaha vleugel van mijn (R.I.P.) vader, deze is evenals de klank *****
      Het (enigste) wat ik mis bij de reviews van Jaap is de beoordeling van klassieke muziek
      In de ruimste zin van het woord, veel luidsprekerboxen hebben problemen met de menselijke stem, wat algemeen bekend is.
      Hoe klinkt de sopraan (opera) en het koor met orkest, theoretisch zou dit altijd goed moeten klinken, als de overige stemmen natuurgetrouw klinken.
      Goh begrijp niet wat de moeilijkheidsgraad is voor goeie (en dat is deze NS-F901) luidsprekerboxen om hedendaagse muziek correct ten gehore te brengen.

      Daar dit signaal beslist niet complex is, t.o.v. ‘n symfonie orkest samen met 3 stemmingen lead zangeressen en koor.
      Wat trouwens het makkelijkst op te nemen is met 2 (Links/Rechts) microfoons in een concertzaal met ‘n perfecte akoestiek, want hoe groter het aantal microfoons des temeer kans (pan/pot en natuurlijk de gain/3D effect) op fouten.
      De Focal Sopra no1 of de ESL 2812 niet de 2912 is veel te hoog om op statieven te zetten
      En als de kamer niet breed genoeg is, moeten deze DEUREN (daar kun je ze het beste mee vergelijken) niet voor de helft achter de bank of fauteuil staan.

      Raad iedere audiofiel aan, kijk niet naar dat prijskaartje, Yamaha is goedkoper wegens de veel grote afname van producten.
      Ik als DE muziekliefhebber ga ze in iedergeval vergelijken, inderdaad kosten de helft van de Focal, en vergelijk je het prijskaartje met die van de QUAD ESL 2812 dan is dit 1/3
      Maar waarschijnlijk is het verschil met de weergavekwaliteit nihil
      Je schaft de installatie toch niet aan om te pochen, de goede weergave is er om te genieten van de muziek, ik ben in iedergeval geen dief van m’n eigen bankrekening.

      1. Dag Ferdy,

       Ik gebruik geen klassiek, omdat ik geen liefhebber ben van klassiek en de kennis niet heb op dat gebied. Live vind ik het prachtig, maar ik zal geen stuk thuis opzetten. Echter gebruik ik juist héél veel vocale stukken. Ik ben – vind ik – erg gevoelig voor een correcte weergave van stem. Ik gebruik echter andere genres met zowel mannen- als vrouwenstem. Pas als dat correct ik ben ik tevreden…

       1. Bedankt voor het snelle antwoord
        da’s logisch, mijn kennis van Indiase of folklore van Indonesië etc. etc. muziek is belabberd
        Ik kan dit dus absoluut niet, op de juiste waarde inschatten.

        Maar ik weet zeker dat de weergavekwaliteit (ongehoord) van deze luidsprekerboxen absoluut vergelijkbaar is met Kef (kosten minstens de helft meer) e.d.

        Raar maar waar, ik ging Maria Callas pas waarderen, toen ik haar hoorde zingen via de ESL’s

       2. Als we toch off-topic zijn luitster dan thuis eens naar Robot Koch (al dan niet samen met Savannah Jo Lack) Jaap. Is geen klassiek maar schuurt er soms dicht tegen aan. Mooie muziek voordat je na een drukke dag in je bedje kruipt!

  1. Volgens mij is er op de piano lak zwarte Gold serie van Monitor Audio ook niets aan te merken. Ik heb er hier 2 staan waar geen spikkel of sinasappelhuid in zit! Kan me bijna niet voorstellen dat Yamaha hier in zoveel beter zou zijn.

  2. Toch jammer dat Yamaha de hele vakhandel er als dealers uit gegooid heeft en je Yamaha alleen nog kan vinden bij BCC’s en Mediamarkten waar je met je rug tegen een wasmachine even naar een wand met opgestapelde apparatuur kunt kijken…

  3. Mooie en eerlijke recensie Jaap. Jullie hebben het lef met dit soort onverwachte producten op de proppen te komem. Ik denk dat je gelijk hebt dat een luidspreker met een wat gedempt hoog helemaal niet verkeerd is. Prijs/prestatie verhouding is ongelooflijk goed. Juweeltjes om naar te kijken in ieder geval.

  4. Bijzonder benieuwd ook naar de Lindemann review. Wat een beauties! En wat een features. Hopelijk klinken ze ook fantastisch. Denk dat ze één van de toppers van 2017 zullen worden.

  5. De nieuwe subcategorieën vind ik trouwens ook zeer geslaagd. Zo is met name personal audio en streaming veel gemakkelijker te vinden. Nice.

  6. Dit lijkt me inderdaad een hele mooie speaker. Prachtig gebouwd en afgewerkt en afgesteld op echte leefruimtes. Vakwerk van de bovenste plank. Ik zou deze graag eens horen.

   1. Beste Geoffrey,
    Luisteren kan bij enkele Yamaha dealers in NL.

    Welke regio woon je, dan kan ik even kijken of er iets in de buurt zit voor je.

    M.vr.gr. Thomas Yamaha

    1. Thomas,

     Ik heb sinds anderhalfjaar de ysp 5600 soundbar. Vanuit de zaak waar ik de soundbar heb gekocht heeft iemand bij mijn thuis de soundbar ingesteld. Ik heb het idee dat de afstelling niet 100% is. Weet jij iemand die de soundbar helemaal kan finetunen zodat ik optimaal kan genieten van het geluid?

     Bijvoorbaat dank voor je reactie!

     Hans Verweij

    2. Hallo,

     Ik woon helaas, wat hifi betreft, in België. West-Vlaanderen. Niet zoveel kwaliteitswinkels hier in de buurt. Al zeker niet met Yamaha denk ik.

  Geef een antwoord