Review Yamaha NS-3000 – King of Speed

Voordelen

 • Zeer schone presentatie
 • Erg coherent
 • Mooi afgewerkt

Nadelen

 • Die prijs...
 • Prijs: € 12000

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  Er zijn producten die direct indruk maken en er zijn modellen die langer de tijd nemen om onder je huid te komen… Wat beter is, laten we even in het midden. Maar de Yamaha NS-3000 behoort tot de laatste categorie. Geen spetterende entree, maar reken maar dat u geen slingers ophangt als u ze na een paar weken moet afkoppelen voor een enkeltje naar de dealer. 

  Yamaha is een typisch merk. In die zin dat het niet direct bij iedereen op nummer ‘1’ zal staan bij de aanschaf van een nieuwe versterker of luidspreker. Vergis u echter niet: de A-S serie is serieus goed. Wij hebben niet voor niets de A-S2200 in ons referentie-assortiment opgenomen. Deze versterker maakt het de concurrentie in die prijsklasse erg lastig. Met name imaging en losheid in het midden en hoog is opvallend goed bij die versterker.

  Als we kijken naar luidsprekers, dan begrijpen we in zekere zin dat liefhebbers er niet meteen naar grijpen. Punt is: de focus van Yamaha lag er langere tijd niet. Maar ook daar zijn wat parels te vinden. Onder meer in de studio zijn de ‘witte woofers’ niet weg te denken. Om maar iets te noemen: de Yamaha NS-10 is voor vele studio’s een referentie. En vele engineers hebben een haat / liefde relatie met die speaker.

  Yamaha NS-3000

   

  Dan de nieuwe Yamaha NS-3000 (12.000 euro per paar). Een kleinere versie van de NS-5000 die nog een extra dome-mid heeft. Wat opvalt is dat álle units van Zylon gemaakt zijn. Een of ander mysterieus materiaal waar Yamaha niet veel over vrijlaat. Het moet de snelheid van Beryllium hebben, maar de flexibiliteit van stof. Marketing? Wie weet. Voor ons lijkt het een beetje op een geweven materiaal met een goede absorptiekarakteristiek; denk aan Continuüm van de welbekende concurrent. Tel daar een zeer laag gewicht bij op en ja… dan zit je wel goed. Daarover later meer.

  De woofer is een model met een diameter van 16cm. De tweeter meet 3cm wat net iets groter is dan standaard. Toch heeft deze speaker een groot bereik naar het hoog. 60 kHz moet haalbaar zijn bij -10dB en 100 kHz bij -30dB… dat is dus wel wat verwaarloosbaar. In het laag houdt het een beetje op bij 40 Hz. Wat prima is voor dit formaat.

  Iedere fabrikant heeft zo zijn unieke methodes om snelheid, transparantie en coherentie te creëren. Yamaha heeft beide units uitgevoerd in Zylon. Een gelijk materiaal zorgt voor meer coherentie, zeggen zij. En dat klinkt logisch. De tweeter is bovendien voorzien van een anti-resonantie constructie: RS. Een beetje als de Nautilus-tube van Bowers & Wilkins, al is de opzet wel anders met twee buisjes die resonanties afvoeren en compenseren; het lijkt op een drukkamer-compensatie.

  De units moeten natuurlijk in een kast worden geschroefd. Dat is Yamaha-stijl degelijk uitgevoerd. De kast is gewoon dood. En natuurlijk afgewerkt in zwart pianolak. Strakker dan dit gaat het niet worden; het is als een spiegel. Erg fraai en jammer genoeg niet te fotograferen: dit moet u gewoon zien.

  In het crossover zitten uitsluitend topcomponenten om de units te voorzien van een schoon en strak signaal. U kunt denken aan condensators en spoelen uit de topserie van Mundorf.

   
   

  Winkels met Yamaha

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Stationsweg 87
  9471 GM Zuidlaren, NL
  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL

  17 reacties

  1. “Hij komt ontzettend schoon over en onze metingen laten zien”
   Ik zou die meetresultaten graag in de review verwerkt zien, zoals bv. Stereophile dat altijd heel mooi doet.
   Ontzettend schoon is een erg subjectieve beschrijving.

    1. De vervorming grafiek die je afbeeld is in dB en start bij 300 Hz, je hebt het in de tekst over een vervorming onder de 1% vervorming vanaf 50 Hz.
     En frequentie grafieken met 1/3 octaaf smoothing!!!!!
     NB. De grafieken zijn absoluut niet leesbaar.

     1. Dag Joske,

      Feedback waarderen we bij Alpha Audio. Maar mag ik je vragen iets minder snel conclusies te trekken en iets vriendelijker te communiceren?

      We doen allemaal ons best om kwalitatief goede reviews af te leveren. Als één van de weinige platfroms leveren wij ook metingen. Dat kost ons veel tijd (en geld) om te doen. Een illusonic processor met software, een goede microfoon interface en een DPA 9091 is niet gratis, om maar wat te noemen.

      Alle grafieken lopen van 20 Hz – 20 kHz. Ook die van de vervorming. Daar begint de grafiek bij 0.02, oftewel: 20 Hz. De schaal is inderdaad in dB, maar dat is gewoon om te rekenen naar procenten. Dit is een handige website daarvoor: http://www.sengpielaudio.com/calculator-thd.htm

      Smoothing is 1/3 octaaf om het fatsoenlijk leesbaar te houden. We kunnen ook 10 metingen doen en die middelen, maar ja… waarom. Dit werkt prima zo; we zijn geen luidspreker-ontwikkelaars; we reviewen ze.

      PS: alle plaatjes zijn te openen in een groter formaat. Formaat is 2048 x 1120. Dat lijkt me genoeg resolutie.

      Veel leesplezier verder!

    2. Misschien lees ik het verkeerd?
     Met gebruik van een 24 inch monitor met 200% vergrootglas is dit wat ik dacht te kunnen lezen. Maar makkelijk is dat niet als je steeds over het scherm heen en weer moet schuiven.

     1. Ik weet niet wat je resolutie is en hoe goed je ogen zijn. Ik kan het hier prima lezen op m’n 14-inch laptopscherm als ik de plaatjes in een groter formaat open (door erop te klikken).

      Maar zo te lezen is de verwarring verder opgehelderd; dat is dan weer fijn.

  2. Hallo Jaap. Dit zou inderdaad een referentie kunnen zijn, wauw. Ik weet nog uit de high end monitor tests dat je de ATC SCM 40A heel snel en coherent vond, veel coherenter dan de 100A die jullie ook getest hebben. Niet 100% neutraal helaas. Actief en drieweg dus niet bruikbaar als referentie maar het passieve model ertussen, de 50, zou misschien wel kunnen voldoen? Een drieweg maar een goeie drieweg! Zou goudeerlijk moeten zijn en staat in alle grote studio’s over de wereld. Zoals je wel weet uiteraard. Just my two cents 😉

    1. ATC met de Pass Labs en de Bryston, dat wordt genieten! Ik denk trouwens dat er met het speelgoed van Geoffrey ook wel eens iets heel bijzonder kan ontstaan: AHB2 in bridge op de ATC. Er moeten veel watts en veel current zijn.

  3. Deze Yamaha lijkt een mooie opvolger voor de Focals!? Is het geluidsbeleving ook even groot? De luisterruimte zal met de Daad’s en alle akoestische verbeteringen wel erg mooi zijn. Misschien wel veel overhead voor monitoren…

  4. Wat een waanzinnig mooie speaker en op de demo was duidelijk te horen hoe snel hij is. Die prijs is killing maar goed je haalt ook een eindbaas in huis. Ik ben benieuwd hoe de wharfedale elysian 2 hoe doet. Van wharfedale de high end tegenover zoals de yamaha high end. Doet de importeur nog steeds moeilijk van wharfedale?

       1. Gewoon binnen lopen gaat helaas niet. Ik ben ook weleens op pad :-). Maar mail maar even. Dan plannen we wat in.

  Geef een antwoord