Review Yamaha A-S2100 versterker

Voordelen

 • Sterk in analoge en digitale opstelling
 • “Natural Sound”
 • Geschikt voor complexe speakers
 • Robuuste/degelijke versterker
 • Mooi ontwerp

Nadelen

 • Mag iets meer pit in (rockmuziek)
 • Prijs: € 2499

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  yamaha-A-S2100-AMP

  Inleiding

  Logo’s zijn voor velen herkenbaar. Denkt u maar eens aan een grote gele M. Inderdaad. Dat roept direct tot de verbeelding. Vieze vette hap, die stiekem best lekker is. En als u nu eens denkt aan Yamaha? Ziet u dan het logo voor u? We testen de Yamaha A-S2100 geïtegreerde versterker.

  Bij Yamaha kunt u aan twee dingen denken. De motoren of de muzikale kant. Echter: de historie van Yahama begint bij de instrumenten.

  Begin 1900 is Yamaha begonnen met het maken van piano’s. En anno 21ste eeuw is Yamaha dat ook niet verleerd. Maar net als op het gebied van muziek, moet het goed klinken. Zuiver… in toon. En zodoende moeten instrumenten gestemd worden. Tegenwoordig gebeurt het stemmen van instrumenten met computers. Een microfoon die gewoonweg meet wat de toon is. En dan krijgt u een lampje dat groen oplicht als het klopt. Simpel. Echter… vroeger deden ze dat met stemvorken. En als u goed kijkt naar het logo van Yamaha ziet u geen wiel, maar stemvorken.

  Nostalgie

  Laten we dit nostalgische gevoel vooral vasthouden. Want we testen de Yamaha A-S2100. Een versterker met de hoofdletter V. Maar liefst 23 kilo schoon aan de haak! U begrijpt dat met dit soort versterkers wij geen fitnessabonnement nodig hebben. Maar dat even terzijde. We willen dat u even meekijkt naar de voorkant van de A-S2100.

  We zien draaiknoppen, schakelaars en… yes: VU meters. De versterker heeft een retrojasje mee gekregen. Een vintage design. Nu vinden wij daar wat van op de redactie, we leven in de 21ste eeuw en less is more. Maar het uiterlijk van de A-S2100, roept bij ons het Alpha mannetje omhoog. De oer-Audiofiel! De robuuste knoppen en schakelaars doen iets met ons.
  “Ja dit is gaaf!” Unaniem besloten op de redactie. Als we een ”Cool Bord” zouden hebben, dan zou de A-S2100 daar een plek op krijgen. Het gevoel van de versterker aanzetten door de schakelaar om te flippen. Het gevoel is nauwelijks te omschrijven. Het voelt gewoon goed. Alles voelt solide aan. Geen plastic frutsel, knoppen of andere meuk die u echt niet op een versterker wilt terugvinden.

   
   

  Winkels met Yamaha

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Stationsweg 87
  9471 GM Zuidlaren, NL
  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL

  26 reacties

  1. Beste Quintijn,
   Ik heb deze Yamaha op dit moment bij mij thuis op auditie. Prachtige machine maar 1 ding valt mij op: Op laag volume lijkt de dynamiek een beetje weg te vallen. Op normaal volume speelt ie geweldig. Jammer want ik luister vaak op laag volume.
   Is dit iets wat jij herkent of heeft dit meer met mijn boxen dan met de versterker te maken? Boxen zijn q-acoustics 3020.
   Hoop op je reactie.
   Dank en Groet Wout.

  2. De A-S1100 is eigenlijk hetzelfde maar zonder XLR aansluiting. Die zou je rond de 1300 euro moeten kunnen vinden.
   Ik heb mijn zinnen een beetje gezet op dat model maar ik zou graag willen weten welke shortlist ik ook in overweging moet nemen? Ik zou graag ook andere vergelijkbare amps testen. Ik hou van een degelijke, zware en eenvoudige opzet zoals bij de Yamaha.

  3. Na jaren genoten te hebben van mijn Electrocompaniet klasse A versterker, na lang getwijfeld te hebben, heb ik deze verkocht. Op Marktplaats heb ik een Yamaha A-S2000 op de kop getikt. Niet de hier besproken 2100 maar zijn/haar voorganger.
   Mijn Electrocompaniet vond ik wbt geluid perfect, maar ik begon mij te ergeren aan het ontbreken van een AB en alle randapparatuur, een losse B-dac, losse phono voorversterker en een losse hoofdtelefoonversterker. En dan in het bijzonder de bijbehorende kabels en adapters.

   Veel van die ergenissen zijn nu weg genomen.
   Afgezien van de muziekweergave moet audioapperatuur er voor mij ook gelikt uitzien, het is prominent aanwezig in mijn interieur, ook daar voldoet deze serie van Yamaha aan.

   Ik ben aangenaam verast en heel erg content met mijn nieuwe (occasion) Yamaha.

   Waar ik benieuwd naar ben zijn de klankmatige verschillen tussen de 2000 en de 2100, zijn er veel verschillen?

  4. Hallo ga binnen kort een nieuwe versterker aanschaffen heb de Yamaha A-S2100 op het oog heb de cd speler er ook al van maar heb van Magnat de RV3 gezien uit duitse test komt die er goed zou dat een betere keus kunnen zijn ? wie weet daar wat van bij Testberichte.de is zeer goed maar ook daar heb je weer verschil in.

   1. CD speler? Je moet echt heel veel waarde hechten aan een iets betere weergave, welke dan alleen hoorbaar is met perfect geplaatste -van een high end klasse- luidsprekerboxen. Heb zelf een abonnement op Spotify en vindt 320 kbs ruim voldoende, en heb sindsdien geen CD, LP of cassette bandje gepakt, trouwens de radio of TV (Netflix) wordt hier ook weinig aangezet. Mijn advies deze versterker klinkt net zo goed als de aangesloten boxen, welke afhankelijk zijn van smaak, verre van een paar centen kosten.

  5. Ik heb deze versterker nu zo’n twee jaar in mijn bezet en ben er zeer tevreden over. Hij stuurt mijn Revel F208 luidsprekers met gemak aan en dat zijn beslist geen kleine jongens. Ik denk dat ik een van de eerste in Nederland was die deze versterker kocht, want ik betaalde toentertijd maar 1900 euro. Later kwam de A-S1100 uit en die heeft als nieuw tussenmodel de prijs opgedreven van de A-S2100. Ik heb deze versterker gekocht op basis van de retro look met VU-meters en de waanzinnig goede test en ranking in het Duitse blad Audio. In de praktijk is er slechts een nadeel en dat is dat de volume knopjes op de afstandbediening iets te grote stapjes kent. Echter, nu Audirvana Plus met ReplayGain is uitgekomen, gebruik ik de afstandsbediening alleen nog voor het aan- en uitzetten van deze prachtige versterker. Van harte aanbevolen dus, deze versterker!

   1. Mooi om te lezen dat je veel plezier beleeft van deze versterker. Zelf nu in dubio aangezien ik nu speel met een losse dac en losse versterker.
    Gaj e upgraden en kies je voor een versterker met DAC of vervang je alleen de versterker…

    Ben benieuwd waar je dit mooie apparaat zo goedkoop hebt kunnen aanschaffen..:-)

    1. Beste Mrgab,

     Ik heb deze versterker bij Stassen HiFi gekocht en een beetje onderhandeld, omdat hij in Duitsland goedkoper werd aangeboden. Wat nu ook meespeelt in de hogere prijsstelling, is dat er een jonger broertje van deze versterker is bijkomen. Ik heb toen gekozen voor een aparte DAC (iRDAC), omdat deze nog sterk in ontwikkeling waren. Ik kijk nu naar een nieuw exemplaar, bv,. de Oppo Sonica, Chord of T+A, maar de Sonica is momenteel niet te verslaan qua prijs-kwaliteit, zie ook HiFi News. Kies je voor een combinatie dan zou ik zeker eens kijken naar de betere Denon versterkers, die worden uitermate goed getest en zien er ook nog eens heel aantrekkelijk uit. Maar dit laatste is natuurlijk persoonlijk. Succes!

     1. Beste jgeffen,

      Bedankt voor je antwoord…..Toch maar eens gaan beluisteren ergens deze versterker. Mijn M1 dac van Musical Fidelity heeft ook gebalanceerde uitgangen en kan dus mooi op de as2100 worden aangesloten (tenminste ik neem aan dat dit beter is dan unbalanced) .

      1. Een gebalanceerde uit- op een gebalanceerde ingang, wordt professioneel altijd gebruikt. Reden dit systeem heft storing op. En kent geen probleem met lengte van kabels.

  6. Vind dit echt een prachtding. Die uv-meters zag ik voor het eerst bij mijn opa. Als kleine gast. Prachtig hoe die meters heen en weer gingen. En goed dat er weer meer fabrikanten gewone versterkers uitbrengen zonder dac en weet ik veel wat. Dan kan je je eigen dac er op aansluiten in de beste omstandigheden. En dan die klik inderdaad bij het schakelen. Dat is hifi.

   Ook het cd transport komt weer meer op. Wederom je eigen dac die de boel overneemt in de beste omstandigheden. Back to the roots.

  7. Beste Jaap, €2500,– is veel geld maar wat ik al eerder schreef, Quintijn vond het vermogen te laag met rockmuziek. We weten allemaal dat het vermogen weinig betekend inzake de prijs. De mono blokken van Quad kosten nog meer. Dus dit begrag is voor de 2100 niets teveel. Alleen met lastige speakers of laag rendement is de 3000 een aanrader

   1. Hallo Ferdy, de Yamaha heeft aan vermogen niks te kort. Het beetje pit wat hij mist heeft meer te maken waar de Yamaha zijn pijlen op richt. Vermogen is niet inherent aan geluidskwaliteit. Yamaha kiest voor een ‘Natural Sound’. Dat klinkt fantastisch. Maar mist daardoor bij rock en een beetje pit.
    Dank voor toevoeging.

  8. Ik vind het juist goed dat deze wordt besproken. Het hoeven niet altijd peperdure producten te zijn. Deze is haalbaar voor heel wat liefhebbers.

  9. Waarom wordt de A-S 3000 niet getest. Want dan zijn er geen minpunten. Vindt de 2100 een koopje trouwens de 3000 €4999,– is wat er geboden wordt een schijntje. Zodra de financiën het toe laten wordt dit mijn nieuwe versterker. Yamaha is eerlijk met zijn specificaties, en deze spreken boekdelen. Bedankt voor de tip.

   1. Dag Ferdy,

    We pakken vaak genoeg de duurste. Denk aan de Hegel H360. We vinden het echter ook vaak heel interessant om het tussenmodel te pakken. Kijken of fabrikanten de juiste concessies kunnen doen als ze iets voor minder geld in de markt moeten zetten. Yamaha weet dat heel goed te doen.

  Geef een antwoord