web analytics

Review XTZ Spirit 11

Voordelen

 • Oogt netjes
 • Gaat écht laag
 • Interessant prijspunt

Nadelen

 • Vervorming is wat hoog
 • Mist sprankeling
 • Gevoelig voor versterkers
 • Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  XTZ Spirit 11

  Inleiding

  Scandinavië is echt een audiogebied. Met name Denemarken lust er wel pap van. Maar ook uit de andere ‘leden’ van het noordelijke gebied sleutelen graag mooie spullen in elkaar. We testen nu voor het eerst iets uit de stal van XTZ: een Zweedse producent van luidsprekers. Wij krijgen de gloednieuwe XTZ Spirit 11. Een vloerstaander die voor 850 euro per paar van u is.

  De Spirit 11 is de voerstaander in de nieuwe XTZ Spirit-lijn. Er is nog een tweetal centers, een bookshelf en een subwoofer. Kortom: u kunt een complete surround-set maken met deze betaalbare lijn. Interessant!

  De Spirit 11 is echt een standaard-model vloerstaander. Rechthoekig, tweeweg, drie units – softdome tweeter en cellulose, fiber woofers – en een basreflex-poort. Maar feit is wel: het is – voor 850 euro per paar – keurig afgewerkt. We zien geen schroeven, de tweeter is keurig in een soort fase-kap verwerkt en het lakwerk is netjes.

  Een leuk ‘geintje’ van de XTZ is dat het hoog te regelen is. Achterop de luidspreker zien we namelijk een bruggetje die te verwijderen is. Dan drukt u het hooggebied met 3dB. Wij meten terug dat het met name een dip oplevert bij het gebied tussen 2200 – 5000 Hz.

  Gerelateerde berichten

  Dynaudio Special Forty

  Review Dynaudio Special Forty luidspreker

  Inleiding InhoudDynaudio behoeft geen introductie. Gek genoeg is dit de eerste Dynaudio die we bij Alpha Audio testen. Waarom? Wie zal het zeggen… wij weten het ook niet. Het merk met een stabiele basis in menig studio heeft onlangs heel wat nieuwe modellen geïntroduceerd. Denk aan de nieuwe Contour-lijn. En de Special Forty: een speciale […]

  Trinnov

  Review Trinnov Amethyst

  Inleiding InhoudDaniel Weiss heeft ooit tijdens een gesprek gezegd dat de apparatuur inmiddels zo goed is, dat het tijd wordt de ruimte aan te pakken. Deze redelijk boute uitspraak heeft ons aan het denken gezet: is dat echt zo? Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat we meer met digitale room correctie gaan […]

  14 reacties

  1. Weer zo’n mooie recentie.
   De vervorming in het hoog is goed te zien op de metingen. Mogelijke oorzaak is misschien ook de montage van de waveguide van de tweeter. Is deze los op de tweeter gemonteerd of is het deel uitmakend van de tweeter? Is het van kunststof of metaal en hoe stevig is dit gemonteerd in de kast (of zou hij juist eigenlijk in rubber moeten?).
   De kast is erg hoekig rond de tweeter, afschuinen rond de tweeter kan mogelijk ook verbetering geven.

   Het is een lange, rechte, hoge kast met als risico staande golven. Bij 400, 800 en 2000Hz zijn vervelende bulten te zien. In deze prijsklasse is het niet mogelijk dit te dempen met een Helmholzresonator.

   Ik zou hier ook het filter wel eens willen zien, het zal een eenvoudig filter zijn met niet te veel en doorsnee componenten. Ben benieuw of het een 3 weg of 2,5 is.
   Aansluitterminal eraf schroeven zal dit zichtbaar maken en mogelijk was dan ook te zien waarvan de kast is gemaakt en of de kast verstevigingen heeft.

   Toch netjes om voor zo’n prijs dit te maken. Ze maken overigens in het duurder segment gebruik van mooie motoren (o.a. keramische). Ik kende het merk niet zo goed, en heb ze nooit gehoord.

   Gr. Paul

     1. 2- of 3-weg heeft niet zozeer invloed op rendement. Kijk maar naar de Bowers PM1… dat is een tweeweg met een rendement van 84 dB. Er zijn echter genoeg 3-weg systemen met een rendement van boven de 90 dB.

      Een hoog rendement realiseren kan op talloze manieren. Goede units, een slim basreflexsysteem, degelijke kast en een goed filter. Dat is belangrijker dan het aantal cross-overs.

   1. Dag Referens,

    Dat zou ik niet zeggen. Onze Sopra No1 gaat redelijk recht naar 45 Hz. De Bowers 805D3 gaat zelfs dieper dan dat. Er zijn nog meer bookshelfs die prima tot 40 Hz of lager gaan. En dan is er ook nog de Kii… die gaat lineair tot 20 Hz. De D&D ook. Dus om nu te zeggen dat je er een sub bij moet zetten, dat is wat kort door de bocht.

    Dus: gaat een vloerstaander altijd dieper? Nee… zeker niet.

  Geef een reactie