Review XTZ Spirit 11

Voordelen

 • Oogt netjes
 • Gaat écht laag
 • Interessant prijspunt

Nadelen

 • Vervorming is wat hoog
 • Mist sprankeling
 • Gevoelig voor versterkers
 • XTZ Spirit 11

  Inleiding

  Scandinavië is echt een audiogebied. Met name Denemarken lust er wel pap van. Maar ook uit de andere ‘leden’ van het noordelijke gebied sleutelen graag mooie spullen in elkaar. We testen nu voor het eerst iets uit de stal van XTZ: een Zweedse producent van luidsprekers. Wij krijgen de gloednieuwe XTZ Spirit 11. Een vloerstaander die voor 850 euro per paar van u is.

  De Spirit 11 is de voerstaander in de nieuwe XTZ Spirit-lijn. Er is nog een tweetal centers, een bookshelf en een subwoofer. Kortom: u kunt een complete surround-set maken met deze betaalbare lijn. Interessant!

  De Spirit 11 is echt een standaard-model vloerstaander. Rechthoekig, tweeweg, drie units – softdome tweeter en cellulose, fiber woofers – en een basreflex-poort. Maar feit is wel: het is – voor 850 euro per paar – keurig afgewerkt. We zien geen schroeven, de tweeter is keurig in een soort fase-kap verwerkt en het lakwerk is netjes.

  Een leuk ‘geintje’ van de XTZ is dat het hoog te regelen is. Achterop de luidspreker zien we namelijk een bruggetje die te verwijderen is. Dan drukt u het hooggebied met 3dB. Wij meten terug dat het met name een dip oplevert bij het gebied tussen 2200 – 5000 Hz.

  Gerelateerde berichten

  Review Brik Audio

  No nonsense… zowel in opzet als in prijs. Soms iets té no-nonsense voor de kritische gebruiker die veel gebruiksgemak wil, maar feit is: voor minder dan 750 euro haalt u een bijzonder compleet systeem in huis mét externe voeding. En dat lukt niet bij de reguliere hifi-merken!

  Bowers Wilkins 685S2

  User Review Bowers & Wilkins 685s2

  Als je een tijdje bezig bent met audio loert het gevaar dat je iets gaat missen. Dat is ook bij mij het geval. Dat heeft een jaartje op zes geduurd. Ik mis diepte in mijn geluid.

  PSB Alpha B1

  Review PSB Alpha B1

  Je zou het gezien de relatieve onbekendheid van het merk PSB in Nederland niet zeggen, maar de PSB Alpha B1 is een echte klassieker. Al jaren staat deze kleine PSB monitor met zijn bescheiden prijskaartje in de lijst ?Recommended Components? van het toonaangevende Amerikaanse vakblad Stereophile. Hoog tijd dus om deze mini-monitor eens kritisch te […]

  14 reacties

  1. Weer zo’n mooie recentie.
   De vervorming in het hoog is goed te zien op de metingen. Mogelijke oorzaak is misschien ook de montage van de waveguide van de tweeter. Is deze los op de tweeter gemonteerd of is het deel uitmakend van de tweeter? Is het van kunststof of metaal en hoe stevig is dit gemonteerd in de kast (of zou hij juist eigenlijk in rubber moeten?).
   De kast is erg hoekig rond de tweeter, afschuinen rond de tweeter kan mogelijk ook verbetering geven.

   Het is een lange, rechte, hoge kast met als risico staande golven. Bij 400, 800 en 2000Hz zijn vervelende bulten te zien. In deze prijsklasse is het niet mogelijk dit te dempen met een Helmholzresonator.

   Ik zou hier ook het filter wel eens willen zien, het zal een eenvoudig filter zijn met niet te veel en doorsnee componenten. Ben benieuw of het een 3 weg of 2,5 is.
   Aansluitterminal eraf schroeven zal dit zichtbaar maken en mogelijk was dan ook te zien waarvan de kast is gemaakt en of de kast verstevigingen heeft.

   Toch netjes om voor zo’n prijs dit te maken. Ze maken overigens in het duurder segment gebruik van mooie motoren (o.a. keramische). Ik kende het merk niet zo goed, en heb ze nooit gehoord.

   Gr. Paul

     1. 2- of 3-weg heeft niet zozeer invloed op rendement. Kijk maar naar de Bowers PM1… dat is een tweeweg met een rendement van 84 dB. Er zijn echter genoeg 3-weg systemen met een rendement van boven de 90 dB.

      Een hoog rendement realiseren kan op talloze manieren. Goede units, een slim basreflexsysteem, degelijke kast en een goed filter. Dat is belangrijker dan het aantal cross-overs.

   1. Dag Referens,

    Dat zou ik niet zeggen. Onze Sopra No1 gaat redelijk recht naar 45 Hz. De Bowers 805D3 gaat zelfs dieper dan dat. Er zijn nog meer bookshelfs die prima tot 40 Hz of lager gaan. En dan is er ook nog de Kii… die gaat lineair tot 20 Hz. De D&D ook. Dus om nu te zeggen dat je er een sub bij moet zetten, dat is wat kort door de bocht.

    Dus: gaat een vloerstaander altijd dieper? Nee… zeker niet.

  Geef een reactie

  Ga verder met deze blogpost:

  AudioQuest NRG-Y en Z

  AudioQuest NRG-Y en Z