web analytics

Review Wilson Benesch Vertex monitor speaker

Voordelen

 • Fijne sound
 • Zeer detailrijk
 • Enorm stereobeeld
 • Mooi gemaakt

Nadelen

 • Kritisch op elk element in de keten
 • Prijs: € 5700

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Wilson Benesch Vertex

  Inleiding

  Groot Brittannië: het land van de hifi. Een land met échte ‘heritage’. Het land van… Wilson Benesch. Een oer-Britse luidsprekerbouwer die buiten de gebaande paden treedt. Met exotische materialen, aparte units en een sound die volgens de website geen sound is… het is een soort kameleon. De speaker speelt wat hem gevoed wordt. Precies zoals wij het graag zien. Eh… horen. Wij beluisteren vandaag de Wilson Benesch Vertex. Een ‘modest monitor’. Prijskaartje: ongeveer 6000 euro per paar. 

  Carbon fibre behuizing, aluminium baffle, eigen ‘Tactic II’ units en zelfs een ‘Semisphere’ hybrid silk / carbon dome tweeter. Dit is anders. Dit is geen ‘Ach… doe mij die maar’ speaker. Welkom bij de Wilson Benesch Vertex. De kleine monitor uit de zogenaamde ‘Geometry’ series.

  High Tech

  Opvallend bij de Wilson Benesch luidsprekers is de technische insteek. Op de website gaat het allereerst over de technologie van de luidspreker. Later pas over de muzikaliteit. Nu zullen velen zeggen: het primaire doel is muziek weergeven. Dus het gaat om de muziek. Klopt. Maar om tot een goede weergave te komen, is toch echt veel technologie nodig. Of in ieder geval veel kennis over het fabriceren van een fatsoenlijke speaker.

  Wilson Benesch kiest dus voor die technische insteek. En technisch geavanceerde materialen. Denk aan carbon en aluminium. In geval van de Vertex is zijn het carbon zijpanelen en een aluminium frontpaneel. Bovenop is een acrylic bovenplaat gemaakt om het geheel strak af te werken.

  In het front zien we twee eigen units: een 25mm Silk-Carbon Hybrid Dome Tweeter en een 17cm Tactic II mid/woofer. De Tactic II woofer is gemaakt van een polymeer die (zeer gecontroleerd) wordt verhit in een mal en weer wordt afgekoeld, zodat er een extreem lichte en stijve conus ontstaat die aan de buitenkant hard is en van binnenuit een goede zelfdemping heeft.

  In de voet zit het filter verwerkt die alleen de tweeter crosst op 5 kHz. Vrij hoog dus. Wat echter nóg bijzonderder is, is dat de woofer helemaal niet gefilterd is. Deze pakt dus de complete bandbreedte. Bizar! Dat maakt de speaker overigens lastig te meten, komen we later achter. In eerste instantie zitten we toch wel even met de handen in het haar… maar goed.

  Als we kijken naar de afmetingen, zien we dat het om een heel bescheiden speaker gaat. Zo’n 1,1 meter hoog (met statief), 23 cm breed en 37cm diep. Ze wegen, inclusief voet, zo’n 23 kg wat zeker niet licht is als u bedenkt dat de kast deels van carbon is gemaakt; toch een licht materiaal. Het zal vooral de voet zijn die debet is aan het gewicht.

  Volgens de specificaties moet de Vertex vanaf zo’n 44 Hz oppakken en door lopen tot 30 kHz. En dat met +/- 2dB op de as. Het rendement ligt op 89dB. De impedantie zit nominaal op 6 ohm en minimaal 4 ohm. Keurig.

  Gerelateerde berichten

  Dion Audio DAC 32 converter met usb-ingang

  Review Dion Audio DAC32

  Inleiding InhoudDion Audio is een Nederlandse fabrikant van hifi-apparatuur. Miquel Blauw, de eigenaar van Dion Audio, ontwerpt en fabriceert alles zelf én met de hand. Toch bijzonder, aangezien het productgamma bestaat uit versterkers, d/a-converters, phono-trapjes en zelfs kabels en luidsprekers! Wij testen vandaag de DAC32. Een converter met zowel spdif als een usb-ingang. 

  Q Acoustics 3050i

  Review Q Acoustics 3050i luidspreker

  Inleiding InhoudAls we na een lange werkdag thuiskomen, vinden we twee langwerpige dozen in de hal. Dat moeten een setje vloerstaanders zijn! Hoewel we wel een beetje ‘monitornerds’ zijn, kijken we er toch naar uit om deze zuiltjes eens aan de tand te voelen. Niet in het minst omdat ze van Q Acoustics komen. Een […]

  1 reactie

  1. Ook hier, het formaat van de luidsprekerbox waardoor je op de verkeerde gedachten komt. Wat heel belangrijk is, alles onder de 5 kHz gaat naar de onderste speaker, dus de menselijke stem (die echt het moeilijkste, voor elke luidspreker) ligt (maximaal 4 kHz) hier ruim onder. Klasse, ik kwam er met ESL achter dat de overige apparatuur tenslotte bepaald hoe je luidsprekerbox klinkt. En de verschillen zijn enorm. Je kunt tegenwoordig niet zien, hoe grandioos je installatie klinkt. Ik vindt de afmetingen van vleugel belangrijk in het concertgebouw, liefst de Imperial van Bosendorfer, maar het formaat van luidsprekerboxen heeft absoluut niets met de kwaliteit van de weergave te maken. Trouwens een buizenversterker is met deze Wilson ook prima :-)

  Geef een reactie