donderdag, april 18, 2024
Home Review Wharfedale Linton Heritage monitor speaker

Review Wharfedale Linton Heritage monitor speaker

12

Voordelen

  • Speelt lekker
  • Oogt cool (smaak)
  • Scherpe prijs

Nadelen

  • Bijbehorende stands een must
  • Midden heeft een piekje

Prijs: € 1200

Bouwkwaliteit
Aanstuurbaarheid
Weergave
Prijs
Wharfedale Linton Heritage

Inleiding

Inhoud

Het Britse (hoe kan het ook anders) Wharfedale is een waar icoon in de audiowereld. Ze fabriceren al sinds 1932 luidsprekers, wat neer komt op bijna 90 jaar (op moment van schrijven). Dat kunnen niet veel fabrikanten zeggen. De ‘grote jongens’ vieren meestal hun 45 of 50 jarig bestaan.  Wharfedale stevent af op de 100 jaar. Maar dat zegt niets over de kwaliteit van de producten natuurlijk. We bekijken én beluisteren de Wharfedale Linton Heritage. Een forse monitor-speaker van ongeveer 1200 euro per paartje. 

De Linton is een luidspreker uit 1965. Deze zag er – niet geheel verrassend – nagenoeg gelijk uit. Maar wie goed kijkt, zal zien dat er wel degelijk zaken zijn veranderd. Gelukkig maar, want inzichten en technieken zijn gewoon veranderd in 55 jaar. De Wharfedal Linton Heritage heeft dan ook nieuwe units, een mooier filter en een betere behuizing. De klassieke looks zijn wel gebleven.

Opbouw

De Wharfedale Linton Heritage is in basis een rechthoekige kast met drie units en een zwart speakerdoek. Juist: zoals vroegah. Er is een linker en een rechter model. Dit vanwege de tweeterplaatsing: die staat uit het midden. In basis komt het erop neer dat het logo op het speakerdoek aan de buitenzijde moet komen. Er zijn bijpassende stands. Die zorgen ervoor dat de tweeter op de juiste hoogte komt. Dat is wel belangrijk natuurlijk. De Wharfedale is geen kleine jongen en zal op normale stands snel te hoog komen. Dan klopt al snel het stereobeeld en wellicht ook het klankbeeld niet meer.

De technische opbouw is een drieweg basreflex. Achterop zijn twee poorten. De units zijn een 25mm softdome tweeter, 135mm kevlar middentoner en een 200mm kevlar woofer. Crossovers liggen op 630 en 2400 Hz. Het bereik is zo’n 40 Hz – 20 kHz (+/- 3dB). Het -6dB punt ligt op 35 Hz.

De kast is naar onze inschatting van MDF. De afmetingen zijn niet misselijk met 56,5 cm hoog, 30 cm breed en 33 cm diep. Het gewicht is 18,4 kg, wat significant is. Het laat zeker een buts achter als hij van zijn stand dondert. Al gebeurt dat niet snel met de bijpassende modellen. Helaas hadden we die niet; het maakt de classic look zeker af.

De afwerking is uitstekend voor een luidspreker in deze klasse. We zien geen grote naden, de units zitten er keurig in en de grille past netjes op het front. Het is geen magnetische montage, maar mogen we dat in deze klasse verwachten?

Winkels met Wharfedale

Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL

12 REACTIES

  1. Met een Naim Superuniti lukt het in de luisterruimte niet om het laag van de Lintons onder controle te krijgen. Het blijft wat modderig. Met extreme toe in krijgt het laag nog steeds niet de impact die het zou moeten hebben. Zodoende klinkt het overall wat warm, sloom en zompig. Erg jammer want het ziet er fantastisch uit op de bijpassende stands. Helaas doet de akoestiek dus afbreuk aan het eindresultaat. Ze gaan terug.

  2. Ik had iets te hoge verwachtingen van deze speaker. Vorig jaar rechtstreeks gekocht bij Mika.
    Het probleem is dat luidprekers van deze afmeting en deze look doen denken aan BBC achtige speakers (spendor, Harbeth, Stirling broadcast en Graham audio).

    En dan wordt het wel een gigantische teleurstelling. Maar de wharfedale lintons zijn ook 5x goedkoper dan bovengenoemde merken. Toch is dit duurkoop, het geluid is ver benedenmaats (komt gewoon niet los van de speaker), in vergelijking met monitor audio silver 100 bijvoorbeeld en dali speakers in deze prijsklasse.

  3. IK had verwacht dat deze Wharfedale een lekker ouderwetse warme sound zou leveren. Helaas dus niet. Was zo’n beetje het enige merk dat nog in aanmerking kwam. Sonus faber is mijn te duur. Maar naar de Evo 4.3 ben ik ook wel razend nieuwsgierig; ook in vergelijking met de Linton. Maar inderdaad; de importeur moet een ramp zijn. Veel dealer willen er niets meer mee te maken hebben en zijn daarom gestopt met Wharfedale. Jammer hoor.

  4. Je zegt in je review dat je de Lintons voor de grap ook even aan je referentie set hebt gehangen : kan hij een beetje mee ?

    En in de muziek sample ligt hij aan een Audiolab 6000A (zelfde prijsklasse) en een Metrum streamer (veel hogere prijsklasse) met oa NRG1000 kabels (ook hoger) : maken deze laatste twee een verschil in de geluidskwaliteit tov streamers en kabels uit het lagere segment ? Of is de set maar ‘zo sterk als de zwakste schakel’ ?

    • Op de referentieset stopt het wel op een gegeven moment. De Bryston houdt goed grip waardoor het nog strakker is dan bij de Audiolab. Maar met name het stereobeeld blijft achter. Ik krijg de precisie in focus niet echt lekker. Toch blijft het een fijne speaker voor het geld.

      Een systeem is altijd zo sterk als de zwakste schakel. Ik wilde niet de bron en bekabeling de zwakke schakel maken. De Audiolab is een prima versterker voor de Linton. Matcht goed.

      • Bedankt voor je antwoord !

        Ik twijfelde tussen de Audiolab en de CXA81 : de reden dat ik voor deze laatste ben gegaan is zijn (iets) grotere vermogen nl 80 watt bij 8 ohm zodat ik wat meer ‘headroom’ heb. De Linton heeft immers een gevoeligheid van 90 Db en kan tot 110 Db aan geluid opleveren volgens het boekje. Misschien kan je de CXA ook eens testen 😉

×