Review Wharfedale Diamond 12.2 – Bright like a diamond?

Voordelen

  • Oogt leuk
  • Scherp geprijsd

Nadelen

  • Hoge vervorming in stemgebied
  • Klinkt onrustig
  • Prijs: € 449

    Bouwkwaliteit
    Aanstuurbaarheid
    Weergave
    Prijs
    Wharfedale Diamond 12.2

    Inleiding

    Wharfedale is een naam in de hifiwereld. Het van origine Britse merk heeft heel wat prachtige – betaalbare – speakers in de markt gezet. Inmiddels is het onderdeel van IAG – International Audio Group – waar ook Audiolab, Quad, Castle, Mission, Leak en bijvoobeeld Elco weer onderdeel van zijn. Grote jongen dus. Eens kijken of Wharfedale nog steeds mooie, betaalbare speakers kan maken! 

    De Wharfedale Diamond lijn is een goed betaalbare lijn van luidsprekers. Het valt in de klasse van de welbekende 600-series van Bowers & Wilkins, Bronze van Monitor Audio, Opticon van DALI, et cetera. De Diamond 12.2 kost 449 Euro per paar (zonder statief). Dat maakt het mogelijk met deze set speakers een compleet systeem samen te stellen voor zo’n 1500 Euro. Netjes!

    De opbouw

    De Wharfedale Diamond 12.2 is een eenvoudige speaker in opzet. Tweeweg, bookshelf, basreflex, compact. Kortom: simplicity ten top (positief bedoeld)! De speaker is beschikbaar in zwart, wit en walnoot. Wij hadden de walnoot afwerking. En dat oogt netjes.

    Volgens Wharfedale moet deze set van 50 Hz – 20 kHz weergeven +/- 3dB. In onze metingen zien we het bij 60 / 65 pas écht opkomen. Maar onder 100 Hz meten we (nog) niet heel betrouwbaar, dus laten we dat maar door de vingers zien.

    Het rendement moet rond de 88dB zijn. Dat klopt vrij aardig, schatten we in, want we horen geen noemenswaardig verschil met de Sonus Faber Lumina’s die 86 dB rendement hebben.

    De kast is netjes verstevigd om onaangename resonanties te drukken en te voorkomen. De afwerking is verder keurig met een walnoot-look en een kunststof afwerking op het front. Beide speakers worden geleverd met een frontje om de units te verbergen of te beschermen tegen (kinder)vingertjes.

    De tweeter is overigens een softdome en de woofer een 6.5-inch PP Cone. Wharfedale noemt het ook wel Klarity Cone. Het is een mix van Polypropylene en mica. Dit moet flexing tegengaan en ook erg licht zijn, wat de snelheid en resolutie ten goede komt.

    Soort luidspreker
    Monitor - bookshelf
    Type luidspreker
    Dynamisch
    Luidspreker systeem
    Basreflex
    Aansturing
    Passief
    Frequentiebereik
    50 Hz - 20.000 Hz
    Crossover
    2-weg
    Rendement
    88 dB
    Impedantie
    8 Ohm
    Afmetingen
    • Breedte: 20 cm
    • Diepte: 29 cm
    • Hoogte: 34 cm
    Gewicht speaker
    8 Kg
     
     
     

    Winkels met Wharfedale

    Binnenwatersloot 30
    2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
    Schoenmakersstraat 19
    6041EX Roermond, NL

    17 reacties

    1. Even een quote uit de review van deze speaker op hifitrends:

      The soundstage and imaging are class-leading, plus the bass is fast, deep, and precise. I personally could use just a touch more warmth and richness in the upper bass and low mids, but I haven’t heard another speaker at this price range with such precise separation and placement.

      If you like a neutral, refined, speaker that can still get down with the best of them, you need to give the Diamond 12.2 a listen…

      Sterker nog, ik kom verder alleen maar lovende (Engelse) reviews tegen…Apart verhaal…

      1. Sja… What van I say? Ik heb beide speakers gemeten en op diverse versterkers gehangen. Lijkt me sterk dat beide een fout hebben. Ik vind ze gewoon niet goed genoeg. Sorry.

        1. Hoi Jaap, lijkt me idd ook sterk. Zo zie je maar hoe subjectief (luister) tests zijn. Mooi dat jullie het in dit geval ook met objectieve metingen kunnen onderbouwen. Uiteindelijk gaat er niets boven zelf luisteren, bij voorkeur in thuissituatie. Maar ja, bij dergelijke budget speakers zal dat lastig worden….Weer bedankt voor deze review trouwens!

      2. Over onderdelen: zou het kunnen zijn dat door leveringsproblemen een serie met mindere kwaliteit componenten is gebouwd?
        Dat zou de lovende Engelse review misschien verklaren. (Al zou dat natuurlijk ook een gesponsorde test kunnen zijn – ik heb die niet gelezen.)

      1. What-hifi is voor mijn gevoel niet echt objectief.
        Crinacle heeft op YouTube hier inhoudelijk eens iets over gezegd.

        Zo zie je bij what-hifi ook weinig ’boutique’ merken terugkomen.
        Persoonlijk vind ik what-hifi leuk ter oriëntatie misschien handig, maar ik zou op basis van hun reviews nooit tot een aanschaf overgaan.
        Maar eigenlijk zou ik eerder kijken naar alpha-audio, 6moons en dat soort sites ter oriëntatie.

        Zelf ben ik uiteindelijk overgegaan tot aanschaf van een YBA versterker en Vandersteen 1ci+ speakers. Merken waar je bijna geen reviews van tegenkom, en zeker niet op what-hifi. Maar verrekt mooi spul!

    Geef een antwoord