Review Wharfedale Diamond 12.2 – Bright like a diamond?

Voordelen

 • Oogt leuk
 • Scherp geprijsd

Nadelen

 • Hoge vervorming in stemgebied
 • Klinkt onrustig
 • Prijs: € 449

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Wharfedale Diamond 12.2

  Wharfedale is een naam in de hifiwereld. Het van origine Britse merk heeft heel wat prachtige – betaalbare – speakers in de markt gezet. Inmiddels is het onderdeel van IAG – International Audio Group – waar ook Audiolab, Quad, Castle, Mission, Leak en bijvoobeeld Elco weer onderdeel van zijn. Grote jongen dus. Eens kijken of Wharfedale nog steeds mooie, betaalbare speakers kan maken! 

  De Wharfedale Diamond lijn is een goed betaalbare lijn van luidsprekers. Het valt in de klasse van de welbekende 600-series van Bowers & Wilkins, Bronze van Monitor Audio, Opticon van DALI, et cetera. De Diamond 12.2 kost 449 Euro per paar (zonder statief). Dat maakt het mogelijk met deze set speakers een compleet systeem samen te stellen voor zo’n 1500 Euro. Netjes!

  De opbouw

  De Wharfedale Diamond 12.2 is een eenvoudige speaker in opzet. Tweeweg, bookshelf, basreflex, compact. Kortom: simplicity ten top (positief bedoeld)! De speaker is beschikbaar in zwart, wit en walnoot. Wij hadden de walnoot afwerking. En dat oogt netjes.

  Volgens Wharfedale moet deze set van 50 Hz – 20 kHz weergeven +/- 3dB. In onze metingen zien we het bij 60 / 65 pas écht opkomen. Maar onder 100 Hz meten we (nog) niet heel betrouwbaar, dus laten we dat maar door de vingers zien.

  Het rendement moet rond de 88dB zijn. Dat klopt vrij aardig, schatten we in, want we horen geen noemenswaardig verschil met de Sonus Faber Lumina’s die 86 dB rendement hebben.

  De kast is netjes verstevigd om onaangename resonanties te drukken en te voorkomen. De afwerking is verder keurig met een walnoot-look en een kunststof afwerking op het front. Beide speakers worden geleverd met een frontje om de units te verbergen of te beschermen tegen (kinder)vingertjes.

  De tweeter is overigens een softdome en de woofer een 6.5-inch PP Cone. Wharfedale noemt het ook wel Klarity Cone. Het is een mix van Polypropylene en mica. Dit moet flexing tegengaan en ook erg licht zijn, wat de snelheid en resolutie ten goede komt.

  [nextpage title=”De test setup”]

  We hebben de Wharfedale Diamond 12.2 getest op twee versterkers: de Denon PMA1700 en een Yamaha A-S2200. Als bron zetten we een Bluesound Node 2i in. Dat lijkt ons gepast in deze klasse. We hebben in de werkruimte geluisterd en gemeten in de luisterruimte. We hebben niet getest in de luisterruimte omdat deze ruimte gewoon te groot is. Dat werkt niet met deze klasse speakers. We moeten te hard draaien wat de vervorming opstuwt. Dat is niet eerlijk.

  [nextpage title=”De Sound”]

  Zoals gezegd in het intro speelt deze Wharfedale Diamond 12.2 enigszins mee in het veld van de DALI Opticon 2 (599), Bowers 607 (599) en bijvoorbeeld Monitor Audio Bronze 100 (549 Euro). De Opticon 2 en 607 kennen we vrij aardig en we vinden dat goede speakers in dit veld. Nu zijn de Wharfedale Diamond 12.2 iets goedkoper, maar we gaan er even vanuit dat iemand die in deze klasse zoekt, die 150 euro wel wil bijsparen voor een significant beter product.

  Want eerlijk: dat zijn de genoemde concurrenten wel. We vinden de Whafedale namelijk niet echt lekker klinken. Het is niet zozeer dat we een speaker horen die heel gek klinkt, maar we missen gewoon verfijning en rust. Het midden en hoog is wat scherp en ruw en het laag voelt wat rommelig en wollig. Het wringt gewoon allemaal een beetje.

  Dat is met name bij vocaal werk. S- en f-klanken komen ontzettend prominent naar voren. Zowel op de Denon als de Yamaha. Al is de Yamaha wel iets minder fel, maar goed: die vesterker zit ook in een andere klasse dan de Denon. En weet dat beide versterkers in een klasse boven de Wharfedale staan. Daar kan het dus niet aan liggen.

  Positie

  Nu kunnen we een heel lang verhaal over deze speakers gaan tikken. We begrijpen dat een setje bookshelfs van 449 euro per paar (exclusief statieven) niet de sterren van de hemel gaat spelen. Logisch: alle waar naar z’n geld. Echter als we onze blik verbreden en de concurrentie bekijken, zien we dat er fabrikanten zijn – en ook Wharfedale zelf, denk aan de EVO 4.1 – die voor íets meer geld een optie hebben die écht beter speelt.

  En dat is wel jammer, aangezien we het gevoel hebben dat deze speaker met minimale ingrepen véél beter kan spelen. Daarover meer in de volgende paragraaf met de metingen.

  [nextpage title=”Metingen en conclusie”]

  We kunnen vrij kort zijn: de Wharfedale Diamond 12.2 meet niet goed. De respons is nog best netjes, maar waar het grondig mis gaat is vervorming. We zien een gigantische piek rond 190 Hz (1.8%) en dan weer eentje rond 560 Hz (3.2%). Die zijn gemeen, want die bij 560 Hz zit op 3,2% en ook nog vol in het stemgebied. Dan nog een bult tussen 2000 en 3000 Hz. Die zit net boven 1%.

  Double check…

  We hebben meerdere keren gemeten én nog een keer een andere bookshelf gepakt (onze Sonus Faber Lumina’s) om te kijken of er niet iets anders aan de hand is. Maar helaas voor Wharfedale kloppen deze metingen. Het is – zacht uitgedrukt – niet om over naar huis te schrijven.

  We gokken dat het te maken heeft met de onderdelen in het filter, want die meet ook vreemd. De pieken in de impedantie zijn nieteens gek: die hebben bijna alle basreflex-speakers wel. Echter vinden we de Q van de inductie nogal gek. Die piekt precies rond die plekken als je de harmonischen terugrekent. (deel de waarden van de inductie Q maar door 2). Wellicht onhandige layout van het filter? Componentkwaliteit? Wie zal het zeggen…

  17 reacties

  1. Even een quote uit de review van deze speaker op hifitrends:

   The soundstage and imaging are class-leading, plus the bass is fast, deep, and precise. I personally could use just a touch more warmth and richness in the upper bass and low mids, but I haven’t heard another speaker at this price range with such precise separation and placement.

   If you like a neutral, refined, speaker that can still get down with the best of them, you need to give the Diamond 12.2 a listen…

   Sterker nog, ik kom verder alleen maar lovende (Engelse) reviews tegen…Apart verhaal…

    1. Hoi Jaap, lijkt me idd ook sterk. Zo zie je maar hoe subjectief (luister) tests zijn. Mooi dat jullie het in dit geval ook met objectieve metingen kunnen onderbouwen. Uiteindelijk gaat er niets boven zelf luisteren, bij voorkeur in thuissituatie. Maar ja, bij dergelijke budget speakers zal dat lastig worden….Weer bedankt voor deze review trouwens!

   1. Over onderdelen: zou het kunnen zijn dat door leveringsproblemen een serie met mindere kwaliteit componenten is gebouwd?
    Dat zou de lovende Engelse review misschien verklaren. (Al zou dat natuurlijk ook een gesponsorde test kunnen zijn – ik heb die niet gelezen.)

   1. What-hifi is voor mijn gevoel niet echt objectief.
    Crinacle heeft op YouTube hier inhoudelijk eens iets over gezegd.

    Zo zie je bij what-hifi ook weinig ’boutique’ merken terugkomen.
    Persoonlijk vind ik what-hifi leuk ter oriëntatie misschien handig, maar ik zou op basis van hun reviews nooit tot een aanschaf overgaan.
    Maar eigenlijk zou ik eerder kijken naar alpha-audio, 6moons en dat soort sites ter oriëntatie.

    Zelf ben ik uiteindelijk overgegaan tot aanschaf van een YBA versterker en Vandersteen 1ci+ speakers. Merken waar je bijna geen reviews van tegenkom, en zeker niet op what-hifi. Maar verrekt mooi spul!

  Geef een antwoord