web analytics

Review Vivid Audio Oval B1 SE Decade

Prijs: € 19990

Bouwkwaliteit
Afwerking
Klank
Prijs
Vivid Audio Oval B1

Beetje techniek

Inhoud

Als u diep in de techniek wilt duiken, raden we het aan om de video te bekijken van Laurence Dickie. Daarin legt de beste man zelf uit wat hij allemaal heeft gedaan om het resultaat te bereiken. Waar het in basis op neerkomt is resonanties voorkomen en wegwerken. Dat doet Dickie vooral met kastvorm en de tubes achter de units. Jazeker: u kent deze van Bowers & Wilkins. Dickie zit namelijk achter het ontwerp van de Bowers & Wilkins Nautilus. De kennis die hij daarmee heeft opgedaan heeft hij verwerkt in de Vivid-speakers.

Hetzelfde geldt voor de kapton-bracing rondom de tweeter. Door de randen te verstevigen kan de unit veel verder doorlopen voordat deze opbreekt. Een slimme truuk die Bowers ook heeft gebruikt in de Nautilus en de PM1.

Bij de woofers zien we dat Dickie de voorste en achterste units aan elkaar heeft vastgezet met een pijp die aan beide kanten schroefdraad heeft. Door de woofers te bracen en perfect in fase te laten spelen, dempen de resonanties elkaar uit. Slim. Uiteraard zijn tevens de units zelf ook gedempt met een ring tussen de kast en de unit zelf.

Last but not least: de gigantische mageneten en grote, verstevigde voice-coils. Het is jammer dat we geen foto hebben van een unit, maar gelooft u ons maar: de magneet is groot en zwaar. En de voice-coil idem. Deze past ook helemaal in de magneet, wat zonder twijfel helpt bij controle en impact bij een lekkere bass-kick.

De Oval B1 is overigens een 3,5-weg systeem. De crossovers liggen op 100, 900 en 4000 Hz.

Hoe uitten deze specificaties zich in cijfers? Nou: helaas niet… u moet het horen. Want wat zegt 35 Hz – 36 kHz nou? Precies: niets. En 0,5% vervorming over de gehele bandbreedte? Nou: ook niet zoveel. Al is het wel indrukwekkend als dit ook in het laaggebied zo is. Er zijn weinig luidsprekers die dat voor elkaar krijgen.

Gerelateerde berichten

NAD C338

Review NAD C338 versterker

Beetje techniek InhoudNAD staat met name bekend om betaalbare spullen die bovengemiddeld goed presteren. Denk aan de befaamde 3020. Of – naar onze mening – de M2. En zo zijn er vast nog meer voorbeelden te verzinnen. Wij pakken nu de bijzonder betaalbare NAD C338 en zetten hem in het rek. Hoe goed kan een […]

Alpha Top 10 producten 2018

Beetje techniek InhoudHet einde van het jaar is altijd een tijd van bezinning. Wat hebben we allemaal gedaan? Wat is er goed en minder goed gegaan? En wat zijn nou de pareltjes die we in handen hebben gehad? De écht bijzondere producten die zijn blijven hangen? Wij zetten tien bijzondere producten voor u op een […]

3 reacties

 1. Ik heb deze speakers ook mogen horen op diverse high end equipment en ongelooflijk wat een dynamiek, rust, detail en natuurlijkheid in deze speakers zit. Grappig genoeg geldt dat je ze moet zien (en daar kun je niet omheen) om ze te kunnen horen.
  Doe je ogen dicht en je hoort de muziek zoals deze bedoeld is. Of hoe deze is opgenomen. Of hoe de versterker het versterkt. Maar de speaker geeft geen kick bij wijze van spreken. Slikt alles met het grootste gemak. Zonder stress.
  Ik voel mezelf gezegend met het bezit van de instapper Oval v1.5, maar het leuke daarvan is: dezelfde signatuur.

  Heel leuk dat deze speaker is gereviewd. De prijs is natuurlijk alleen haalbaar voor de happy few.

 2. Jaap,

  Ik lees:Bij de woofers zien we dat Dickie de voorste en achterste units aan elkaar heeft vastgezet met een pijp die aan beide kanten schroefdraad heeft. Door de woofers te bracen en perfect in fase te laten spelen, dempen de resonanties elkaar uit. Slim.

  Is er aan de achterzijde een woofer??? Dit geeft grote kans op ongewenste kamerresonanties. Ik heb een sub die dit heeft maar naar de zijkanten (deze is daardoor absoluut trillingvrij door impulscompensatie). Een tweeter naar achteren kan wel. Of is het een isobaric constructie?Dat is wel slim, kleinere behuizing en kan voor minder vervorming zorgen. Echter isobaric vraagt om meer vermogen waardoor de aansturing moeilijker wordt. Jammer dat je geen foto’s kon maken van de drivers. Gr. Paul

  1. Ja, er is een woofer aan de achterzijde. En ja: dat kan in potentie problemen geven, weten we ook uit ervaring. Wij hebben geen problemen gehad tijdens de test.

   En ja: jammer dat we geen foto’s van de units hebben: die zijn echt bizar mooi gemaakt! Maar… Google is je vriend. :)

Geef een reactie