web analytics

Review – vier jaar leven met de Focal Sopra No1

Voordelen

 • Super transparant
 • Relatief gemakkelijk te plaatsen
 • Gemakkelijk aanstuurbaar
 • Die tweeter....!

Nadelen

 • Afwerking mag strakker
 • Glas kan krassen...
 • ... en wordt snel vies
 • Je wilt nooit meer iets anders!
 • Prijs: € 8999

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Conclusie

  Het mag duidelijk zijn dat we erg blij zijn met de Focal Sopra No1. Het is een bijzonder prettig klinkende speaker met een eigenwijs uiterlijk. En daar houden we ook wel van. Bij het aanstellen van de Sopra hadden we écht niet verwacht dat we er na vier jaar nog zo van onder de indruk zouden zijn. Maar hij staat er dus nog. En het respect voor deze luidspreker is alleen maar gegroeid. Wat een knap staaltje werk van de Fransen is dit. Petje af en diepe buiging...

  De klank

  Inhoud

  One Tweeter to rule them all

  Dan over de klank. Sja… wat kunnen we hier nu zeggen zonder in superlatieven te vervallen. Boy: wat is die tweeter goed zeg! Wij vinden hem écht beter dan de Beryllium die in de Utopia zit. Die wil nog weleens bijten. Deze totaal niet. Bij de Kanta is het iets té warm en lief geworden voor onze smaak. Dat lieten ook de metingen zien (best veel roll-off). Deze is voor onze smaak écht perfect afgestemd.

  In de ruim vier jaar dat we nu spelen met deze luidspreker, hebben we gemerkt dat een neutrale aansturing werkt. Hoe neutraler, hoe beter eigenlijk. Nu is dat smaak natuurlijk. Echter zijn wij ook van mening dat de opname moet spreken. En kleuring in een systeem zorgt er uiteindelijk voor dat alles gelijk gaat klinken: een warme set laat alles warm klinken. Een koele set… u snapt het wel.

  De Focal laat elke schakel genadeloos horen: van versterking tot bron tot kabels en filters. De reden dat we voor Grimm interlinks hebben gekozen, is dat deze TPM’s gewoon niet hoorbaar zijn. De Audioquest power-cables brengen een prettige ruimte. En de Titan achter de Bryston zorgt voor een diep(er) laag met meer dynamiek, zowel macro als micro.

  Een memorabel moment was een paar maanden terug. Na een grote multitest hadden we ‘even snel’ de referentieset weer operabel gemaakt. De dag erna zat uw redacteur op de bank…. maar het was het gewoon niet. Iets klopte niet. Het klankbeeld is wat stroef. Ruimte was er wel, maar het miste lucht. Wellicht niet helemaal op temperatuur?

  Een paar dagen later besluiten we alles los te trekken en één voor één weer aan te sluiten. Netjes in fase. En ja hoor: alles valt weer op z’n plek! Er zat gewoon een netkabel uit fase… Zo transparant is de Sopra: ook dat soort zaken zijn direct hoorbaar.

  Op de groei

  Dan de reden dat hij blijft staan: de Sopra No1 groeit moeiteloos mee in de diverse sets die we reviewen. Zo horen we feilloos verschillen in dacs in de hogere klasses. Denk aan de Moon 680D of dCS Bartok. Of wat te denken van de Pass Labs XP-12 of XP-22? Ook dat is prima hoorbaar. Kortom: ze zijn géén zwakke schakel. En dat is natuurlijk cruciaal als ze als referentie fungeren in de reviews. Immers: uiteindelijk moeten de Focals de vertaalslag naar onze oren maken.

  Eerlijk gezegd hadden we dit niet verwacht toen we ze aanstelden. We hadden écht een plafond verwacht. En die zal er vast ook zijn; het is geen ultieme referentie, zoals een high-end Raidho of Wilson dat is. Maar ze presteren (ruim) boven verwachting goed in de reviews die wij tot nog toe hebben gedaan.

  Aanstuurbaarheid

  Natuurlijk is het niet een speaker die overal perfect op matcht. Er zijn combinaties die niet lekker zijn. Vandaar dat we ook andere speakers hebben staan. (Ook voor diversiteit in reviews). Maar wat ons wel opvalt is dat deze Fransoos behoorlijk meegaand is. En dat is natuurlijk een prettige eigenschap in ons geval.

  Nu is het wel zo dat een beetje power goed is. Zeker om het laag er lekker uit te laten komen. Als u laag mist, is het waarschijnlijk te wijten aan het feit dat er gewoon niet genoeg vermogen voor handen is. In dat geval kan het lijken alsof de Sopra ‘up-front’ klinkt. Het is echter een gemis aan laag. Onze ervaring na heel wat vergelijkingen, is dat de Sopra No1 juist niet scherp is. Hij is redelijk soft en mild in vergelijking met veel andere speakers. Iets wat niet veel liefhebbers zullen verwachten, schatten we zo in.

  Neutraal

  Een referentie-speaker moet vooral heel neutraal zijn. We hebben al regelmatig metingen gedaan aan de Sopra No1. En keer op keer meten we… hetzelfde. Hij is gewoon heel neutraal. En de vervorming is laag: punt… Voor ons een bevestiging, want zo klinkt hij ook. Deze metingen zijn in-room gedaan. Ze zijn overigens gedaan voordat de DAAD’s geplaatst zijn. Het is nu nog iets neutraler.

  Afrondend

  Het mag duidelijk zijn dat we erg blij zijn met de Focal Sopra No1. Het is een bijzonder prettig klinkende speaker met een eigenwijs uiterlijk. En daar houden we ook wel van. Bij het aanstellen van de Sopra hadden we écht niet verwacht dat we er naar vier jaar nog zo van onder de indruk zouden zijn. Maar hij staat er dus nog. En het respect voor deze luidspreker is alleen maar gegroeid. Wat een knap staaltje werk van de Fransen is dit. Petje af en diepe buiging…

  Winkels met Focal

  Bender Hifi

  Steenstraat 54
  6828 Arnhem, Gelderland, NL

  Contact

  Omera Hifi en Streaming

  Markt 3
  3131 CR Vlaardingen, AF

  Contact

  15 reacties

  1. Dag Jaap,
   Hoeveel ruimte hebben ze nodig?
   Ik speel in de breedte van kamer, en kunnen niet verder dan 50cm van de muur af.
   Zou dat een probleem worden? Ik hoor het graag.
   Groeten Teun

  2. Hier wordt al jaren geluisterd naar het kleine broertje van de Sopra: een set Focal 1008 Be. Destijds gekocht vanwege de combinatie van hoge belastbaarheid, lage vervorming en verslavende tweeter. En daardoor een beter zicht op de opname.

  3. Mooi ‘eerbetoon’ aan deze fantastische speakers, Jaap. Ook ik speel hier al vier jaar mee en ik ben er nog steeds erg blij mee. Zelf heb ik voor de walnoten variant gekozen. Weliswaar iets minder uitgesproken dan oranje, maar een erg mooie match met mijn interieur.

   Ja, ze laten het stof goed zien doordat er zo veel met glas gewerkt wordt. Maar tegelijk geeft dat glas het die prachtige, elegante en unieke uitstraling. Ben zelf nog steeds weinig andere monitor speakers op stand tegengekomen die er zo mooi uitzien. Na vier jaar verveelt het uiterlijk me nog steeds niet! Dat je ze iets vaker moet afstoffen neem ik op de koop toe. Een mooie auto met diepzwarte lak zie je ook alles op en zul je ook wat beter moeten bijhouden om er top uit te laten zien 😉

   1. Walnoot is prachtig! Maar Oranje knalt wat meer op de foto’s :-). En je hebt helemaal gelijkt wat betreft poetsen. Punt is dat we er hier natuurlijk wat intensiever mee werken / sjouwen. En dan blijf je bezig soms ;-).

    1. Ja dat is zeker zo, Jaap. Ik sjouw er hier niet mee, maar sta ook versteld hoe vaak je ze af moet stoffen. Eigenlijk elke twee dagen wel (niet dat het daar van komt… ;))

     Oranje knalt zeker op de foto’s, stoere gewaagde keuze!

  4. Ik heb nu al tijdje de Sopra1 met de Hegel H590, een bijzonder mooie combinatie en super tevreden.
   Het laag is inderdaad bijzonder goed, maar soms denk ik dat een sub toch een meerwaarde zou kunnen zijn.

  Geef een antwoord