vrijdag, maart 29, 2024
Home Review Van Medevoort PA333 mono eindversterker

Review Van Medevoort PA333 mono eindversterker

12
Van Medevoort PA333 binnenkant

Nee, de PA333 is niet nieuw. In tegendeel: het is een model uit 1997! Waarom dan een review? Omdat het een klassieker is. En die mogen ook weleens in het zonnetje gezet worden. Net als evergreen muziek…

Van Medevoort PA333
De no-nonsense behuizing van de PA333

De PA333 is een mono-eindversterker. Dat wil zeggen dat de PA333 altijd als duo in een set staat. De PA333 stond in 1997 hoog in de productlijn. Boven de PA333 stond de PA444 die 440 watt kon leveren. Het continu vermogen van de PA333 is 210 watt. Ruim voldoende om een serieuze luidspreker aan te sturen. Lastige luidsprekers zijn ook geen probleem: de dempingfactor van de PA333 ligt tussen de 1200 en 1500.

Zwart is mooi…
Design? Nee… niet in die tijd. Maar wij houden wel van het pure ontwerp van de PA333. Gewoon een no-nonsense behuizing. Een zwart blok staal met koelribben een een aan- en uitschakelaar. En natuurlijk een setje cinch-ingangen en luidsprekeraansluitingen. Twee paar… niet voor stereo, maar om het aansluiten te vergemakkelijken. Overigens had Ad van Medevoort ze wel zwart en rood mogen maken om te helpen met de polariteit. Detail.

Overdimensioneren

Van Medevoort PA333 binnenkant
De binnenkant: grote ringkern, grote elco’s, grote transistors… lekker duurzaam. En krachtig!

Ad van Medevoort houdt van krachtige versterkers. Er zijn eigenlijk geen modellen waar géén lastige luidspreker aan gekoppeld kan worden. Zelfs de hedendaagse instapmodellen zijn in staat forse modellen in toom te houden. Als we de kap van de PA333 eraf halen, zien we hoe Ad 15 jaar geleden te werk ging: een zeer grote ringkern (Amplimo), twee gigantische condensators van 10.000 uF en  een achttal forse transistors die door koelribben aan de zijkant koel gehouden worden. Alles is van het type: dit moet de komende tien jaar geen enkel probleem opleveren. Dus liever een tikje groter dan kleiner… Prima filosofie.

Pure controle
We hebben de PA333’s nu een klein half jaar in bezit. We weten nog goed dat het een behoorlijke klankverandering bracht. Veelal positief, maar de combinatie met de voorversterker van de MA350 was niet goed: te korrelig. Vandaar de introductie van de Pass Labs X2.5 die een stuk verfijnder te werk gaat. Dat mag ook wel: deze voorversterker kost ruim twee keer zo veel als een MA350.

Van Medevoort PA333 achterkant
De achterkant: Ad had wel even de terminals rood en zwart mogen maken… handiger bij het aansluiten.

Het meest opvallende van de PA333’s is de pure controle op welke luidspreker dan ook. De eigen Lentus Audio Duo vaart wel bij de strakke controle in het laag. Maar ook het midden en hoog varen er wel bij. Lucht, souplesse, detaillering. Het lijkt alsof er geen versterking meer aanwezig is…

Tikkie hard
Is het allemaal glorie? Nee, er zitten ook nadelen aan een krachtige eindversterker. Ze hebben de neiging wat harder in het midden en hoog te zijn dan de kleinere modellen. Het is geen regel, maar het is vaak wel het geval. Dat is ook het geval bij de PA333’s. Wij hebben het geluk gehad een gemodificeerde versie te kunnen kopen. Die klinkt al een stuk beter dan het origineel. Echter: nog merken we dat hij in het midden en hoog soms een tikkie harder is dan de MA350 die heerlijk soft is. Wat vergevingsgezinder dan de PA333’s dus.

Wij hebben door Silver Cable van Art Speak toe te passen wat hardere randjes weg gekregen. Ook hielp filtering de hele lichte korrel weg te krijgen. Begrijp ons niet verkeerd: de PA333’s zijn zeer schoon. Wij hoorden echter een lichte nadruk op het midden en hoog. En dat kan soms wat te hard zijn.

Helpen

Van Medevoort PA333 binnenkant 2
Lekker degelijk in elkaar gezet… dat gaat wel even mee.

Bekabeling helpt enorm, waardoor er een win / win situatie ontstaat: de voordelen van controle, openheid en lucht, gecombineerd met een helpende hand van de kabel die wat softheid en souplesse toevoegt. Hifi is soms net als koken… experimenteer een beetje. Het heeft bij ons enorm geholpen: de set klinkt nu prima in balans.

Conclusie
De PA333 verdient naar ons idee een plekje in de trofee-kast.  Het is met recht een icoon in de Nederlandse Hifi-geschiedenis. Net als de DA333 overigens, wat lange tijd een geweldig mooie dac is geweest. En nog is. Bezitters zullen het beamen. De PA333 levert bijzonder stabiele en verfijnde kracht. De kracht van de PA333 ligt in het moeiteloos aansturen van nagenoeg alle luidsprekers. En dat voor destijds een schappelijke prijs. Nu is een goede set voor ongeveer 1000 euro te koop. Een gemodificeerde set is moeilijk te vinden en is natuurlijk een tikje duurder.

12 REACTIES

  1. Of ik af mag gaan op een youtube filmpje waar een vM opstelling speelt met een set Kef zuilen is maar de vraag?
    Ik vertaal het maar naar de realiteit zou je in een luisterpositie staan.
    Mischien een kwestie van goede microfoons en een youtube video kan geloof ik met cd of gecomprimeerde techniek geluid aardig een geluidsbeeld creëren dat overeenkomt met een reallife positie.
    Ik vind het wel tijd dat luitersessies via het net kunnen, omdat technisch zoiets wel gehaald kan worden.
    Zo is een festival ook vaak op tv te zien waarbij je het geluid de woonkamer in krijgt.

    Geluid via het net kan ik wel vertalen, dus hopelijk ook andere luisteraars.

  2. AVM is met de Ovation CS8.2 iedereen de baas. De warme klank van de lampen. En kan elke speaker aansturen. Genoeg demping, vermogen onvoorwaardelijk stabiel. Maar 4 cijfers voor de komma ;-(( Maar de van Medevoort is ook SUPER. Ben benieuwd of de AVM beter klinkt. Maar het scheelt waarschijnlijk 0,0009%

  3. Ja leuk, die grote elko’s. Ik heb ooit een elektuurontwerp gebouwd, de Edwin geloof ik, en daar een bak met van die blauwe philips-elco’s van 10.000 u per stuk onder gehangen, met een aparte schakeling om de stroom erop te zetten.
    Ik heb er een keer een schroevendraaier in laten vallen, Die smolt doormidden. Toch een halve cm metaal. Toen ik kleiner wilde gaan werken wist ik niet precies hoe ik van die bak af moest komen, heb m leeggestookt, losgeknipt en op straat gezet in de hoop dat niemand er aan zou overlijden.
    Dat was een ongeevenaard geluid. Waarvan akte.

  4. AVM Is volgens mij je van het. Maar of het echt beter klinkt. Het is net zoals als horloges vroeger waren ze goed indien ze de juiste tijd aangaven. Tegenwoordig zijn de merken doorslaggevend. Heb ik zo’n horloge maar draag hem niet meer, is gewoon vragen om problemen. Medevoort is bij weinige bekend maar er zijn maar weinig merken die deze kwaliteit evenaren. Hij maakt ook elektrostaten en die zijn dan ook geschikt voor wat je hoort als een auto met sub voorbij rijdt. Maar daar de prijs navenant. Wordt geloof ik alleen gemaakt op bestelling en kom je in, als ik het goed hebt in geen HiFi (met alleen High End ) zaak tegen. Dit hoef je niet te testen, dat wordt dan net zoals testen of een F1 wagen snel optrekt of afremt. Meetbare verschillen tussen de AVM Medevoort zullen er niet zijn. Hetzelfde klinken? Nee dat niet, beter? Het wordt dan smaken verschillen.

  5. Onbegrijpelijk dat een eigenaar deze versterkers inruilt voor vernieuwing de nieuwe klinkt beslist niet beter. Of je stapt van je geloof af. En gaat voor de gewaarde (door mij) versterker met verwarming en inwendige verlichting. Maar als ik deze set voor genoemde prijs kon aanschaffen dacht ik en waarschijnlijk elke eigenaar van elektrostaten er niet lang over na. De tweeter en de middenhoog speaker zijn voor mij de verliezers t.o v. de elektro – magneto staat. Als je de ruimte hebt en geen bezwaar hebt om een paar deuren ruim een mtr. van de wanden te plaatsen dan is de klankkwaliteit niet te verbeteren door een nieuwere/duurdere versterker. De QUAD 2912 is volgens mij de match welke nog hoorbaar naar 28Hz zakt of naar 23kHz stijgt. Tuurlijk geen 0dB waarden maar mijn actieve sub heb ik op -9dB staan want laag is vaak te dominant aanwezig. Ad maakt echt fantastische apparatuur. Het is nieuw niet goedkoop. Maar te duur moet je niet opperen. Het behoort gewoon tot de TOP!