Review Townshend Seismic Isolation Bar

Voordelen

 • Overall winst in rust en definitie
 • Laag wint aan diepte en kracht
 • Gemakkelijk te installeren
 • Oogt wel gaaf

Nadelen

 • Prijs!
 • Speaker kan wat schuiven op het metaal
 • Prijs: € 1209 per set van 4

  Bouwkwaliteit
  Installatie
  Weergave
  Prijs
  Townshend seismic feet

  Inleiding

  Inhoud

  Accessoires testen we niet zo vaak. De reden is dat we veelal toch wel met wat twijfel naar dat soort producten kijken. Zakjes zand, kristallen, stickers… hmmm. Twijfelachtig als je het redacteur in kwestie vraagt. Om over de prijs maar te zwijgen. Ontkoppeling van speakers is echter een ander verhaal. We testen deze keer een exoot: de Townshend Seismic Isolation voeten.

  Zet een luidspreker plat op de grond zonder spikes of dopjes en het gaat vaak toch wel mis. Doe er spikes onder en het klinkt al heel anders (vaak wel wat beter). Doe er een paar tegels onder…. weer anders. Doe er speciale platen onder… weer anders. Kortom: hoe u ontkoppelt heeft direct invloed op de weergave.

  Wij hebben daar best wat mee gespeeld in de vroege dagen. We hebben gewerkt met houten platen, marmer, zachtere dempers, spikes… Allemaal hebben ze voor- en nadelen. Uiteindelijk zijn we gebleven bij – zoals velen – spikes. Met name Soundcare. Die zijn niet achterlijk duur en werken vaak gewoon goed. Bijkomend voordeel: ze zitten al in een cupje, waardoor schuiven gemakkelijk gaat. Bij ons als reviewers toch wel heel cruciaal.

  Townshend

  Prima: genoeg inleiding. Back to business. Townshend is een bedrijf, gevestigd in Engeland. Vlak blij Londen om precies te zijn. Het bedrijf maakt kabels, een voorversterker, een supertweeter en vooral anti-seismic voeten. Voeten voor speakers, meubels, apparaten, etc. Voor elke schakel is wel een voetje – of zoasl Townshend het noemt: Seismic Load Cell – beschikbaar.

  De filosofie hierachter is dat resonantie – trillingen – energie opwekken. En dat zorgt voor versmering en vervorming. Bij luidsprekers gaan de trillingen doorwerken in de units. En dat moet natuurlijk niet, want die moeten alleen weergeven wat de versterker ze vertelt. Door complete ontkoppeling is het wel mogelijk. Aldus Townshend.

   
   

  15 reacties

   1. De eerste generatie Node heeft geen coax-uitgang. Ik ben aan het wachten op de levering van de BluOS-module voor de M12… die is een hele tijd niet leverbaar geweest. Kon ik mooi sparen! :-).

  1. Dag Jaap

   De bovenmeester in mij valt over dit zinnetje.
   “Kortom: hoe u ontkoppelt heeft direct invloed op de weergave.”

   Ik denk dat je intro aan helderheid zou winnen door de twee diametraal tegenover elkaar staande principes wat explicieter te beschrijven.
   Koppelen: een zo stabiel mogelijke koppeling tussen luidsprekers en ondergrond. Spike zijn daar een voorbeeld van. Dit is populair in de audiofiele wereld.
   Ontkoppelen: een elastische dus trilling dempende verbinding, dat is wat b.v. de producten van Townsend doen. Dit is populair in de pro-wereld, je wilt resonanties voorkomen want als je daar op gaat mixen , ga je de mist in.

   Je oordeel over de prijs van dit product deel ik.
   Dat het iets doet lijkt mij logisch, een houten vloer is de ideale klankkast!
   Als je harder speelt loop je het risico dat je oordeel over de bas weergave bepaalt wordt door de vloer ipv de component.

   Suggestie: aangezien je in Haarlem zit, loop eens bij Helios binnen, ik verwacht dat je een vergelijkbaar effect kan behalen tegen een fractie van de prijs.
   https://www.helios-online.nl/shop/14-58/recoil_stabilizer-2-2

   “De filosofie hierachter is dat resonantie – trillingen – energie opwekken. En dat zorgt voor versmering en vervorming. Bij luidsprekers gaan de trillingen doorwerken in de units. En dat moet natuurlijk niet, want die moeten alleen weergeven wat de versterker ze vertelt. Door complete ontkoppeling is het wel mogelijk. Aldus Townshend.”

   Waar beweren ze dat?
   Ik kan deze claims niet zo gauw op hun website vinden.
   Die is afgezien van de standaard marketing kreten redelijk feitelijk correct en dat kan ik van boven genoemd zinnetje niet zeggen. Dat heeft een te hoog alpha karakter om realistisch te kunnen zijn.

   Groet

   Vincent

   1. Dag Vincent,

    Mag ik één ding kwijt: ik hoor eigenlijk alleen maar van je als er iets niet goed is. Ofwel een zinnetje, specificatie of een theorie. Dat vind ik wat jammer. En wat is een “alpha karakter”?

    Dan nu naar je opmerking. Ik heb zowel de importeur als Townshend zelf gesproken (op een show). Daar komt die resonantie-theorie vandaan.

    Ik zal eens naar Helios gaan. Ze zitten bij mij achter. Ik heb daar ook een soort onderzetter vandaan. Erg fijn ding.

    1. Dag Jaap

     Je hebt alfa en bètawetenschappen
     Bèta is de exacte hoek, alfa niet.

     Ik volg Alpha al een aantal jaren
     Ik waardeer het enthousiasme.
     Ik heb geen moeite met subjectiviteit..

     Ik werk voor een wetenschappelijk instituut.
     Daar moet je echt niet met verhaspelde of verkeerd begrepen theorieën aankomen.
     Om over uitspraken die haaks op de theorie staan maar te zwijgen.
     Dat kan er toe leiden dat ik te streng ben in mijn oordeel.

     Omgekeerd kan ik mij evenmin aan de indruk onttrekken dat de redacteuren nogal worstelen met de begripsvorming rond de techniek.
     Alpha’s die iets moeten schrijven over een Bèta onderwerp is niet altijd een succes.
     Ik zie Alpha-audio als een professioneel journalistiek product.
     Ik zie ruimte voor verbetering van die professionele kwaliteiten.

     1. Dag Vincent,

      Ik begrijp je heus. De reden dat ik er wat van heb gezegd is dat de weegschaal voor mij doorsloeg. Als je je reacties onder elkaar zet, zit er heel veel negatieve energie tussen. Ook genoeg leuke tips en nuttige info. Dus… ook dank daarvoor.

      En vergeet niet: feedback waarderen we hier. Dat kan echter ook via de mail: niet alles hoeft onder een artikel te worden gezet. Ik krijg wel meer mail: krische en bemoedigende. Alles wordt gelezen en beantwoord.

      Over Alpha en Beta… Ik heb een journalistieke opleiding gevolgd. Met wat post-opleidingen die focussen op web-schrijven. Daarnaast geef ik trainingen in netwerk-architectuur en -configuratie. Dus bits, bytes, vlans, firewalls, acl’s… etc. Wat ben ik dan? Zeg het maar…

      Natuurlijk zijn er auteurs die wat meer worstelen met de techniek. Mijn advies is dan: ga er niet op in en schuif het door naar een ander. Of vraag het aan de fabrikant. En dat doen we ook heel vaak.

      Mijn punt met Alpha Audio is: we gaan techniek niet uit de weg. Ik schroef graag dingen open en schrijf graag achtergrondstukken (zie het artikel over hoe dacs werken…). Maar het moet wel leesbaar zijn. En hoewel ik best vier alinea’s kan tikken over hoe resonantie de weergave en prestaties van speakers kan beïnvloeden, lijkt me dat niet heel boeiend. Keuzes… En ja: soms maak je verkeerde keuzes en kan één zin of alinea meer vragen oproepen dan de bedoeling was.

   2. Dag Vincent,

    Ik begrijp eigenlijk ook niet altijd goed wat je hier komt doen. Een bovenmeester heb ik moeten opzoeken, dit woord kennen we niet in Vlaanderen, maar het verklaart wel veel.

    Ik zit soms met plaatsvervangende schaamte uw tussenkomsten te lezen. Het kan altijd anders geschreven worden en er is altijd eentje nog slimmer. Maar steek je energie meer in positieve zaken.

    Je doet dit ook al voor alle duidelijkheid. Je geeft geregeld tips en je verwijst naar nuttige sites. Dat waardeer ik enorm, laat dit duidelijk zijn. Maar niet elke zin, niet elk woord, niet elk artikel moet scrupuleus onderzocht worden en door de mangel worden gehaald.

    Ik snap het echt niet. Ik vermoed dat je het ergens wel goed bedoelt maar het komt echt niet over. Want je weet blijkbaar enorm veel over de technische kant van de zaak. Maar de toon en de manier waarop je reageert is vaak tenenkrullend.

    Deel uw kennis en inzichten maar dan op een respectvolle, positieve manier. Anders hoor ik ze eerlijk gezegd liever niet.

    Vriendelijke groeten

    Geoffrey

   1. Dag Bert,

    Had de prijs niet goed gezien. het is per set (dus twee speakers. Was even onduidelijk). Maar dan nog… het blijft veel geld. Het werkt echter wel erg goed… Dus tsja: de vraag is meer… hoeveel is de winst je waard?

  Geef een antwoord