web analytics

Review Torus RM 8 CE power conditioner

Voordelen

 • Geen dynamiekverlies
 • Zorgt voor rust...
 • En een rijk midden- en laaggebied

Nadelen

 • Prijs is pittig voor de featureset
 • Prijs: € 4500

  Bouwkwaliteit
  Featureset-
  Klank
  Prijs
  Torus RM8 CE

  We blijven er regelmatig op hameren: energie is de basis van een goed systeem. Zonder degelijke basis – dus de energievoorziening- presteert een set nooit optimaal. De beste stap is een aparte groep met aparte aarde. Maar dat is niet altijd mogelijk. En heel soms is het niet genoeg. Denk aan in grote steden waarbij veel grootgebruikers zijn en er vervuiling al is ingetreden bij het binnenkomen van de energie. Er zijn gelukkig nog andere stappen. Denk aan een mooi filter of een regenerator. Wij bespreken een product van Torus: de RM 8 CE. Een forse Power Conditioner. 

  Laten we beginnen met iets toe te lichten: er zijn regeneratoren en power conditioners: apparaten die beschermen en opschonen. De eerste categorie bouwt een compleet nieuwe sinus op. Dat kan erg mooi zijn, mits goed gedaan. De tweede categorie bouwt niet actief een nieuwe sinus op, maar schoont de bestaande op. Dat kan overigens erg ver gaan. Torus (importeur is Viertron) is zonder meer een partij die dit ‘spelletje’ erg serieus neemt.

  Scheiden

  Torus RM8 CE
  Jeetje, wat een trafo! Zo groot zien we ze niet vaak!

  Er is niets vervelender dan een brom in het systeem of een zoemende transformator. Dit soort zaken hebben te maken met aarding van het systeem en DC – gelijkstroom – op het lichtnet. Aardig kan nog wel lastig zijn om te achterhalen. DC ook overigens.

  Torus lost dit soort zaken op door het lichtnet compleet te scheiden van het systeem met een gigantische transformator. Dit doen natuurlijk al meer fabrikanten. Torus combineert het bij de RM-serie nog met effectieve filtering en overspanningsbeveiliging. En volgens de sheet kan de RM-serie ook nog kortstondig veel stroom leveren mocht dat nodig zijn. En dat is natuurlijk wel het geval als u een eindversterker erop gaat aansluiten. Pieken van 50 tot soms 80 ampere zijn dan gewoon nodig bij wat luider draaien.

  High-end trafo

  Torus meldt trots dat ze ringkernen van Plitron gebruiken. Deze fabrikant is gespecialiseerd in ringkern-transformators. Ze bouwen op het hoogste niveau en kunnen een bijzonder grote rinkern helemaal stil krijgen. Dit door middel van allereerst goede wikkelingen, maar ook een speciaal ophangsysteem waardoor u geen zoem of brom meer hoort. Wel zo prettig in een hifisysteem natuurlijk.

  Verder zien we als we de kap eraf halen dat Torus met behoorlijk dikke bekabeling werkt. Alle aardlijnen gaan naar één punt. Handig om groundloops tegen te gaan.  Vanuit de trafo worden alle sockets gevoed. De afwerking is zonder meer netjes.

  De test

  Torus RM8 CE
  Er zijn vijf aansluitingen op de RM 8. In totaal is zo’n acht ampere te trekken uit deze grote, zware kast.

  We hebben in het Alpha-kantoor al behoorlijk goede energie hebben we gemerkt. We hebben tot nog toe wel altijd met een mooie PFM2 van Van Medevoort en een Kemp PowerStrip 8 Plus gewerkt. Die zorgt toch voor iets meer rust en lucht. Kan het nog beter? We gaan het merken.

  We sluiten de Dion Audio T92 buizen voorversterker, de NAD M51 en de Bluesound Node (via optisch op de M51) op de Torus aan. De twee Dion Audio SD60-eindversterkers (voor bi-amp) laten we nog even los in de Kemp PowerStrip 8 Plus. Die gaan later wel in de Torus. Als speakers zetten we de Monitor Audio Gold 200 in. Kabels komen allemaal bij AudioQuest vandaan.

  Rust…

  Wat een stabiele en schone voeding doet, verschilt per set en per situatie. In sommige opstellingen doet het niets. Of het kan zelfs negatief zijn. Denk aan minder energie, minder dynamiek of een platte beeldvorming.

  In onze set-up horen wet met name meer rust en een wat ruimere beeldvorming. Het is wel subtiel. En het heeft mede te maken met het extra fundament wat we horen als de complete set – dus inclusief de twee eindversterkers – in de Torus gaan. Dat zorgt voor iets meer sublaag en wat extra warmte in het mid-laag. Nu is dat bij onze set niet erg – soms wel welkom zelfs – maar we kunnen ons ook voorstellen dat het iets te veel van het goede wordt. Proberen dus.

  Torus RM8 CE
  Supermooi, dik front. En intern net zo strak gemaakt… zo hoort het!

  U leest het goed: we hebben ook onze twee SD60’s in de Torus geprobeerd. En met succes: we horen geen dynamiekverlies. Sterker nog: het klinkt gewoonweg beter: meer ‘oemf’ en meer punch in het laag. Hardere klappen als het nodig is… Dat hadden we echt niet verwacht.

  Nu is het wel zo dat deze twee eindversterkers 60 watt per kanaal in 4 Ohm leveren. En ze zijn klasse-D. Dus efficient. Hoe het zit met echte powerbakken, durven we niet te zeggen. We adviseren het gewoon te proberen. Werkt het niet, dan is er ook niet zoveel verloren.

  Prijs

  We moeten wel even een puntje aankaarten: prijs. Deze Torus is niet goedkoop. Het model met vijf uitgangen kost ongeveer ? 4500. Dat is gewoon een aanzienlijk bedrag voor een conditioner. Op niveau van een PS Audio. Die PS Audio levert echter (veel) meer toeters en bellen voor hetzelfde bedrag. En ook de PS Audio klinkt erg goed. Met name bij low-power apparaten. Deze Torus is waanzinnig mooi gemaakt en presteert ook bijzonder goed. Rijke, schone en soepele weergave met de nodige ruimte. Maar ja: dat doet PS Audio ook… keuzes, keuzes…

  1 reactie

  1. Waar ik me over verbaas is dat er vele duizenden euro’s worden besteed aan een ringkerntransformator die grove spikes van het net één op één doorgeeft van de primaire naar de secondaire wikkeling.
   In mijn beleving is de beste manier om een 100% schone sinusvormige en HF-ruis vrije stroombron te creëren, het toepassen van het regenerator principe.
   Eenieder die dit manco in het voedingensegment van de high-end aanbieders ook ervaart, is van harte welkom om te reageren op deze reactie.
   Graag zou ik iets vanaf de grond af willen opbouwen dat 1, 2 of 3 kW pure en sinusvormige stroom levert, pieken tot ver boven 100Ampére levert en ook nog eens bestand is tegen dropouts in het net tot 1 seconde.
   Met de huidige technologie is dit helemaal niet zo moeilijk maar meer een kwestie van het vinden van een investeerder die hierin gelooft.
   Ik daag u allen uit!!

   Met hifi-groet
   Offgridd

  Geef een antwoord