web analytics

Review – Tool – Fear Inoculum

Voordelen

 • Waanzinnige uitvoering
 • Prachtig in elkaar verweven
 • Muzikaal een pareltje... punt

Nadelen

 • Kom op... het is TOOL
 • Uitvoering
  Opname
  Tool Fear Inoculum

  We schrijven te weinig muziekreviews op Alpha Audio. De reden is heel eenvoudig: tijd, capaciteit… Maar deze kunnen we niet overslaan. Na dertien jaar komt het Amerikaanse TOOL ineens met Fear Inoculum. En poe: wat een pareltje! 

  Anderhalf uur aan ronkende gitaren, complexe ritmes en sferische intro’s en outro’s. Anderhalf uur… sja: wat voor genre is TOOL? Progressive? Nee… metal? Nee… het is eigenlijk gewoon TOOL. De band die zijn had er niet voor omdraait om nummers van een kwartier te schrijven. De band waar uw redacteur na één keer luisteren smoorverliefd op is geworden.

  Sfeer

  Wie tracks skipt op een plaat van TOOL snapt het niet… een album van TOOL is één grote reis. En daar horen de lange intro’s, outro’s en soms volslagen maffe tussenstukken bij. Al is Chocolate Chip Trio wel erg lastig te verteren als we eerlijk zijn. Maar goed: 7empest maakt alles weer goed. Wat een wereldtrack. Net als Descending. Janken, schuren… schreeuwen. Maar dan op een goede manier.

  Het is wat dat betreft helemaal in lijn met het oudere werk wat we van ze gewend zijn. Undertow is nog wat ruw, maar Aenima – nog steeds een grote favoriet van uw redacteur – en Lateralus voelen al extreem volwassen. 10.000 days idem. Rosetta Stoned is daar toch wel de parel als u het ons vraagt.

  Fear Inoculum sluit uitstekend aan bij de rest. Sterker nog: ze lijken nog meer gegroeid als band. Wat gek is, aangezien ze meer dan een decennium niet samen hebben gespeeld (schatten we in).

  Gewoon spelen

  We kunnen nu alle tracks gaan langslopen en u vertellen hoe goed ze zijn. Elf tracks; anderhalf uur aan échte muziek. Geen autotune-meuk. Geen computer-gegenereerde pop-songs met slappe teksten over drugs, drank en slechte seks. Nee: anderhalf uur muziek. Van échte muzikanten… Het kan dus nog.

  Maar voordat we dat gaan doen, adviseren we u gewoon dit album op te zoeken op internet (ze staan op Vimeo, Youtube, en alle streamingdiensten) en het af te spelen. U zult merken dat u niet meer kunt stoppen. Net als wij. Het album staat praktisch op non-stop. In de auto, op kantoor… thuis… En keer op keer verdrinken we erin. Heerlijk.

  Gerelateerde berichten

  moke

  Review Moke – The Time Has Come

  De Amsterdamse band Moke brengt vrijdag 13 november zijn nieuwe album The Time Has Come uit. Alpha Audio ontving een week voor de release een exclusieve streaminglink met alle nummers van de langspeelplaat. Na enkele luistersessies is er maar één conclusie mogelijk; het vierde studioalbum is veruit het beste materiaal dat Moke tot dusver heeft uitgebracht!

  Hegel H590

  Review Hegel H590 geïntegreerde versterker

  Geïntegreerde versterkers… slecht, toch? Want er wordt een voeding gedeeld. En er is allerhande straling… strooivelden en andere problemen. Kortom: mijden als de pest. Of is het toch wel anders anno 2019? We hebben al wat pareltjes in handen gehad van mooie merken. Denk aan AVM, Hegel of NAIM. Hoe zit het met de latest […]

  2 reacties

  1. Gisteravond een deel van Fear Inoculum via Qobuz (192/24) beluisterd.
   Is, als je er even voor gaat zitten, inderdaad de moeite van het beluisteren meer dan waard.
   En voor dit genre is e.e.a. ook niet verkeerd opgenomen.
   Dank voor de tip!

  Geef een reactie