Home Review – tien connectors voor netwerkkabels – Let’s get connected

Review – tien connectors voor netwerkkabels – Let’s get connected

10

Aan de slag!

Inhoud

Standaard connector

We hebben twee soorten standaardconnectoren gebruikt: verguld en niet verguld. Het type is gelijk: CAT6a / CAT8 met een kabelgeleidertje. De installatie gaat zoals we gewend zijn van standaard connectoren: verwijder de mantel van de netwerkkabel, haal de shielding weg en haal de kabeltjes op volgorde door de geleiders. Knip ze op maat af en duw de geleider in de plug. Check vervolgens goed of alles ver genoeg in de plug zit. Alles ok? Dan afwerken met een speciale krimptang die ook geschikt is voor CAT8 pluggen.

De montage was niet de meest eenvoudige, maar wel betrouwbaar. Met 1,60 en 2,00 euro per plug zijn deze wel verreweg de goedkoopste in de test. En we weten dat deze pluggen niet snel stukgaan of loslaten: vast is écht vast. Echter, een goede krimptang kost ook al gauw 15 tot 20 Euro.

Hier zijn de vergulde connectoren te koop

Twee keer miskleun

Gek genoeg hebben de twee duurste connectoren uit deze test ons in de steek gelaten: de Phoenix Contact en TE Connectivity. Beide connectoren zagen er op het eerste gezicht goed uit – mooi gemaakt, volledig metaal – maar na montage kregen we geen goede verbinding. Demoteren en opnieuw monteren hielp niet. En na drie keer brak ook een connectortje op de Phoenix Contact. Kortom: geen aanraders met 26 Euro per stuk voor de Phoenix Contact en 31 Euro per stuk voor de TE Connectivity. Auw: 120 euro ‘down the drain’… het gaat hard met dit soort prijzen.

Phoenix Connect

 

Hirschmann

Hirschmann is een bekende fabrikant van talloze kabel- en connectormaterialen. Iedereen kent ze natuurlijk van de coaxkabels en -stekkers. Maar ze maken ook andere producten. Denk aan netwerkconnectoren.

Deze connector kost 9 Euro per paar… juist: per 2 stuks. De connectoren worden geleverd met een keurige handleiding. Montage gaat met een klein blokje waar de kabels doorheen gaan. Vervolgens knipt u ze kort af en drukt u het geheel in de stekker op z’n plaats. Een gemakkelijk en fool-proof systeem, zo blijkt wel, want we hebben niet één connector verspild tijdens montage.

De kwaliteit van de Hirschmann is prima voor het geld. Ja: er zijn mooiere modellen en chiquere modellen, maar gezien de prijs is dit een uitstekende keuze. Voor de eerstvolgende aanrader betaalt u 14 euro per setje… Kortom: prima connector voor een net bedrag!

Hier vindt u de Hirschmann connectoren

Delock

Delock kennen we van onze converterkastjes die een kopernetwerk omzetten naar fiber (en terug). Fijne converters zijn dat; ze hebben ons nog nooit in de steek gelaten. En ook nu zien we een keurig product, al is het met 14 Euro per stuk wel een prijzige(re) connector. Want veel verschil met de Helos zien we niet. Op een paar details na.

De montage is gelijk aan de Hirschmann en de Helos. U drukt de kabels in de juiste volgorde door het kleine geleideblokje, knipt de boel af en drukt het blokje in de stekker op de pinnetjes vast. Stekker dicht, vastschroeven en klaar. En net zoals bij de andere twee: fool proof.

Het verschil met de Hirschmann is dat deze Delock helemaal van metaal is en dat de kabelontlasting niet met een tie-wrap werkt, maar met een schroefkoppeling. Dat oogt wat netter en zit ook iets beter vast, hebben we het idee. Ook merken we dat de kabelgeleider – dat blokje – iets gemakkelijker kabels doorlaat. Dat werkt iets sneller en gemakkelijker.

Hier vindt u de Delock pluggen_

Telegärtner

Dé connector die we heel veel zien in onze audiowereld. En dat is wel te begrijpen: de connector is erg fraai afgewerkt, zit goed vast aan de kabel en voelt zeer robuust. Echter: daar betaalt u voor: 23 euro per stuk zijn de versies die wij hebben aangeschaft. Dat is een versie voor CAT8 en mét trekontlasting. Er zijn ook iets goedkopere versies zonder degelijke trekontlasting.

Montage gaat iets anders. Telegärtner gebruikt een soort pcb met daarop twee kunststof kabelgeleiders. Daar doet u de kabels in de juiste volgorde doorheen. vervolgens knijpt u – met beleid – het geheel samen waardoor de metalen pinnetjes op het pcb contact maken met de aders. Een vernuftig systeem. Maar daar betaalt u voor. En wij hebben in het verleden écht wisselende resultaten geboekt met dit systeem.

De Telegärtner is zonder meer één van de mooiere connectors. En we begrijpen wel dat mensen het fraai vinden staan. Ook de connectie is zeer robuust. Echter met 23 Euro per stuk… niet het koopje van de eeuw.

Hier kunt u de Telegärtners bestellen

Metz Connect

De Metz Connect voelt licht. En dat is prettig, want het is niet goed om een heel zware connector in een ethernetpoort te langen hangen voor lange tijd. Er kan speling ontstaan waardoor op lange termijn wellicht contactproblemen ontstaan.

De installatie van de Metz Connect is vrij eenvoudig: u voert de kabels door, knipt ze op maat en drukt de bovenzijde erop. Vervolgens hebben wij nog even de boel iets aangeknepen (met beleid uiteraard). Dat stond niet in de handleiding, maar wij zagen nog wat ruimte.

Met een prijs van 10 Euro per stuk, vinden wij de Metz zeker een fraai product. Hij voelt licht, ziet er goed uit en installeert vrij gemakkelijk. De Helos, Hirschmann en Delock zijn nog wat gemakkelijker, maar deze komt zeker in de buurt. Prima product.

Hier kunt u de Metz Connect krijgen

Helos

De Helos is met 7 Euro per connector één van de goedkoopste connectoren in de deze test. Maar hij wordt zeer compleet geleverd én is voorzien van een trekontlasting via een schroefsysteem. Kortom: alle toeters en bellen.

Wij hebben geen problemen ondervonden bij de installatie van de Helos CAT8 connector. Hoewel de kabelgeleider van de Delock iets gemakkelijker de aders doorlaat, gaat het ook prima met deze Helos. En het resultaat op de kabel mag er ook prima zijn: dit oogt gewoon strak. Kortom: uitstekende keuze voor 7 Euro per stuk. U kunt drie kabels afmonteren voor de prijs van één setje Telegärtner… Voor ons geen moeilijke keuze.

U kunt de Helos connector hier krijgen

 

10 REACTIES

  1. Telegärtner komt er toch wel een beetje bekaaid vanaf. Ze zijn heel degelijk en door dat losse printplaatje juist extra makkelijk de monteren; je hebt dan alle ruimte. Ook zijn ze herbruikbaar omdat de printplaatjes los verkrijgbaar zijn voor zes euro. Complete conrector 21 euro. Als je de cat 6a versie kiest 17 euro. Groothandel in Utrecht waar particulieren ook kunnen bestellen. Ik heb langere maar ook een heel korte netwerkkabel gemaakt van 10 cm; van streamer naar dac, werkt perfect. Op de hier getoonde foto moet nog wel even de sluitdop om de kabel met een steeksleuteltje goed worden aangedraaid, hij kiert nu.

  2. Detail, ik denk dat de link achter ‘Hier zijn de standaardconnectoren te koop’ niet klopt.

    Bij de luistertest zou het mij niet verbazen dat de standaard connectoren (1.6-2€) het verrassend
    goed zullen doen, de ‘mesjes’ zitten immers direct onder de contacten, de baantjes op de mini printplaatjes van alle ‘in the field’ connectoren zijn er niet nodig

×