Review Teufel Ultima 40 MK3 luidspreker

Voordelen

 • Klinkt in balans
 • Oogt netjes
 • Prijs!

Nadelen

 • Kast is soms hoorbaar (klankkleur)
 • Vervorming wat hoog (meting)
 • Prijs: € 499

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Teufel Ultima 40 MK3

  De Sound

  Hoe klinkt de Teufel Ultima 40 MK3 nu? Nou… helemaal niet verkeerd! Op alle drie de systemen horen we dat de Teufel zich prima weet te gedragen. Al is de match met de Bryston wel het beste als het gaat op klankbalans en controle. De nCore’s zijn een tikkie té gecontroleerd en voelen wat koel aan.

  De Hegel Röst is als stand-alone speler ook een heerlijke match. Ruimtelijk, energiek en compleet. En ruim voldoende staging en punch. En eerlijk: deze alleskunner is ongeveer 1/10e van de prijs van de referentieset. Dat gaat iets meer richting wat een normaal scenario zou zijn voor deze Teufel. Een Hegel H90 zou ook wel prima werken, schatten we in. Al vragen we ons af of de doelgroep van deze Teufel ook een Hegel op het oog heeft. Maar bij deze: het werkt.

  Energie

  Wat ons opvalt is dat de nieuwe Teufel Ultima 40 iets meer energie meegeeft aan het hoog. De vorige was in onze herinnering iets tammer dan deze versie. Wellicht dat er iets aan het crossover is getweakt en dat de wave-guide iets doet met het afstraalgedrag.

  Op de luisterplek zien we dat het midden iets naar beneden is gegaan. Wij hebben dat niet kunnen herleiden naar een ‘suffig’ laag. In tegendeel. het midden klinkt prima open en vrij van korrel. Stemmen worden netjes geplaatst en staan in proportie voor onze neus.

  Wel horen we bij Fink Perfect Darkness wat kast als we het nummer Wheels opzetten waarbij een akoestische gitaar de boel begeleidt. Dat zijn ook lastige stukken en eerlijk: de meeste vloerstaanders in deze klasse hebben dat. Ook bij de Bowers & Wilkins 606 hoorden we kast bij een stuk harp.

  Balans

  Wat we knap vinden, is dat de klank goed in balans voelt. We horen geen bonkig laag, gesluierd middengebied of korrelig en fel hoog. In tegendeel. Als u de Teufel goed aanstuurt – voldoende vermogen en controle is wel een vereiste – dan gedraagt deze Duitser zich uitstekend.

  Prijs en beschikbaarheid

  De Teufel Ultima 40 MK3 Luidspreker is voor een bedrag van €399,- te verkrijgen op de volgende website.

   
   

  4 reacties

  1. Ook ik vind de opmerking van Stoomachine wat laagdunkend. Ik heb deze luidsprekers in mijn werkruimte staan en sta er eigenlijk van te kijken hoe goed ze klinken. Ik heb wel een plug in een van de baspoorten gestopt omdat het laag te overheersend was. (staan vrij dicht tegen de muur). Ik heb zelf heel veel merken speakers gehad (Audiovector, Dali, Monitor Audio, Tannoy, Dynaudio etc.) en heb veel verschillende combi’s uitgeprobeerd, deze speakers tonen naar mijn mening aan dat je voor relatief weinig geld hele goede speakers kunt kopen. Ze zijn ook zeer goed en zwaar gebouwd, absoluut niets om je voor te “schamen”. Sterker nog, het eigenlijk onvoorstelbaar dat je prima speakers voor dit geld kunt kopen. (Ik heb ze gekocht voor 350 euro de set)

  2. Ik ben sceptisch over Teufel. Een erg partijdige audiofiel die ik ben zou geen reactie op dit artikel moeten geven. Het lijkt mij ook pijnlijk voor Teufel liefhebbers om mijn reactie te lezen.

   Mijn luidsprekers vind ik heerlijk, en op een audioshow ben ik overtuig geraakt van Dali, dus Teufel is ver onder de kanshebbers .

   Ik ben een snob, met het bekende neusje dat wordt opgehaald van alles dat goedkoop is.

   Wil je goedkope luidsprekers waar mee je kan beuken, en af en toe Miles Davis horen, trakteer jezelf op een set JBL speakers.

   1. Beste Stoommachine, het zijn (snob) je eigen woorden. Ik wil deze bewoording absoluut niet bezigen. Maar de een heeft een garage vol Ferrari’s terwijl de ander geen geld heeft voor een fiets. Sommigen zijn blij dat ze deze speakers hebben aangeschaft, en een slecht merk ga ik het niet noemen. Maar zal het zeer op prijs stellen als Jaap zijn mening geeft over de http://alpha-audio.nl/2019/01/genelec-presenteert-s360-studiomonitor/ liefst compleet met de genoemde sub en softwarepakket. De kans is dan volgens mij groot dat je (Stoommachine) jouw huidige installatie op marktplaats zet. Deze set is volgens mij de meest eerlijk klinkende installatie, en dit is WAT DE AUDIOFIEL WIL. Zo indien de leverancier dit setJe van bijna €20.000,– durft te laten testen, wordt dit de standaard installatie van iedere echte audiofiel.

  Geef een antwoord