Review Teufel Ultima 40 Active

Voordelen

 • Speelt goed
 • Erg compleet
 • Superprijs

Nadelen

 • Afwerking kan wat strakker
 • Prijs: € 799

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Teufel Ultima 40 Active

  Inleiding

  Het is zonder enige twijfel het meest populaire product van Teufel: de Ultima 40. En terecht: het is een betaalbare en degelijke speaker. Voor een luidspreker van rond de 500 euro is de weergave gewoon erg goed. En de looks: neutraal. Dus prima. Wij testen nu de Teufel Ultima 40 Active. Een model met versterker, bluetooth, optisch en analoog in. En ook nog… hdmi! Interessant.

  De moderne liefhebber zoekt lang niet altijd een oplossing met talloze componenten. Sterker nog: voor heel veel gebruikers geldt: hoe minder, hoe beter. En dan zijn actieve – of powered – oplossingen ideaal. Gewoon een set speakers met daarin de versterker, dac en andere koppelingen.

  Totaal

  Teufel heeft de Ultima 40 Active heel wat meegegeven. Er zit niet alleen een versterker in, maar ook: optisch in, hdmi ARC, analoog in en bluetooth (AptX). Het enige dat wellicht mist, is een netwerkkoppeling. Maar ja: daar zijn dan weer de Raumfelds voor.

  Omdat de Teufel behoorlijk wat ingangen heeft, is het prima mogelijk zonder receiver of andere tussenliggende apparaten een setje Teufels aan uw tv te koppelen (bijvoorbeeld via een optische koppeling), inclusief nog twee andere apparaten. Er is immers nog een hdmi (arc) koppeling én nog een analoge ingang. En dan is er voor smartphones en tablets nog bluetooth. Keuze genoeg.

  Toch kabels

  Maar ja: echt minimalistisch is een actieve set ook niet. Er liggen toch heel wat kabels over de vloer als we alles draaiend hebben. Een lichtnetkabel voor de actieve speaker, een luidsprekerkabel van de actieve naar de passieve speaker. Een optische kabel en nog een setje analoge kabels. HDMI hebben we niet kunnen testen: die is bedoeld voor bijvoorbeeld een TV met ARC. De output van de NAD is niet compatible. Jammer. Maar ook wel een beetje te verwachten.

  Prijs en beschikbaarheid

  De Teufel Ultima 40 Active Luidspreker is voor een bedrag van €799,- te verkrijgen op de volgende website.

   
   

  18 reacties

  1. Hallo allen, en met name Jaap. Fijne en goede site Jaap. Ik zit al een tijdje aan deze actieve Teufels te denken, heb nu een Sony 4.1 setje van €300 met ingebouwde Blu ray(als noodoplossing gek9cht na scheiding) en kan nu weer financieel iets doen. Gebruik deze voor tv en als cd spelerz(muziek). Ik woon in flat met onder- en zij buren, is niet extreem gehorig. Hoor bijna nooit iets . Ruimte is ongeveer 50m2 in l-vorm (1x 20m2 en 1x 30m2). Ik wil niet dat mijn buren, vooral onderburen last hebben van de basgeluiden. Zijn deze boxen te heftig voor deze ruimte? Denk ook aan Dali Zensor 5AX. Of is voor mijn ruimte een bookshelf beter?

   1. Mijn muziekkeuze is 60% klassieke muziek en 30% popmuziek (Bowie, soul, R&B, geen hardcore rock of metal). Dus boxen moeten geschikt zijn voor vnl klassiek, maar ook pop. Ik hou niet van keiharde dreunende boxen, helder midden en hoog met afgewogen bas vind ik mooi. Moet niet opd4ingerig en vermoeiend zijn. Ik hoor graag jullie aanbevelingen. Groet.

   1. Dat wilden we in eerste instantie doen. Maar we hebben de receiver gelaten voor wat het is (niet echt interessant) en de passive getest op onze referentie-set (zie commentaar en metingen). Sorry voor eventuele verwachtingen.

  2. De speakers inmiddels in m’n bezit. Helemaal happy! Wel even een vraag / advies, de speakers kunnen een vaste bass / treble setting meekrijgen. Wat zijn hier de “beste” instellingen, of heeft u ze ook gewoon nog normaal fabrieks af ingesteld staan.
   Daarnaast vraag ik me af of het mogelijk is om een andere afstandbediening van de puckcontrol te gebruiken. Ik probeer op deze manier het volume te regelen met 1 centrale afstandsbediening.

   1. De puck is van het rf (radiofrequentie) type. De universele afstandsbediening moet ook rf signalen aankunnen.

    Bass en tremble moet je op gehoor, smaak en acoustiek afstemmen.

  3. Heb de ‘normale’ Ultima 40 paar weken op proef gehad maar die vond ik met name in het hoog best wel tegen vallen. Zonder nu kritisch te luisteren ontbrak het aan detailering. Het laag was ook wel bombastisch maar dat lag ook aan de opstelling.

   Is het hoog bij deze actieve speakers wel voldoende gedetailleerd en komt dat dan door andere units? Of ontbreken passief filter??

   1. Dag Richard,

    Het hoog is niet het meest gedetailleerd. Dat komt door de grootte van de units. 25mm is best fors voor een softdome-tweeter. Echter vind ik het prima voor de prijsklasse. De active heeft ook gewoon een filter. Het is in feite een ‘powered’ speaker. Er wordt dus nog steeds door een passief filter heen gespeeld.

    Detaillering in het hoog is ook afhankelijk van de versterkers. In ons geval was het wel beter met de nCores. Maar ja: dat mag ook wel.

    Hoeveel uur heeft de speaker totaal gespeeld? Veel speakers moeten toch wel 200 uur spelen. Minimaal.

    1. Bedankt voor je reactie. De 200 uur zullen ze niet gehaald hebben en ja, alle waar is naar zijn geld. Misschien toch nog eens de aktieve proberen. ik vond ze er wel gelikt uit zien.

     1. Dag Richard,

      Vergeet niet dat inspelen écht cruciaal is bij een luidspreker. Ik reken minimaal 200 uur voordat ik een oordel vel over een luidspreker. De verschillen zijn echt significant.

  4. Inderdaad knap om voor zo’n prijs een kwalitatief goed klinkende luidspreker op de markt te brengen. Hulde aan de Teufel ingenieurs, want het zijn geen highend drivers.

   Ik vind het jammer dat bij de review geen foto’s van de drivers, fiters en binnenkant kast zijn genomen. De mid en laag hebben een blikstalen chassis met daardoor minder ventilate en minder stabiel. Er is geen ventilatie achter de centreerring en geen ventilatie door de poolkern.
   Niks mis mee als het maar goed klinkt, maar dat verschil had wat mij betreft wel getoond mogen worden.

   Dus Jaap volgende keer schroevendraaier erbij?

   1. Paul voor €799,– moeten er verschillen zijn. Volgens mij is bewondering beter om voor dit schijntje deze kwaliteit aan geluid te leveren.

  5. Als je deze boxen goed neerzet – 1mtr. rondom vrij- dan zul je versteld staan van het resultaat. Heb je een smartsphone dan heb je verder niets meer nodig. Maar de CD e.d. kun je er ook op aansluiten. Laat je niet van de wijs brengen het klinkt vele malen beter dan de prijs 😉

  Geef een antwoord