Review Teufel Mute hoofdtelefoon

Voordelen

 • prijs/kwaliteitsverhouding
 • ongevoelig voor wind
 • lange gebruiksduur

Nadelen

 • oorschelpen aan de kleine kant
 • hoofdband kan knellen bij grote hoofden
 • geluid enigszins aan de matte kant
 • Prijs: € 169

  Bouwkwaliteit
  Comfort
  Weergave
  Prijs
  Teufel Mute

  Zouden de duivelse Duitsers van Teufel ons weer verrassen? We zijn nog aan het bijkomen van de indruk die de Ultima 40 Active vloerstaanders achterlieten als we weer een klein doosje uit Berlijn binnen krijgen. De Teufel MUTE. een over-ear hoofdtelefoon met noise cancelling en een prijskaartje van 170 euro. Voor nog eens 30 euro erbij hebt u de draadloze Bluetooth-uitvoering van de MUTE.

  De Teufel wordt geleverd in een vierkante kartonnen doos, in Teufel rood/zwart. Daarin een stevige draagtas voor de hoofdtelefoon. De vorm van deze tas spreekt ons wel aan; hij is plat, en er is alleen ter plaatse van de oorschelpen een uitsparing gemaakt. Daardoor past hij makkelijk in een (laptop)tas.  De Teufel MUTE kan niet worden opgevouwen; wel kunnen de oordoppen worden gedraaid zodat het een plat geheel wordt. Met 240 gram is het voor een over-ear en gesloten hoofdtelefoon gemiddeld qua gewicht.

  AAA

  In het rechteroor zit de batterij voor de noise cancelling, een AAA-type dat u in elke winkel kunt krijgen, al dan niet oplaadbaar. Ook wel bijzonder vinden we dat het niet zo is dat de ene kant zwaarder aanvoelt omdat er een batterij in zit. Met deze batterij kunt u tot zo’n 40 uur de actieve noise cancelling (ANC) gebruiken. Al is dat natuurlijk wel afhankelijk van het type en de kwaliteit van de batterij. Met het door Teufel bijgeleverde exemplaar hebben we inderdaad zo’n 40 uur kunnen luisteren met de ANC ingeschakeld.

  De driver is een 40 mm Mylar-type met een gevoeligheid van 48 Ohm. Bij noise cancelling uitgeschakeld geeft de fabrikant een rendement op van ± 89 dB, en ingeschakeld ± 93 dB. Dat verschil is ook goed hoorbaar. We nemen bij ingeschakelde ANC meer geluidsdruk en compressie waar, het wordt veel meer ‘bassy’.

  [nextpage title=”Hörzu!”]

  Voor de luistertest vergelijken we de Teufel MUTE met de AKG N60 NC, ook een hoofdtelefoon met noise cancelling en met 209 euro in een vergelijkbaar prijssegment. Natuurlijk zijn er veschillen tussen de twee. De Teufel is een over-ear model en de AKG is een on-ear. Echter: de drivers zijn vrijwel gelijk. Zijn gebruiken ze beide een mylar-unit met een diameter van 40mm. De gevoeligheid scheelt een paar dB.

  De set-up

  Als geluidsbron gebruiken we de afspeelapplicatie VOX voor Mac OSX en we spelen lossless muziekbestanden af vanaf een iMac 27”. Via USB gaat het signaal naar de Mutec MC-3+ USB Master Clock Generator en van daaruit naar de Weiss DAC2. Het is echt een heerlijke set-up om mee te genieten van een hoofdtelefoon.

  Voor de hoofdtelefoonversterking blijven we voor deze review even in de pro audio, want we hebben de Ultramatch Pro AD/DA-converter die we als hoofdtelefoonversterker gebruiken. Onderweg sluiten we de Teufel MUTE aan op de iPhone 5s; soms rechtstreeks en dan weer via de Aumeo Headphone Personalizer die we onlangs hebben getest.

  Hoch und Tief

  Teufel zelf claimt dat de MUTE veel bas produceert. En van de hoofdtelefoons met Active Noise Cancelling zelfs de meeste bas. Vermoedelijk probeert het merk hiermee marktaandeel af te snoepen van concurrenten als Bose en Beats by Dr Dre. Ons maak je niet heel warm met dat soort claims…

  Bij het luisteren vonden we deze gesloten hoofdtelefoon juist vrij neutraal van klank. Geen boomerige bass die de rest van het frequentiespectrum wegdrukt. Ook met ANC aan, waar de compressie aanzienlijk wordt verhoogd en daarmee de geluidsdruk, is er weliswaar meer bas maar deze is niet te dominant, tenminste niet zoals de genoemde concurrenten de bas tot het onaangename opkrikken.

  De ANC-knop is overigens erg prettig in de bediening. Een korte klik op het knopje links en de noise cancelling schakelt in, een rood lampje licht op. Nog een keer kort drukken en de muziek wordt uitgeschakeld terwijl de noise cancelling aan blijft staan. Een soort muteknop met mutefunctie op de Teufel MUTE. Nu begrijpen we waarom dit apparaat MUTE heet! Drie seconden indrukken en de ANC schakelt uit. Simpel.

  Teufel Mute

  Als we de Teufel MUTE vergelijken met de AKG N60 NC, klinkt de laatstgenoemde wat ruimtelijker. We horen een bredere soundstage. Dit kan worden verklaard door het on-ear systeem dat per definitie opener is dan een gesloten hoofdtelefoon. Ook de hogere frequenties lijken bij de AKG wat makkelijker door te komen en meer te sprankelen dan bij de Teufel MUTE. Het lijkt alsof de Teufel wat rustiger is afgeregeld. De hogere impedantie daaraan ook bijdragen.

  We moeten, in vergelijkingen met de AKG, het volume steeds wat hoger zetten om het geluidsniveau gelijk te trekken. Dit alles zorgt ervoor dat we lang kunnen luisteren; een neutrale klankkleur zorgt ervoor dat de ‘listening fatigue’ minder snel optreedt. Voor een gesloten luidspreker, die makkelijker dan open systemen vatbaar is voor zwaar aangezette midden- en lage frequenties is dit een pluspunt. Zeker in deze prijsklasse.

  [nextpage title=”Ruhe bitte”]

  Dan de noise cancelling. Die werkt gewoon goed. Bij het inschakelen wordt nagenoeg al het omgevingsgeluid gedempt en ook de muteknop is erg handig. Er zijn vast betere noise cancellingsystemen op de markt, maar in de praktijk hebben we in de trein en tijdens autoritten veel baat gehad bij de ANC van Teufel. Wat is het toch heerlijk om een stilteknop bij de hand te hebben!

  Een groot pluspunt aan de Teufel Mute is het comfort wanneer we buiten zijn met de hoofdtelefoon op. Hij is namelijk nagenoeg ongevoelig voor wind. Dat hebben we bij andere exemplaren wel anders ervaren. Daar hadden we bij (rij)wind te maken met harde binnenkomende ruis. Vooral noise cancelling hoofdtelefoons hadden daar last van. De openingen van de microfoons vingen de wind op en gaven de lucht door in de oorschelp. Niet prettig, kunnen we u vertellen. De Teufel MUTE hield de wind buiten de oren, hoe hard deze ook in het gezicht blies. Dat verhoogt het gebruikscomfort aanzienlijk!

  Niet voor grote hoofden en oren

  Voor redacteur in kwestie was de Teufel MUTE prima qua pasvorm. Door de bescheiden bemeten afmetingen van de oorschelp en de compacte vorm van de hoofdband kan het zijn dat het voor mensen met grote hoofden en grote oren wat persen wordt. Dat lijkt ons niet prettig. Punt om op te letten dus als u aan deze omschrijving voldoent.

  [nextpage title=”Specificaties Teufel Mute”]

  Units Impedantie 48 Ohm
  Frequentiebereik van/tot 20 – 20000 Hz
  Gevoeligheid: 89 ±3 dB (ANC uit) 93 ±3 dB (ANC aan)
  Driver 40 mm Mylar
  Opbouw behuizing Gesloten
  Materiaal behuizing Kunststof
  Noise cancelling: -14 dB bij 50 – 500 Hz, -36 dB over het gehele frequentiebereik
  Elektronica
  Type batterij AAA
  Batterijduur tot 40 uur
  Kabel Lengte kabel 1,30 m
  Afmetingen Gewicht 240 g

  De Teufel Mute is hier te koop:

  Teufel

  1 reactie

  1. Ik heb zowel deze teufel, maar dan met bt, als de akg k845bt in huis gehad.

   Uiteindelijk gekozen voor de akg om zijn betere pasform. De teufel zit werkelijk als een blok aan je hoofd vast en dat is niet voor eenieder even lekker.
   Qua geluid vobd ik de akg opener, maar goed smaken verschillen. Mijn zoon vond de teufel prima voor de bass….maar moest ook erkennen dat bij de meer audiofiele tracks de akg beter tot zijn recht kwam

   Fasteddie

  Geef een antwoord