Home Review Teufel Definion 5

Review Teufel Definion 5

0

Prijs: € ?2699

Teufel Definion 5

Teufel is in korte tijd een vrij bekende speler geworden in Nederland. Ga maar eens na: vijf jaar geleden kende in Nederland nagenoeg niemand het Duitse merk. Nu weten aardig wat audioliefhebbers de weg naar de online winkel wel te vinden. Een winkel waar heel wat luidsprekers en complete systemen te vinden zijn. Wij testen de nieuwe stereo-topper: de Definion 5 van 2799 euro per set. 

Ze staan strak en statig in onze primaire luisterruimte. De ruimte waar we eigenlijk alleen top-apparatuur testen. Denk aan Bowers & wilkins 804D. Een NAD Master Series-set. Of bijvoorbeeld spullen van Meridian. Kortom: high-end. En nu dus deze Teufel Definion 5-set.

Nieuw!

Teufel heeft niet het beoogde resultaat geboekt met de Ultima 800. Maar opgeven doen de Duitsers niet. Dat staat kennelijk niet in hun woordenboek. In plaats van wéér een Ultima 800 (toch een vreemde naam, want de Ultima-serie beschikt ook over véél goedkopere modellen) te maken, hebben ze alle schetsen in de prullenbak gegooid en een nieuwe start gemaakt. Het resultaat: de Definion 5. Een luidspreker met een totaal andere opzet: nieuwe units, nieuw ontwerp, nieuwe prijs.

Mooi!

Bij het opzetten van het nieuwe systeem – even een klusje met 30 Kg per luidspreker – is de vrouwelijke wederhelft van redacteur in kwestie niet aanwezig. Bij binnenkomst is de eerste reactie ‘goh, wat een mooie speaker’. Dat horen we niet vaak bij giganten van meer dan een meter hoog (1,08 meter). Klein zijn deze Definions niet, maar ze ogen niet groot. Mede door het spel van zwart en wit wat zéér geslaagd is in onze opinie.

Nieuwe units

Teufel Definion 5
Ziet er strak uit, zo’n setje Definion’s! Volgens ons een hoge WAF…

De units uit de Definion 5 zijn een verhaal apart. Met name de tweeter en middenunit zijn bijzonder. Deze heeft Teufel als het ware in elkaar geschoven. De vlakke middentoner – een fusie van aluminium en kevlar – heeft in het centrum een softdome tweeter gekregen. Het voordeel hiervan is dat de speaker beter in fase speelt over een breder bereik. Dat staat niet zo in de brochure, maar common sense leert dat.

De basunits zijn opgebouwd uit aluminium en papier. Lekker licht en toch stijf. In totaal heeft Teufel er drie in de gesloten (!) behuizing weggewerkt.

De crossovers heeft Teufel opvallend genoeg niet gespecificeerd. We denken bijna dat ze het vergeten zijn, want Teufel specificeert normaal gesproken alles. We lezen namelijk wel dat het rendement van de Definion 5 85 dB is en dat het bereik van de speaker 42 Hz – 20 kHz is. Dat is vrij normaal voor een gesloten systeem.

Gas geven

Teufel Definion 5
Totaal andere opzet dan zijn voorganger: de Ultima 800. Zowel het uiterlijk als het innerlijk is compleet anders.

We hebben vrij lang met de Definion 5 gespeeld. Zeker drie weken. Eerst hebben we het systeem even laten wennen aan de ruimte en hebben wij kunnen wennen aan deze nieuwe Teufel. Na de week hebben we de speaker met name opgenomen in onze dagelijkse routine van muziek spelen, tv kijken en achtergrondmuziek. Al snel blijkt dat de Teufel zich hier prima in kan vinden. Het is een gemoedelijk systeem dat niet écht een voorkeur heeft voor genres, hard of zacht spelen en bron. De tv klinkt prima, maar ook onze htpc via de M51-dac gaat uitstekend.

Wat wel opvalt is dat de Teufels van watts houden. Niet dat de speaker moeilijk aan te sturen is – dat idee hebben we niet – maar écht loskomen gaat pas op luistervolume. Ook met onze vM PA333 monoblokken. Dat ‘valt’ het stereobeeld en dat horen we pas écht wat er gebeurt in de muziek. Met name het fundament komt dan echt los. Dat is toch wel een puntje van dit gesloten systeem: het laag is zonder meer strak en gedetailleerd, maar er is wel wat voor nodig om het hoorbaar te krijgen.

Spanning?

Muziek is meer dan een reproductie van geluid. Het draait om emotie. Om spanning. Verdriet. Weemoed. Nostalgie. Herinneringen. Muziek maakt dingen los. Mits het hifisysteem deze emotie kan losmaken. En daar is heel wat voor nodig als het om een nieuw album gaat, want dan zitten er nog geen herinneringen aan vast die getriggerd kunnen worden. Dan gaat het erom of de luidsprekers de emotie van de artiest kunnen weergeven.

Teufel Definion 5
Met name de tweeter / middentoner is bijzonder. Een unit, helemaal ontworpen én gefabriceerd door Teufel.

En daar gaan de Definions 5 een beetje de mist in. Waar dit aan ligt, weten we niet precies. Is het de beeldvorming die nét wat dieper kan? Of is het de topend die wat sprankeling mist ten opzichte van de concurrentie? We kennen toch systemen die dat beter voor elkaar krijgen en die meer emotie kunnen brengen. Denk aan een set Sonus Faber Venere 1.5 die voor rond de 2500 euro in huis staat. Een ongelooflijk goede allrounder met veel flair. En dan hebt u ook nog 200 euro over voor bekabeling. Dat is misschien niet heel aardig om zo te zeggen, maar het is wel hoe de kaarten naar onze mening liggen.

Nu is de Venere ook wel een zeer bijzondere luidspreker op gebied van prijs en kwaliteit. Moeten we andere voorbeelden verzinnnen, dan komen we uit bij de Dali Mentor 8, Audio Physic Classic 20. En niet te vergeten: de Bowers & Wilkins PM1. Het zijn maar een paar voorbeelden, maar het laat wel zien in wat voor klasse Teufel beweegt met de Definion 5.

Allround

Goed… we zijn nu even kritisch geweest: de Definion 5 is niet de beste luidspreker op gebied van emotie. Maar wat het wél heel goed doet is middelen. Alle bronnen, alle soorten muziek en ook op gemiddelde volumes klinkt de Definion 5 gewoon prima. Wie dus een allrounder zoekt met ‘grunt’ en een vergevingsgezind karakter, zal een partner kunnen vinden in deze Teufel.