Review Teufel Definion 3F – Coaxiale correctheid

Voordelen

 • Grootste beeldvorming
 • Opvallend detailrijk
 • Compleet klankplaatje

Nadelen

 • Mid kán up-front zijn
 • Groot
 • Oppassen met laag
 • Prijs: € 1799 per paar

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Teufel Definion 3F

  Inleiding

  Inhoud

  Teufel kennen we vooral van de instapproducten. Denk aan de erg scherp geprijsde Ultima 40. Of de actieve versie daarvan. Echter – zoals we al met de Raumfeld-serie hebben laten zien – hebben ze ook interessante middensegmenters. Denk aan de Teufel Definion 3F. Een forse vloerstaander met opvallende kwaliteiten. 

  Voor ons staan twee wit met zwarte pilaren. Een no-nonsense design in een soort driehoekvorm. Vijf units: één coaxiale unit met tweeter en middentoner en drie woofers. Een drieweg systeem dus. Met een basreflexprincipe om het plaatje compleet te maken (in de voet onderaan verwerkt).

  De behuizing – 25 Kg per stuk! – is van MDF en meet bijna 120cm hoog. Dat is best fors. De kast is ook vrij diep: bijna 40cm. De breete valt met 20cm mee. Het geheel oogt dus vrij slank. En ondanks de hoogte kunnen we ons voorstellen dat het best kan wegvallen in een woonkamer.

  Het enige waar we wat minder van gecharmeerd zijn, is de voet. Dat is écht alleen maar een stukje staal wat u eronder schroeft. Kom op Teufel: dat kan beter.

  Toplijn

  De Definion 3F is de topspeaker van de Duitsers. De units zijn overigens ook deels terug te vinden in de Raumfeld streaming-serie. Of nu dus ook de Teufel actieve streaming speakers. Ook daar klinken ze zeker niet verkeerd. Maar hier heeft Teufel wat meer werk gemaakt van de kast en de filters. En dat heeft geresulteerd in een speakerset van 1800 euro zonder versterker. Pittig? Dat valt mee als we kijken naar de markt.

  KEF heeft de Q950 voor 1550 euro per paar. Een DALI opticon 6 kost 2000 euro per paar. Een B&W 603 kost 1600 per paar ongeveer. Monitor Silver 300 gaat voor 1900 per paar over de toonbank. Dus ja: de ‘grote merken’ hebben wel wat, maar u shopt praktisch onderaan in de lijst. En we weten allemaal dat het daar niet écht gebeurt als het gaat om kastafwerking; een cruciaal onderdeel van een vloerstaande speaker. Immers: een kast die resoneert, kleurt. En dat willen we niet. Teufel heeft dit naar onze mening prima aangepakt door te kiezen voor een zware behuizing.

  Geef een antwoord