vrijdag, april 26, 2024
Home Review Teufel Cubicon 2 en Decoderstation 7

Review Teufel Cubicon 2 en Decoderstation 7

0

Prijs: € ? 1499

Teufel Cubicon 2 satelliet open

Teufel is een fabrikant die zich behoorlijk richt op streaming en av-setups. De Cubicon 2 met decoderstation 7 – officiele naam: Central AV | Cubicon 2 – is daar een goed voorbeeld van. De compacte kit bestaat uit een 5.1-luidsprekersysteem en een klein kastje met talloze ingangen, waaronder hdmi. Ideaal voor wie een compact av-systeem wil opzetten. 

NB: wij hebben van Teufel een andere versie gekregen van de Central AV met Cubicon 2. Onze versie had géén versterking in de sub voor de satellieten. De officiële versie heeft dat wel. Kortom: wij hebben met andere eindversterking gewerkt, wat invloed heeft op de prestaties. De features zij echter gelijk. Houd daar rekening mee als u dit stuk leest. 

We moeten direct denken aan de Cambridge Audio Minx-set als we de Cubicons uitpakken. De vierkante doosjes zijn echter minder charmant dan de Britse varianten. En Teufel gebruikt ook geen bmr-drivers in de Cubicons. Cambridge wel, wat het afstraal- en klankgedrag weer totaal anders maakt. Kortom: behalve dat de beide systemen klein zijn en geluid maken, is er geen overeenkomst te vinden.

Vierkant

Wie ronde, moderne vormen zoekt in een hifisysteem, moet verder zoeken, want het gehele systeem is vierkant. Er is echt geen ronde hoek te vinden bij de Cubicon 2-set. Ook niet op het Decoderstation trouwens. Dat maakt het av-systeem een beetje… saai eigenlijk. Wie hier geen moeite mee heeft en verder kijkt dan vormgeving, zal snel zien dat er best interessante opties verwerkt zijn in dit multi-channel systeem van de Duitsers.

Zetex

Laten we beginnen met de Decoderstation. Helaas is deze niet los te koop, want onder de kap zien we een interessante chipset van Zetex. Deze DDFA-chip is ontwikkeld door Lenbrook, waar NAD en Bluesound onderdeel van zijn. Wie de Direct Digital-producten van NAD kent – en deze wellicht heeft gehoord – weet dat deze bijzonder goed klinken. NAD gebruikt in deze producten de Zetex-chip. Dezelfde als we nu vinden in de Decoderstation 7. Al heeft NAD me wel laten weten dat NAD en Bluesound meer features gebruiken die afgesloten zijn voor derde partijen. Ze willen het dus wel een beetje exclusief houden. Wat wel begrijpelijk is.

Teufel Decoderstation 7 ZETEX
De zeer interessante ZETEX-chip. Deze chip gebruikt Lenbrook ook in onder meer NAD en Bluesound-apparaten. Sterker nog: Lenbrook ontwikkelt mee aan deze chip.

De Decoderstation 7 heeft drie hdmi-inputs, twee coaxiale inputs, een optische ingang, drie analoge ingangen, waarbij één 3,5 mm ingang. We missen een beetje de usb-ingang. Is teufel die vergeten? Of werden de kosten wat te gortig met en extra usb-input receiver?

Uiteraard heeft de av-receiver ook uitgangen. Denk aan hdmi (met arc; audio return channel), hoofdtelefoon (3,5 mm) en 7.1 analoog uit om door te sturen naar een eindversterker. Jazeker: die hebt u gewoon nodig! Let daarop bij de aanschaf van dit systeem.

Nu weten wij al dat de Zetex-chip niet met analoge signalen overweg kan. Kortom: achter de analoge inputs moet een a/d-converter schuilen. En die zit er ook: de CS42515 van Cirrus. Deze zet onder meer analoog om naar 24 bit / 192 kHz. Ook is het een spdif-receiver. Kortom: voordat alles naar de ddfa-chipset gaat, regelt de Cirrus het verkeer.

Opvallend aan de Decoderstation 7 is dat er ook een tuner ingebouwd is. Dat hadden we niet verwacht. We vragen ons een beetje af wie dat gaat gebruiken. Maar goed: baat het niet, dan schaadt het ook niet. Verder is het wellicht handig om te weten dat de av-receiver met een adapter gevoedt is. De voeding is niet intern om ruimte te sparen.

Kubisme

Teufel Cubicon 2 satelliet open
De Cubicon 2 satelliet. Zowel staand als liggend te gebruiken. De vormgeving doet de naam zonder meer eer aan!

De vijf luidsprekers en aparte subwoofer lijken zo uit de kubistische tijd te komen. Niet voor niets heten ze Cubicon. Wat dat betreft doen ze hun naam wel eer aan.

Uiteraard hebben we de spullen opengemaakt om te kijken wat er in de speakertjes schuilt. Echt bijzonder is het niet, maar we moeten wel beseffen dat deze gehele kit 1500 euro kost: inclusief de decoderstation 7. We gokken dat deze av-receiver zeker de helft van het budget heeft opgesnoept. Kortom de rest van de 700 euro moet in de vijf satellieten en subwoofer

Installeren

Het installeren van de set kost niet heel veel tijd en moeite. Wij koppelen onze htpc en Sonos Connect aan de Decoderstation 7. De htpc gaat zowel via hdmi als via een optische kabel. De Sonos Connect koppelen we met een AudioQuest VDM5 aan de av-receiver.

Nu dan de versterking. (Bij ons systeem heeft heeft de subwoofer geen versterkers voor de satellieten. Wij pakken dus alternatieve versterking) Aangezien Alpha Audio geen focus heeft op multi-channel, hebben we geen vijfkanaals versterker liggen om de satellieten aan te sturen. We doen het dus even anders. We pakken onze ‘good old’ Cyrus Q-power uit de kast om de voorkanalen te voorzien van energie. Een setje AQ Diamondback koppelt de Decoderstation 7 aan de Q-power. Voor de achterkanalen gebruiken we de Dion Audio ST50 (ook gekoppeld met een setje Diamondback). voor het centerkanaal gebuiken we een PassCamp-versterker. Deze – en de sub – koppelen we met een Audioquest blackmagic. Alle luidsprekerkabels zijn Audioquest Rocket 88.

Menu

Teufel Decoderstation 7 menu uitgevouwen
Het menu is helder van opzet en werkt prima. Het kan wellicht wat mooier, maar het gaat er toch om dat het doet wat het moet doen…

Maar nu zijn we nog niet direct klaar. We gaan het menu in van de Teufel Decoderstation 7 om alle kanalen te balanceren op geluidsniveau én op afstand. Dat gaat vrij gemakkelijk. We gaan het menu in door op de afstandsbediening op de middelste knop van de ‘vierrichtingentoets’ te drukken. Overigens had Teufel beter een ‘Menu’-toets kunnen maken. Dit is niet echt duidelijk.

Eenmaal in het menu is de structuur vrij helder. Het menu kan in het Engels of in het Duits. Niet in het Nederlands dus. Wellicht komt dat later met een firmware-update.

Wij stemmen alle niveau’s af met Speaker-levels. We pakken onze smartphone en sturen een testtoon uit. Dat gaat prima zolang de kamer echt stil is en het niveau van het signaal hoog genoeg. Vervolgens stellen we via Speaker Setup nog de afstand in en bepalen we – op gehoor – de fase van de subwoofer.

Hoe het crossover voor de sub moet staan, is afhankelijk van de wensen. Wij zetten hem het liefst zo laag mogelijk. In onze ruimte blijkt 100 Hz en -36 dB prima te zijn. Het verschilt per ruimte, dus ga hier even goed voor zitten.

Klank

Maar hoe klinkt de Teufel-set nu? Verrassend goed! Nu hebben we uitermate chique bekabeling en een uitstekende versterking achter de speakers zitten, maar toch: het is ook zonder meer te danken aan de Decoderstation en natuurlijk de Cubicon-speakers. Die bepalen uiteindelijk wat er de kamer inkomt.

Teufel Cubicon 2 opstelling
De Cubicons presteren boven verwachting. De presentatie is erg helder met een opvallend goede focussering.

Teufel heeft overduidelijk voor een natuurlijk klankgedrag gekozen. Zowel bij de Decoderstation als bij de Cubicons en de subwoofer. We horen zeker geen overvloedig laag of een te helder klankbeeld. Prima werk hier dus.

Wat ook opvalt is de rust en stabiliteit in het stereobeeld. Vocalen komen uitstekend in het midden te staan in de 2.1-modus waarbij de center en achterspeakers dus niet meedoen. (Denk aan een situatie waarbij je muziek afspeelt, of gewoon tv kijkt). Dat is een kracht die we niet vaak horen bij AV-systemen. En zeker niet bij compacte speakersystemen.

Muziek en films

We hebben natuurlijk zowel muziek geluisterd als films afgespeeld op dit systeem. En in beide gevallen vinden we de Teufel prima presteren. Natuurlijk is het geen absolute hoogvlieger die met gemak een vloerstaand systeem wegblaast (daarvoor mist het body en luchtverplaatsing), maar voor een compact systeem presteert het boven verwachting. Daarbij: de klank is open, helder en neutraal. En de sub is zeer precies te regelen waardoor hij nooit prominent aanwezig is, wat een groot voordeel is, vinden wij. En mocht het nodig zijn: hij kan behoorlijk druk leveren!

Conclusie

Wie een compact, flexibel inzetbaar, degelijk en vooral goed klinkend systeem zoekt, zal verrast zijn door de Cubicon 2 met Decoderstation 7. Het is zeker geen mooi designsysteem, maar de componenten en technologie is zéér indrukwekkend. Met name de Decoderstation 7 heeft ons verbaasd. Jammer dat die nog niet los te koop is en dat er nog wat details missen bij dat apparaat. Denk aan een Nederlands menu en een usb-ingang. Wel een erg leuk systeem!

×