Home Review Teufel Cinebar Lux

Review Teufel Cinebar Lux

0

Voordelen

  • Aansluitingen
  • Afstandsbediening

Nadelen

  • Niet muzikaal
  • Beperkte app
  • Sub nooodzakelijk

Prijs: € 799

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Teufel Cinebar Lux (raumfeld)

Inleiding

Inhoud

Platte TV, plat geluid. Zo, die dooddoener is alvast uit de weg, excuses daarvoor. Maar als we het over soundbars hebben dan kunnen we niet om het vaak teleurstellende TV-geluid heen. De geluidsweergave verbeteren is noodzakelijk bij het gros van de huidige TV’s. Teufel heeft daarvoor de Teufel Cinebar Lux uitgebracht. Een slanke soundbar waarbij zij stellen geen subwoofer nodig te hebben voor een “volle en levendige” weergave. Dat gaan we testen.

De markt wordt overspoeld door soundbars. Elke gerenommeerde fabrikant heeft er minstens eentje in het programma. En eigenlijk zijn de kaarten al geschud, grofweg is de verdeling als volgt: Sonos is de meest verkochte, Yamaha de beste voor films en Bluesound voor muziek. Je moet dus van goeden huize komen om een plekje onder de TV te veroveren. Laten we deze Teufel Cinebar Lux eens stevig aan de tand voelen.

Uitpakken

Van Teufel ontvingen we een lange, slanke en best wel zware doos en nog een klein doosje. Zou er dan toch een sub(je) meegeleverd worden? Nee, er blijken twee draadloze surroundspeakers in te zitten, die zijn voor later. Eerst maar eens de soundbar uitpakken.

Na wat folie en beschermingsmaterialen te hebben verwijderd staat er een relatief platte en best wel brede soundbar op ons meubel. Weinig opsmuk, een wit kunststof paneel bovenop met een rij kleine knoppen en op de voorkant een subtiel Teufel logo. De rest van de Cinebar Lux bestaat uit speakerdoek, vooraan maar ook bovenop naast het witte paneel.

Achterop vinden we verschillende aansluitingen. Uiteraard HDMI, twee keer, waarvan 1x ARC, een optische- en analoge input, ethernetaansluiting, USB en een subwoofer (!) uitgang. Ook zitten er twee schroefogen achterop zodat de soundbar aan de muur gehangen kan worden. Wij plaatsen de soundbar gewoon op het meubel, op de rubberen dopjes.

Eerste indruk

Teufel werkt met een eigen streaming oplossing, Raumfeld, met bijbehorende app. Die hebben we natuurlijk als eerste geïnstalleerd. Vervolgens voegen we in de app enkele mappen met muziek van de NAS toe. Het selecteren vanaf de NAS gaat wat omslachtig, de app is niet heel intuïtief qua bediening. Maar het scannen van de bibliotheek gaat gelukkig best vlot, na een paar minuten zijn de 50-60 albums ingelezen. Tijd om te luisteren.

Teufel Cinebar Lux (raumfeld)

Voor de Cinebar Lux zijn kunstje mag vertonen, is het zaak de instellingen van soundbar na te lopen. Dat kan na wat zoeken blijkbaar niet in de app, nogal vreemd als je het ons vraagt. Met je telefoon of tablet de instellingen van de soundbar aanpassen, of überhaupt instellingen bekijken is dus niet mogelijk. Met de afstandsbediening kan het uiteraard wel, maar dan alleen op het display op de soundbar zelf. Niet via een menu op de TV. Ook best vreemd.

Luisteren

Luidsprekers moeten altijd inspelen. Verwacht dus niet direct een ‘immersive’ ervaring. Eerst even laten inspelen. Gelukkig beschikt de Cinebar over Spotify Connect, naast tal van andere streamingdiensten zoals Tidal, Deezer, Apple Music, TuneIn, Soundcloud en Amazon Music. We zetten een van de daily mixes op en laten ‘m een paar dagen spelen.

Muziek

Tijd om er goed voor te gaan zitten en te horen wat ie kan. De eerst indruk is eerlijk gezegd niet zo goed, het geluid is erg plat. Zou er een instelling verkeerd staan? Tijd om de afstandsbediening er bij te pakken en de instelling door te lopen. Balans, Treble en Bass staan goed. Dynamore staat “off”, geen idee wat het is maar laten we het eens aan zetten. Ineens is er wel ruimte, het geluid is niet meer zo plat. Grappig, wat zou dat kunnen zijn? Een leuke DSP-truuk. Toch? Er blijken bovenin de soundbar twee naar boven gerichte drivers geplaatst te zijn. Met dynamore zet je die aan waardoor het veel ruimtelijker klinkt.

Met dynamore aan is het beter, maar de Teufel Cinebar Lux blijft een relatief goedkope soundbar dus een wijds en diep stereobeeld tegen een zwarte achtergrond is niet te verwachten. Op normaal volume klinkt ie wel aardig maar de laagweergave is matig en de klank is bij muziek wat aan de saaie kant. Wie denkt: dan zet je hem wat harder… hmmm. Op hoger volume komt de Cinebar Lux ademtekort; de lage tonen oversturen en de hele kast resoneert. Voor de niet kritische luisteraar kan de Cinebar Lux wellicht een aardige optie zijn. Maar tegen zijn concurrenten legt hij het op muzikaliteit echt af.

×