web analytics

Review Telos Macro Q USB Noise Canceller

Voordelen

 • Verbetering hoorbaar
 • Ziet er geinig uit

Nadelen

 • Knipperende LED
 • Prijs gewoon te hoog
 • Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Telos Marco Q

  Dat het USB-signaal uit uw computer niet ideaal is voor (bit)perfecte digitale audio mag inmiddels bekend zijn. Gegalvaniseerde voedingen, signaalafscherming en andere maatregelen waardoor interferentie wordt tegengegaan zijn de aangewezen bestrijdingsmiddelen tegen het jittermonster. Telos uit Taiwan voegt hieraan toe de Macro Q Active Noise Canceler. Maakt deze zijn beloftes waar?

  Telos specialiseert zich in high end kabels, power conditioners en andere producten waarmee u uw audiobeleving een slinger kunt geven. Als we kijken naar de website zien we een verzameling apparaten en deze valt meteen op: een Quantum Burning Technology Burn-in Machine. Dit toestel zorgt ervoor dat uw kabels (luidsprekers, interlinks, stroom) van de vereiste optimale spanning worden voorzien zodat ze optimaal presteren. Dit Telos apparaat zorgt voor een stabiele stroomvoorziening zodat uw kabels klinken zoals ze moeten klinken. Dit heeft wel een prijs, nl. 20.000 dollar.

  Ultra

  Deze en andere producten uit de Telos-stal lijken vooral thuis te horen in de ultra high end klasse waar geld geen rol speelt en waarbij verbeteringen een kwestie zijn van maatwerk. Des te interessanter wordt het om de Telos Macro Q Active Noise Canceler te testen die tegen een naar verhouding bescheiden prijs zegt het USB-signaal te filteren. Wat zegt de fabrikant hierover? Nou, die vraag is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden want er is erg weinig informatie te vinden over de Macro Q. Op de website van de fabrikant staat een Engelse tekst die rechtstreeks uit een Chinees-Engelse vertaalprogramma is gekopieerd. Om u een indruk te geven hebben we deze tekst ook weer naar het Nederlands ge-google-translated:

  “Door detectiecircuit om ruis te detecteren en een compensatie-correctiesignaal te verzenden, waardoor onregelmatige ruis synchroon wordt gecompenseerd kan een relatief stabiel USB-transmissiekanaal bieden om de signaaltractie te compenseren die door ruis wordt veroorzaakt. Macro Q kan het momenteel gekalibreerde hoge snelheid achteruit signaal verzenden, het is volledig consistent met de dynamische ruis van het transmissiepad.”

  Wij interpreteren deze informatie als volgt. De Macro Q genereert een ruissignaal dat omgekeerd evenredig is aan het gedetecteerde ruissignaal. Door deze actieve ruisonderdrukking wordt het USB-signaal gefilterd. Dit is een andere techniek  dan bijvoorbeeld de Jitterbug van Audioquest die de ‘vervuiling’ filtert uit de voedingslijnen in het USB-signaal. De enige manier om te onderzoeken of het werkt is om het te proberen.

  De Macro Q is een lichtmetalen blokje van ca. 45 gram dat aan een kant is opengewerkt waardoor we de binnenkant kunnen zien. Het ziet er robuust en goed afgewerkt uit. U kunt de Macro Q direct in de USB-poort steken of gebruik maken van de USB-verlengkabel die is meegeleverd. De Telos Macro Q heeft zelf geen USB-poort. We testen het apparaatje op onze Macbook Pro en de iMac 27”. Aangesloten randapparatuur: Mytek Brooklyn Bridge en een aantal portable DAC’s zoals de Oppo HA-2. Ter vergelijking hebben we de Audioquest Jiterbug erbij gehaald.

  We horen eerlijk gezegd een zeer subtiel verschil als we de Telos Macro Q inzetten. Zoals we wel vaker opschrijven, is het makkelijker om het effect van een toestel op te merken als we weer terugkeren naar de basis-situatie. Als we dit doen, en de Macro Q uit de USB-poort halen, horen we dat er met de Macro Q iets meer overzicht en rust is dan zonder. Maar het verschil is miniem. Sluiten we ter vergelijking de Jitterbug van Audioquest aan, dan horen we onmiddellijk verschil. Er is een bredere soundstage, meer precisie, meer rust. Tja. Het kan zijn dat ons systeem te ‘goedkoop’ is om het effect dat de Telos Macro Q moet geven, goed door te geven. Nu zijn een Mytek Brooklyn Bridge van bijna € 3.000, en hoofdtelefoons in de prijsklasse van € 400 tot € 1.000 niet bepaald kassakoopjes. Maar misschien is de Macro Q vooral iets voor high end apparatuur in de klasse waar gewone stervelingen huizen voor kopen. Wie zal het zeggen? Het zou heel goed kunnen dat deze Telos het in een ander systeem erg goed doet.

  Knipper-LED

  Wat we echter echt een buitengewoon hinderlijke eigenschap vinden, is het felle LED-lampje dat op een hoog tempo knippert als de Macro Q is aangesloten op de USB-poort. Deze LED is niet uit te schakelen en aangesloten op de laptop knippert het recht in ons gezicht. Omkeren lukt niet; en ook als we de Macro Q achter het beeldscherm zetten dan zien we reflecties van het knipperlichtje. Het leidt op een gegeven moment zo af, dat het ontkoppelen weliswaar minder auditieve rust oplevert, maar wel een aanzienlijke winst in visuele rust.

  15 reacties

  1. Volgens Duitse groepen schijnt het wel degelijk zelfs veel effect te hebben alleen heeft hij het meeste effect in de Router; om het signaal op te schonen. Ik weet het niet uit eigen ervaring maar een serieus te nemen vriend is werkelijk razend enthousiast met zijn fritzbox..

   1. Op Kempelektroniksshop staat een Engelse vertaling die niet zo brak is als op de site van de fabrikant. Als ik die nauwkeurig lees wordt er volgens mij gezegd dat er een ruisprofiel van het aangesloten digitaal device gemaakt wordt. Dat profiel wordt dan in tegenfase aangeboden door de Telos. De datalijnen zijn nu schoon en dat zou moeten leiden tot minder ruis en jitter op het muzieksignaal door sterk toegenomen dynamische bandbreedte. (@de fabrikant: als de verschillen zo enorm zijn, ondersteun dat dan met data!) Er wordt volgens mij niet beweerd dat actief de ruis uit een aangeboden muzieksignaal wordt gefilterd. Iets wat sowieso niet mogelijk is. Als mijn interpretatie klopt dan is de Telos overprijsd omdat dezelfde functies aanwezig zijn in apparaatjes van een paar tientjes. Wat ik me nog wel afvraag: op het moment dat je muziek gaat afspelen op je pc verandert het gemeten ruisprofiel door toegenomen processorbelasting, draaiende disk etc. en kun je toch niet meer perfect corrigeren? Of is dat effect te verwaarlozen?

  2. Ik heb wat moeite met dit soort testen. Als de fabrikant geen objectieve metingen geeft van het apparaatje zul je als reviewer je best moeten doen het ding door te meten en de metingen te relateren aan subjectieve luisterindrukken. Sommige fabrikanten zijn namelijk geneigd hun voordeel te doen met goedgelovige audiofielen en leveren snake oil. Dit product levert bij mij veel vragen op:
   -Is het technisch mogelijk dynamische ruis te elimineren, met andere woorden: is de claim plausibel.
   -Waarom wordt vergeleken met een product van AQ dat jitter zegt te verminderen, we hebben het hier toch over ruis?
   -Wat is algemeen bekend op het gebied van ruis en jitter? Dus wat mag je verwachten te horen bij jitter boven een bepaalde drempelwaarde en wat bij ruis?
   -Waarom zou je als luisteraar niet kiezen voor een betere verbinding, tegen mogelijk lagere kosten, als de USB verbinding kennelijk zo problematisch is en allerlei nabehandelingen nodig zijn?
   -Omdat er geen metingen zijn van dit apparaatje blijft het gissen naar het effect. Het is net zo goed mogelijk dat jullie systeem te goed is voor dit apparaat en er alleen bij beroerde systemen effect te horen is.

   1. Beste Arjen,

    Ik snap je opmerking over meten. Weet echter dat we meten als dat mogelijk is. Zo meten we binnen onze mogelijkheden luidsprekers. En zijn we bezig met metingen aan een switch. Dat zijn lastige processen en vereist daarbij een kapitaal aan meet-apparatuur.

    De reden dat we vergelijken met de jitterbug is dat het doel van het apparaat gelijk is: betere weergave. Beide producten elimineren in basis ruis.

    Over de USB-verbinding. Er is soms geen keuze. DSD bijvoorbeeld wordt doorgaans over USB gestuurd. AES kan dat niet (behalve via DoP in sommige gevallen).

    De set-up die we gebruiken is naar onze mening gezien de prijs van het apparaat niet over-the-top.

    1. Yung Lie
     A.u.b.
     Probeer eens wat klare taal te gebruiken.
     Een stroomsterkte van 10 Watt ??.
     Een optimale spanning van 70 Watt ??.
     Uw redactie zou dit MOETEN corrigeren.
     Watt is vermogen.
     Stroom wordt uitgedrukt in Ampère en niet in Watt.
     Spanning wordt uitgedrukt in Volt en niet in Watt.
     De laatste tijd is Alpha Audio nogal slordig als het gaat om semi-technische zaken.
     ( De Volt en de Ampère zijn al honderden jaren bekend !! )
     Dat wekt geen vertrouwen over andere uitspraken.
     groet Toon

     1. Beste Toon,

      Rustig aan… We komen in vrede. Alles op Alpha is gratis te lezen. Vragen worden beantwoord en er zit een team met liefde voor audio achter.

      Ik neem je feedback mee. We gaan wat strakker letten op de teksten.

      Groet!

      1. Jaap
       Zoals ik al eerder schreef: mijn waardering voor jullie inspanning is groot.
       Het oor ( + de verwerking in je ‘bovenkamer’ ) is een bijzonder instrument .
       De eigenschappen van dat oor in cijfers ( metingen ) om te zetten, gaat niet zonder slag of stoot.
       Ga zo door.
       groet Toon

  Geef een antwoord