Home Review System Audio 5.2 silverback – Buchardt A500 – New Age Audio

Review System Audio 5.2 silverback – Buchardt A500 – New Age Audio

3

Prijs: € 3050 - 3500

Inleiding

Wat hebben draadloze speakers met ingebouwde versterkers en Digital Signal Processing de luisteraar te bieden? Na de livestream op 9 januari 2022 is het tijd voor een review. Niet één, maar twee speakers in een vergelijk. Al delen ze hetzelfde hardware platform, hoe ze klinken is geheel anders! We bekijken Buchardt Audio A500 en de System Audio 5.2 Silverback. 

De twee ‘wireless’ speakers worden beide geleverd met de welbekende Platin hub. Daarmee hebben we ze dan ook getest. Deze hub maakt de WISA koppeling mogelijk, waardoor ze draadloos muziek ontvangen. Deze hub geeft de meeste mogelijkheden om de speakers te optimaliseren naar jouw kamer en voorkeur. We gaan nog een artikel posten waarin we meer uitleggen over deze hub en de mogelijkeden.

Set-up en installatie

Aansluiten van de speakers is eenvoudig. Buchardt en System Audio hebben een how-to video op hun YouTube kanaal.

In totaal hebt u voor het complete systeem drie stopcontacten nodig: twee voor de speakers en één voor de hub. In een heel klein boekje, met nog kleinere lettertjes staat dat je de hub het beste minimaal drie meter van een andere zender kan zetten, zoals een WiFi router. Als je dit advies opvolgt is de verbinding met de speakers zeker stabiel. WiFi is nodig voor het bedienen van de hub met de app. En ook om apps als spotify connect te kunnen gebruiken met het systeem. Helaas is er geen bekabelde verbinding met het netwerk mogelijk.

U kunt de hub uit het zicht zetten; de afstandsbediening communiceert via radiosignalen en hoeft de hub niet te ‘zien’. Zet de hub bij voorkeur in dezelfde ruimte als de speakers. Een plek met voldoende luchtstroom is aan te raden, want de hub wordt best warm.

Voor zowel System Audio als Buchardt geldt dat de plaatsing van de speakers niet kritisch is. Je krijgt een goed stereobeeld over een breed gebied voor de speakers. System Audio beschrijft duidelijk in de handleiding wat de beste positie voor de speakers is. Dit wordt geïllustreerd met een eenvoudig en begrijpelijke diagram. Dat zou iedere fabrikant moeten doen!

Muziekbronnen

De speakers zijn duidelijk georiënteerd op gebruikers met een voorkeur voor streamen, maar de HiFi liefhebber die daarnaast ook een platenspeler heeft, met een phono-voorversterker, kan deze aansluiten op de hub via een RCA aansluiting. U moet – schatten we in – geen purist zijn, aangezien alle inkomende signalen naar een digitaal signaal worden omgezet voor processing. Alles gaat immers ook via WISA naar de speakers. De muziekliefhebber die vooral aandacht heeft voor hoe het in de oren klinkt zal daar geen moeite mee hebben.

Streamen van muziek is getest vanuit de Qobuz app met Chromecast, met Qobuz via BubbleUPnPServer, waarbij de FLAC stream van Qobuz al omgezet wordt naar ‘wav’ en met AssetUPnP voor de eigen collectie die op een Synology NAS staat.

Qobuz direct via Chromecast streamen of eerst omzetten naar ‘wav’ maakt geen verschil in geluidskwaliteit. Dit is zoals verwacht, het signaal wordt in de speaker met een relatief krachtige processor door de DSP geoptimaliseerd. Wel prettig om dat bevestigd te zien.

We stuiten echter wel op een grote tekortkoming van de Platin Hub. De hub biedt geen gapless playback via UPnP! Voor liefhebbers van klassieke muziek of dance met een eigen collectie is dit wel een punt. Een Primare SC15 WISA voorversterker met de Prisma software biedt dit wel.

Ter info: de muziek die genoemd wordt in de review vindt u in deze playlists: klassieke playlistrock & pop playlist.

Winkels met System Audio

Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL

3 REACTIES

  1. Dag Martijn,

    Bedankt voor deze zeer grondige en eerlijke review!
    Vele luisteruren zullen hiervoor nodig geweest zijn.
    Ik heb deze review met veel aandacht doorgenomen en geef hierbij enkele positieve bedenkingen.

    Ik apprecieer het maken van Qobuz playlists, wat zeer handig en efficient is om uw muziekkeuze ook te beluisteren via Qobuz.
    Het zou fijn zijn om het systeem van playlists binnen het Alpha-audio platform meer te gebruiken voor favoriete nummers ter beoordeling van apparatuur of simpelweg nummers die de maker van de playlist geraakt hebben!

    Het gebruik van Asset UPnP is voor mij nieuw en een interessante tip.

    Ook voor het beluisteren en beoordelen op laag volume is er meestal geen informatie, bedankt om beide speakers hierop te beoordelen. (laag volume is dit voor u 50-60 DB op de luisterplek of minder?)
    Ik vermoed dat de meeste speakers bij AA worden beluisterd bij 65-75 DB op de luisterplek?

    Ik ben benieuwd naar de reactie van Mads Buchardt over het punt van aanwezige ruis en het feit dat op laag volume niet alle kwaliteiten naar boven komen.

    Het zou interessant zijn om beide speakers nog eens op te stellen bij AA en ze ook te kunnen beluisteren in een vertrouwde omgeving, met mogelijkheid om Flac samples te downloaden. De luisterruimte bij AA is toch verschillend van de Artone studio.
    Het feit dat de A500 de homogeniteit verliest bij Fantasia van Vaughan Williams intrigeert mij. In feite geeft de SA 5.2 voor dit stuk een betere weergave.

    Gr
    Bart

    • Beste Bart, dank.

      Ik heb geen decibel meter thuis, maar ik denk dat iedereen zich een voorstelling kan maken bij ‘zacht genoeg om geen slapende huisgenoten wakker te maken’ in een doorsnee huis.

      De reden dat ik de Vaughn Williams opname van de Academy of St Martin in the Fields gebruik is dat het specifieke homogene geluid van dit orkest een makkelijke manier is om te horen of een set meer nadruk legt op details of op klankbeeld.

      De Philips opnames uit de jaren 80 en 90 met de Academy zijn heel gebalanceerd, met een verfijnde dynamiek en veel ademruimte voor de klank, dus ideaal om dat te beoordelen. Er zitten juweeltjes tussen en ze klinken anders dan de vaak wat metalig klinkende opnames uit het begin van het digitale tijdperk. De engineers van Philips Classical waren vakmensen en gek van opname techniek. Mooie catalogus, niet alleen met de Academy.

×