Home Review Synology DS216+

Review Synology DS216+

1

Voordelen

  • Lekker vlot
  • Erg fijne software
  • Talloze packages
  • Gemakkelijk in gebruik

Nadelen

  • Maar 1GB RAM
  • Geen twee netwerkpoorten
  • Prijsverschil met snellere, beter uitbreidbare DS715 is klein

Prijs: € 329

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Snelheid
Prijs
Synology DS216+

De hardware

Synology is langzaam maar zeker wat krachtigere processoren aan het gebruiken. Waren eerst de Atoms ‘top tier’ voor de NAS-fabrikant (met uitzondering van sommige RS (rackmount)-modellen), nu zien we een Celeron N3050 dual core in de DS216+. Deze processor tikt op 1,6 GHz met een boost tot 2,16 GHz.

Een punt waar we wat gereserveerd over zijn, is de 1GB ram die Synology in de DS216+ plaatst. Met een paar packages – zeker als de Docker wordt gebruikt – kan die 1GB zo vol zijn. Een scenario waar we zelf tegenaan zijn gelopen, bestaat uit een draaien van een flinke Cloudstation Sync-backup, een muziek-stream naar een streamer en een video afspelen in de browser. Dan zit het RAM tocht wel aan zijn limiet.

Kijken we even rondom, dan treffen we voorop een usb 3.0 interface, een aan- en uit knop en een ‘Copy’ knopje (C) om snel data over te zetten of back-up te starten naar een usb-apparaat.

Achterop zien we twee keer een USB-2.0 koppeling, e-sata en één gigabit-aansluiting. Toch gek: voorheen was het nagenoeg standaard dat een “+”-model twee gigabit-interfaces meekreeg. Toch een misser van Synology vinden we, omdat de “+”-modellen voor de zakelijke markt zijn bedoeld. En daar is een tweede aansluiting altijd wel wenselijk. Denk aan fail-over, link aggregation of gewoonweg een koppeling naar een tweede netwerk in het bedrijf.

Bij de DS216+ is de voeding extern. Dat is bij alle kleinere systemen zo. Dat is vrij logisch, gezien de ruimte. Daarnaast is een externe voeding gemakkelijk te vervangen. Dat gaat met een intern model een heel stuk lastiger. Reden genoeg voor Synology om dus in veel gevallen een adapter te leveren, in plaats van een interne voeding.

De NAS ziet er verder keurig uit. Voorop zien we een afdek-kapje met het merk. Haalt u die eraf, dan krijgt u toegang tot de twee drive-bays. De DS716 heeft ook standaard twee bays, maar biedt een mogelijkheid uit te breiden met een extentie-bay die weer ruimte biedt voor vijf schijven. Vandaar de 7 in het serienummer. Wie dus graag wil kunnen uitbreiden in de toekomst kan beter voor de DS716 gaan. Deze heeft ook iets meer processorkracht: een quad core Celeron N3150.

Als het frontplaatje weg is, hebt u toegang tot de trays voor de harde schijven. Deze kunt u er gemakkelijk uithalen om vervolgens harde schijven (of SSD’s) te plaatsen. Dat gaat uitermate eenvoudig met een kliksysteem. Al met al kunt u binnen tien minuten de NAS installeren, inclusief de software.

1 REACTIE

×