vrijdag, maart 29, 2024
Home Review Synology DS1618+ NAS

Review Synology DS1618+ NAS

0

Voordelen

  • Snel
  • Uitbreidbaar
  • Future proof

Nadelen

  • Prijzige basis... maar ja....

Prijs: € 865

Bouwkwaliteit
Snelheid
Gebruiksgemak
Prijs
Synology DS1618-plus

Inleiding

Inhoud

NAS is eng… onnodig… complex en duur. Toch? Nou… daar zijn wij het niet mee eens! NAS is handig, essentieel voor wie veel mediabestanden heeft en juist niet duur als u kijkt naar de abonnementen van online opslag en back-up diensten. Daarbij kunt u veel meer met een NAS dan alleen maar bestanden opslaan. Het is het Zwitserse zakmes onder de netwerk-apparaten. Wij bekijken vandaag de Synology DS1618+…. een high-end opslagapparaat van het welbekende Synology. 

Als u heel eenvoudig naar een NAS kijkt, is het een doos met schijven die u aan het netwerk kunt koppelen. Een iets technischere blik komt uit op een kleine computer, geoptimaliseerd voor het delen van bestanden. En dat is een Synology in feite ook. Want de DS1618+ heeft een 2.1 GHz quad core Intel Atom C3538 onder de kap. Standaard heeft deze 4GB geheugen, maar het is uit te breiden. Wij hebben er bijvoorbeeld 8GB bijgeplaatst. Let er wel goed op dat de modules compatible zijn, want niet alle DDR4 So-dimms werken. Op diverse fora zijn modules te vinden die werken.

Uitbreiden

Standaard kunt u zes harde schijven plaatsen. Maar door de twee e-sata poorten kunt u twee Synology extension-bays koppelen, waardoor u twee keer vijf extra schijven kunt gebruiken. Kortom: 6 + 10 = 16… vandaar de naam: 1618+: zestien schijven, in 2018 uitgebracht en het is een +-model. De naamgeving is dus logisch.

Behalve e-sata treffen we nog diverse usb-3 poorten aan om bijvoorbeeld back-ups te maken naar externe schijven. Minder interessant vinden wij, maar ze weglaten is natuurlijk niet handig, aangezien er wel degelijk gebruikers zijn die usb gebruiken.

M.2 en 10Gbit

Om toch even weer terug te komen op uitbreidingen: de Synology DS1618+ biedt meer uitbreidingsmogelijkheden dan RAM-geheugen en schijven. Het is namelijk mogelijk om een M.2 SSD-cache pci-express kaart te plaatsen (er is een M2D17 en een M2D18; de ’18 werkt ook met nvme-ssd’s). Check ook hier welke M.2 ssd werkt, want lang niet alle modellen werken!

Vindt u de vier gigabit-poorten niet genoeg? Geen probleem: u kunt een upgrade maken naar 10Gbit. Dit gaat via een 10Gbit-kaart.  Er is maar één poort… dus bundelen of in andere netwerken koppelen gaat niet via 10Gbit. Maar gezien het feit dat deze verbinding gewoon tien maal zo snel is, is dat wellicht niet meer nodig. Uiteraard moet uw netwerk daar wel mee compatible zijn. En veel consumenten zullen dat niet hebben. De vraag is ook hoe nuttig een 10Gbit netwerk nu is. Maar feit is: de Synology is er op voorbereid. En een DS1618+ voelt zich ook prima thuis in een bedrijfsomgeving. En daar is 10Gbit wel zinvol.

Al met al heeft de DS1618+ een behoorlijke upgrade gekregen ten opzichte van de DS1515+ die we hiervoor hebben gebruikt. De nieuwe Atom voelt veel sneller aan en het feit dat u nu kunt uitbreiden met een aparte SSD-kaart of een 10Gbit kaart is bijzonder prettig. Het maakt de NAS nog meer future-proof. Een fijne gedachte bij een investering van toch wel 860 euro exclusief schijven. Geen kattenpis… maar gezien de ‘feature-set’ geen onredelijk bedrag.