Review Synology DS115 NAS

Voordelen

 • Compact
 • Betaalbaar
 • Vlot

Nadelen

 • Geen RAID
  • Synology DS115

   Wie graag met gemak wil streamen, zowel binnen als buiten het huis, komt eigenlijk automatisch uit bij een NAS. Natuurlijk helpen muziekservices, maar die werken niet altijd buiten Nederland. En het is niet altijd mogelijk met meerdere gebruikers tegelijk gebruik te maken van de account. Een NAS kent die beperkingen niet. Daarbij is het een handige back-up van uw muziek. We testen de betaalbare Synology DS115.

   Synology heeft een breed aanbod van NAS-apparaten. Zowel zeer geavanceerd als interessante instappers. We testen nu de nieuwe, 1-bay DS115. Een NAS met een dual-core Marvell-chip (800 MHz), 512MB geheugen en natuurlijk gigabit-lan om vlot te kunnen werken. Verder nog een usb 3.0-poort en een USB-2.0 aansluiting. Als bonus ook nog e-sata (minder praktisch in praktijk, maar het zit erop). De prijs? 155 euro. Zonder schijf: dat wel. Maar toch: het maakt NAS wel lekker betaalbaar.

   Installeren

   Synology DS115
   Heel compact, maar wel compleet. Behalve RAID-ondersteuning biedt de DS115 alles.

   Het installeren van een Synology NAS is echt een fluitje van een cent. U schuift de kap open, installeert een harde schijf met de meegeleverde schroeven, schuift de kap er weer op en schroeft deze vast. Vervolgens koppelt u de NAS aan het lichtnet en de router en drukt op de aan- en uitknop.

   De volgende stap is het installeren van de Synology Assistant. Deze zoekt naar de NAS. Als het goed is, vindt u de NAS, waarna u dubbelklikt op de gevonden DS115. Er opent een browserscherm die u door de stappen heen leidt. Simpel… en zoals het hoort.

   U kunt tegenwoordig heel gemakkelijk direct de nieuwste firmware vanaf het internet installeren. Daarna kunt u ook direct alle pakketten installeren die nodig zijn om te streamen. Dat is wel handig geregeld van Synology. Het scheelt achteraf wat installatiewerk. En u kunt zich niet meer vergissen in de vaste mappenstructuur voor dlna. (Music, Video, Photo).

   Vlotjes

   NAS - Network Attached Storage
   De DS115 staat tussen de 4-bay Netgear en de DS1515 van Synology.

   Waren voorheen de 1-bay modellen en met name de SE en J-modellen traag… dat is wel veranderd. De DS115 is gewoon vlot. We behalen bij het kopieren van grotere bestanden gewoon netjes 100 tot 110 MB/s met een 2TB Western Digital RED-schijf. Keurig.

   Ook de interface laadt snel en vertoont eigenlijk geen vertraging als we door de opties klikken. De enige manier om de DS115 trager te krijgen is veel tegelijk te doen. Zeg streamen, veel downloaden en dan nog inloggen en bijvoorbeeld Surveillance Station starten. Maar ja: daar zijn deze modellen ook niet voor bedoeld.

   DSM Software

   Synology DSM DS115
   De DSM-software werkt bijzonder prettig. Echt één van de fijnste pakketten in de markt nu.

   Nu we het toch over de interface hebben: dat is wel de grootste pre van het merk. Elk model – instap en high-end – beschikt over dezelfde software: Synology DSM (Disk Station Manager). En die is echt een genot om mee te werken. Het laat veel toe, is bijzonder prettig in gebruik en het is uitbreidbaar met talloze pakketten. Denk aan custom mediaservers, web-applicaties als WordPress of Joomla of wat te denken van een IP-camera server? U wenst, wij draaien, moeten ze gedacht hebben.

   En de DS115 laat dat dus ook allemaal toe. Dat is nogeens waar voor je geld.

   Geen RAID

   Het enige punt wat we kunnen vinden, is dat de DS115 maar één schijf kwijt kan en dus geen beveiliging biedt tegen een defecte schijf. Dat vinden we toch wel een punt waar u goed rekening mee moet houden. Zet u er kostbare data op, zorg dan absoluut voor een back-up. Dat moet sowieso met NAS, maar nu helemaal, want kapot is kapot. En dan bent u ook de data kwijt.

    

    

    

   Gerelateerde berichten

   Review Sonos Play:5 – 2015 model

   Het is al weer even geleden. In september waren  wij uitgenodigd voor een speciaal Sonos event.  Hier introduceerde Sonos Trueplay! en de nieuwe generatie Play:5. Enkele weken later ontvingen we de Sonos Play:5. De nieuwe Play:5 staat nu alweer twee weken te spelen. Maar is het ook echt een hifi ervaring?

   HEOS 3

   Review HEOS 3 – Stereo modus

   Vrijdagochtend 09:30 uur. De geur van koffie vult het kantoor van Alpha-audio. Er ontstaat een gesprek over een hifi set die staat te spelen. “Je zou er van op vakantie kunnen, maar wat heb je dan? New York voor een kleine week in het laag seizoen? Ja of een set nieuwe banden voor de auto, […]

   Review Libratone ZIPP Copenhagen en ZIPP MINI Copenhagen

   Mobiele  luidsprekers worden steeds beter en prijsvriendelijker. Een paar jaar geleden zouden we de meeste modellen niet testen omdat we de geluidskwaliteit beneden de maat vonden. We testen nu twee modellen van Libratone uit de ZIPP-serie die zowel draagbaarheid, multiroom tot 16 luidsprekers, hi-res audio en ander moois belooft. Dat is heel wat! We gaan […]

   7 reacties

   1. Voor wie raid een must is, kijk ook even naar de DS215j. Zelfde prijscategorie als bovengenoemd model maar wel plaats voor 2 schijven. Dit model heb ik zelf aangeschaft als eerste NAS en ik wil niet meer zonder.

   2. En dan Surveillance station. Een prachtig bewakingscamera pakket wat nog gratis is ook bij Synology! Vooral de vele apps zijn erg goed. De app om bewakingscamera beelden op een tablet of smartphone te bekijken zijn top! En…ook gratis! Camera’s verbinden en instellen is een peuleschil. Zelf draai ik Surveillance station met Zavio ip camera’s. Dit werkt zo fijn.
    En dan kan je nog de NAS voor vele andere doeleinde gebruiken. Eenmaal een NAS gewend, kan je niet meer zonder. Synology is dan ook een van de betere!

   Geef een reactie

   Ga verder met deze blogpost:

   Video Netgear ReadyNAS 626X

   Video Netgear ReadyNAS 626X