Review Stenheim Alumine Two

Voordelen

 • Waanzinnig snel
 • ... En ongekleurd
 • Magisch middengebied

Nadelen

 • Prijs
 • Mag iets voller in het laag
  • Stenheim Alumine Two

   Inleiding

   Voor veel mensen is een setje monitor-speakers een ‘budget’ oplossing. Of een ruimtebesparende optie. Weet echter dat monitors net zo potent zijn als vloerstaanders. Soms hebben ze zelfs voordelen ten opzichte van hun grotere broers. En weet dat ook aan een monitor-speaker een serieus prijskaartje kan hangen. Zeker als ze uit het land van de bergen, valleien en Milka komen: Zwitserland. Maak kennis met de Stenheim Alumine Two.

   Het is net een kleine, high-end near field monitor-speaker als we tussen de Stenheim Alumine Two plaats nemen. In ons geval twee zilveren doosjes. Simplistisch. Tweeweg, mooie units en een waanzinnige kwaliteit crossover. Duidelijk hoorbaar. De precisie is… tjsa… Zwitsers. En die precisie uit zich niet alleen in de weergave. Ook de bouw is naadloos… Maar voordat we hierop doorgaan. Iets over Stenheim.

   Stenheim

   We hoeven niet heel diep op de geschiedenis in te duiken. Allereerst hebben we er al over geschreven in ons Road Trip verslag én het bedrijf is pas 8 jaren jong; Stenheim is in 2010 opgericht. Echter: er zitten decennia ervaring in. Het Zwitserse bedrijf is namelijk opgericht door oud-medewerkers van Goldmund. Maar deze groep vertrekt drie jaar later naar Devialet. Jean-Pascal Panchard wordt dan CEO en zet Stenheim verder door.Ook geen groentje, want hij heeft onder meer bij Nagra gewerkt en beschikt over ruime elektrotechnische kennis.

   Stenheim werkt met – zoals vaak in Zwitserland – lokale bedrijven samen. Denk in dit geval aan CH Precision. Het aluminium wordt ook uit de omgeving gehaald – Zwitserland is hofleverancier van vele automerken trouwens – net als vele onderdelen van het filter. Denk aan de flat wire spoelen. “The best you can get”, meldt Panchard nog in de video.

   De papieren woofer komt uit Frankrijk. Het bedrijf die ze levert heet PHL. En ja: dit is hetzelfde bedrijf die de units voor de Phantom fabriceert. Uiteraard zijn dat totaal andere units dan in ‘onze’ Alumine Two; die gebruikt dus papier met een speciale coating. De tweeter is naar wij weten een Scan Speak. Stenheim heeft de soft dome tweeter in een bescheiden wave-guide gelegd. Samen moeten de units een bereik realiseren van 45 Hz – 30 kHz en een rendement behalen van 93 dB / 2,83V / M.

   Hoewel het lijkt dat de kast gewoon aluminium is – en in basis is dat ook zo – zit er vanbinnen wel demping. Dit om een paar gemakkelijk te behandelen resonanties te dempen. Afgezien van die demping wordt er niets gedaan aan de kast van de Alumine Two. Alles past natuurlijk perfect zoals we van de Zwitsers gewend zijn. Aan de buitenzijde zijn geen schroeven zichtbaar, omdat alles van binnenuit wordt geschroefd. Behalve aan de onderzijde: die plaat gaat als laatste… en ja: dat wordt wat lastig van binnenuit. Echter: de speaker komt op een statief, waarna de schroeven niet meer zichtbaar zijn.

   Gerelateerde berichten

   Marantz PM14 SA14 Special Edition SE

   Review Marantz 14-series Special Edition

   Marantz heeft al jaren modellen in het hogere segment. Marantz noemt dat de ‘Premium Series’. Apparaten van ongeveer 4000 euro per component: serieus spul dus. De 11-series is nu aan de derde generatie toe. Wie iets minder te besteden heeft, kan nu terecht bij de 14-series. Eén stapje eronder. Wij testen de Special Editions van […]

   Musical Fidelity MX DAC

   Review Musical Fidelity MX-DAC

   Bij Alpha-audio testen we natuurlijk goed. Hoe goed?  Wij schieten met vlammenwerpers en scherpe patronen over de apparatuur heen. Als dat nog niet genoeg stress is, draaien wij voluit ?de beste hits van Marianne Weber?. Doet de apparatuur het dan nog, dan gaan we luisteren. Voor de Musical Fidelity geen uitzondering.

   Enigmacoustics Mythology M1

   Review Enigmacoustics Mythology M1

   Het woord Enigma heeft vele betekenissen, maar veelal komt het neer op een raadsel, een verbuiging of iets wat versleuteld is. Hoe is dat dan van toepassing op deze speaker met de naam Enigmacoustics Mythology M1? 

   4 reacties

   1. Dag Jaap, blijft de vraag wat dan -15 dB is omgerekend in volts. Je kunt ook aangeven wat 0dB is dan is het ook om te rekenen. Het zou mijns inziens handiger zijn de standaard voor 1 Watt aan 8 Ohm aan te houden en is 2.83 Volt. Dan zijn er vergelijkingen mogelijk met andere reviews, aangenomen dat jullie set is gekalibreerd en dat de versterker in de kalibratie is meegenomen.

   2. Heren. Ik kan weinig met die metingen van jullie. Ik zie wel een vervorming en dat deze volgens jullie zo laag zijn maar wat stop je er dan in? Is dat 1 Watt of kun je het in volt uitdrukken zoals bijvoorbeeld 2,83 V . Want deze cijfers zeggen niets als je niet weet welke input hier bij hoort.

   Geef een reactie

   Ga verder met deze blogpost:

   Video review Akiko Audio Minelli power conditioner

   Video review Akiko Audio Minelli power conditioner