donderdag, maart 28, 2024
Home Review Sprout (By PS Audio)

Review Sprout (By PS Audio)

14

Voordelen

  • Zeer ritmische, open weergave
  • Veel inputs
  • Scherpe prijs
  • Mooi afgewerkt

Nadelen

  • Geen afstandsbediening
  • gecombineerde digitale inputs

Prijs: € ? 895

Bouwkwaliteit
Geluid
Enegieverbruik
Gebruiksgemak
Prijs
Sprout by PS Audio

Soms kom je als reviewer van die spullen tegen die je wereld een beetje op zijn kop zetten. Soms is het een groot apparaat… maar soms ook maar een klein kastje. In dit geval gaat het om de Sprout. Een product dat door de ‘familie’ McGowan (PS Audio) ontwikkeld is. 

Eigenwijs, levendig en… ja misschien wel revolutionair. Dat is hoe we de Sprout willen samenvatten. Het kleine kastje met een prijs van ongeveer 895 euro, doet helemaal niets vermoeden. Het wekt geen verwachtingen. Ja… het is mooi afgewerkt. En ja: er zitten moderne inputs op. Denk aan Bluetooth en USB-audio. Maar ook een phono-ingang. En een coax-input en tenslotte nog een kleine lijningang. Alles wat de moderne én legacy-liefhebber nodig heeft dus. Geen concessies.

Versterker?

Maar wat zien we nog meer? Speaker-aansluitingen…? Zeker. De Sprout biedt twee keer 50 watt in 4 Ohm. Genoeg voor een gemiddelde bookshelf of vloerstaander met een beetje rendement. En dat die 50 watt ook stabiel is, hebben we gemerkt bij de Rubicon 2 en Nubert nuLine 34 die we ermee hebben aangestuurd. De Sprout kan heel wat (mooie) herrie maken met maar 10 watt. Hoezo hebt u 200 watt nodig om goed te spelen? Onzin… zo laat deze Sprout vol overtuiging horen.

Eerste indruk

Sprout by PS Audio
Ziet er geinig uit toch? En alles zit er in: geloof ons maar.

Als er één product een wow-factor heeft gehad op ons dit jaar, dan is het de Sprout. Het kleine all-in-one-kastje van de Amerikanen lijkt een mode-item, maar niets is minder waar.

Na een warming-up tijd van een paar uur laten we wat verschillende genres voorbij komen. Massive Attack, Jason Mraz, Dido, Yello en ook de geweldige plaat van Emmanuel Santarromana (Métropolitain) en Astrix komen voorbij. Alles weet deze kleine spruit met kracht, enthousiasme, openheid en een opmerkelijke snelheid weer te geven.

De match met de Dali Rubicon 2 is ronduit waanzinnig goed en wellicht zelfs beter dan met de Dion Audio-set die weliswaar op hoger niveau speelt dat de Sprout, maar een stukje snelheid lijkt te missen ten opzichte van deze kleine alleskunner. Dat hebben we nog niet vaak meegemaakt.

Leven met spruitjes

Sprout by PS Audio
Bijna alles zit er wel op. Jammer dat coax en usb niet te schakelen zijn. USB krijgt voorrang.

Leven met spruitjes staat mij als reviewer niet aan. Nooit van gehouden. Maar deze kleine kleine, verse spruit kan me wel bekoren. Het kleine apparaatje – Scott noemt het ‘hifi furniture’, valt compleet weg. Zowel optisch als qua klank. Redacteur in kwestie heeft echt dagen niet door gehad dat hij naar deze Sprout heeft geluisterd. En dat is positief bedoeld. De muziek kabbelt lekker door onder het tikken of onderzoek doen.

En als we – we gaan weer even terug naar meervoud – er dan even goed voor ga zitten en het volume wat hoger draaien, dan zet de Sprout zonder moeite een interessant geheel neer. Zoals we eerder hebben aangehaald, is het karakter open, luchtig, snel en ritmisch. En daar houden we wel van. En de DALI’s ook!

Nu hebben we voor een groot deel gewoon via usb gespeeld. Echter, dat zal niet iedereen doen. Vandaar dat we de Sprout ook gevoed hebben via Bluetooth (wat ongelooflijk eenvoudig werkt: gewoon koppelen en klaar, zoals het hoort!), coax en de lijningang (minimaal, want we hebben bijna geen analoge bronnen meer).

Opvallend is dat de usb-dac (Xmos-chipset) zeer muzikaal zijn werk doet. We gokken dat de technologie deels geleend is van wat PS Audio-apparaten, want de driver is gelijk. Is het te vergelijken met bijvoorbeeld een Benchmark DAC2? Nee, natuurlijk niet. Maar feit is: de usb-dac doet vloeiend, open en ritmisch zijn werk. En het matcht goed met de klasse D eindversterkers.

Coaxiaal gaat ook uitstekend. We hebben er een Sonos Connect aan gekoppeld en dat werkte prima, al spelen we liever via usb. Dat klinkt toch net een stap beter. Dat ligt niet aan de PS Audio, maar aan de Connect als bron. Analoog vanuit de Connect naar de PS Audio is trouwens nog wat minder goed (logisch ook wel). Dus wie een coax-kabel heeft liggen: pak die dan.

Chipjes

Sprout Bluetooth
Ook Bluetooth werkt als een trein. Klinkt natuurlijk wel iets minder dan usb.

PS Audio en Scott McGowan hebben gekozen voor een Wolfson input receiver (WM8804) en tevens een Wolfson DAC: WM8524G. Een prima combi. Wij hebben Wolfson altijd wel prettig gevonden, al hebben we inmiddels ook wel erg mooie implementaties van de ESS Sabre 9018 gehoord.

De voeding is van een schakelend type, maar wel degelijk van opzet als we het zo inschatten. Dat het schakelend is, is ook wel logisch, gezien de ruimte en warmte-afvoer.

Nu is PS Audio van huisuit een specialist in voedingen en regeneratie, dus dat de voeding serieus is aangepakt, verbaast ons niet echt. We zouden eerder verbaasd zijn als er een ‘wall mart’ stekker bij zou zitten.

Nu zou dat nog best kunnen, want het energieverbruik van de Sprout is echt minimaal. We hebben op serieuze volumes gespeeld en meten dan net 10 watt (soms 12). Wie zegt er dat we honderden watts nodig hebben voor hogere volumes en controle? Onzin… In grote ruimtes? Natuurlijk. Bij idioot grote subwoofers. Ja… ook dan. Maar in een normale ruimte met normale speakers? Nee. Dan gaat het om de match tussen versterker en speaker. Dat hebben we wel gehoord tijdens deze test.

Bijna vergeten: phono

Jammer, maar helaas: we hebben de phono-ingang niet kunnen testen. Volgens Paul en Scott McGowan is het een bijzondere implementatie met een compleet discrete opbouw. Maar ja: Alpha Audio draait om digitaal. En met dat in het achterhoofd testen we dit soort zaken gewoon niet. We hebben er ook gewoon niet genoeg verstand van. Schoenmaker blijf bij je leest.

Paar puntjes

Er is wel een paar puntjes die we graag willen aanhalen. Missers willen we het niet noemen, maar het is handig om te weten.

Zo heeft de Sprout geen afstandsbediening. Zeer bewust voor gekozen, maar wij hebben hem wel gemist. Tevens heeft de schakelaar één stand voor digitaal. Daar vallen zowel de usb-poort als de coaxiale input onder. Wie beide aansluit, geeft usb voorrang. Niet heel handig. Want in veel gevallen staan beide apparaten aan. Tenminste: Sonos is niet uit te zetten en wij laten de htpc ook vaak de dag aan.

14 REACTIES

  1. Best een héél mooi en interessant ‘all-in-one’ apparaat.
    Tja jammer van die Ab, verder is ‘t goed voor elkaar.
    Nou las ik op Innerfidelity website dat de redacteuren daar nogal moeite hebben om te bepalen wie een dergelijk (luxe) apparaat nu eigenlijk gaat kopen.
    (of vóór wie het gemaakt is)
    En dus… wat is de plek in huis waar zoiets gebruikt wordt?
    Een strak lang dressoir met gloss wit/zwart boekenplank-monitoren luidsprekers lijkt mij?
    Weinig gedoe en toch kwaliteit, zeker voor deze prijs.

    http://www.innerfidelity.com/content/thinkin-about-sprout

    • Dag Wilco,

      Ik vind het een geweldig ding. Het apparaatje heeft echt indruk gemaakt. Ja, het is een beetje ‘schizofreen’, maar dat maakt hem wel anders dan andere apparaatjes. Wat Scott melde in het interview: bij Sprout gaat het erom ‘wat spelen we en hoe hard’. Geen onzin… basic, degelijk en muzikaal.

      Of de doorsnee markt het oppikt heeft ook alles te maken met winkeliers die out of the box moeten gaan leren denken. Pak eens iets anders dan een Sonos… doe eens gek.

    • Ik denk ook dat voor de gemiddelde consument de prijs een obstakel vormt. Het lijkt me zelf een prachtig apparaat(je) en ik geloof ook graag dat de geluidskwaliteit dik in orde is maar de prijs is aan de hoge kant. Helemaal omdat er ook een paar concurrenten aankomen die een prijs hebben van rond de 500 euro. Er mag dan ook wel wat meer aan marketing gedaan worden waardoor het ‘sonus publiek’ ook in de gaten krijgt de Sprout beschikbaar is 😉