Home Review Soundfreaq Sound Stack

Review Soundfreaq Sound Stack

2
SoundfreaqSound Stack

Soundfreaq wil heel graag een graantje meepikken in het docking station segment. Met de Sound Platform hebben ze een goede stap gedaan. Maar het kan altijd beter. De Sound Stack moet in het 349-segement gaan concurreren. Pittig segment!

SoundfreaqSound Stack
De Sound Stack van Soundfreaq: no nonsense opbouw. Een heerlijk stevige behuizing die nooit resoneert… goed gebouwd dus!

Met een prijskaartje van 349 euro concurreert Soundfreaq met de grote jongens. Denk aan JBL, Harman Kardon, Philips, Sonos en bijvoorbeeld Bose. Een paar zullen wat duurder zijn, tussen de 399 en 499, maar wie in dat segment zoekt, zal naar onze mening niet heel veel moeite hebben met 100 euro meer. Feit is: de Sound Stack moet tussen de Titanen concurreren. En dat is niet gemakkelijk.

Afwerking
Soundfreaq houdt van simpel, dat was bij de Sound Platform zo, dat is nu niet anders. En dat waarderen we wel. Geen rare rondingen, vreemde designkeuzes of ?bling?. Gewoon een strakgevormde behuizing met stoffen afwerking en duidelijke tiptoetsen naast het docking-gedeelte.

De materiaalkeuze is prima, maar niet bijzonder. Het apparaat zit gewoon goed stevig in elkaar. Dat heeft als voordeel dat je het gevoel hebt met een kwaliteitsproduct te maken te hebben én het voorkomt resonantie. Met name wie van luid spelen houdt, zal merken dat niets meetrilt bij de Sound Stack. Ook niet de forse bastonen. Dat komt door een vernuftig anti-resonantiesysteem. Twee woofers in een tegenfase wat trillingen voorkomt. Het wordt meer gedaan bij subwoofers.

iPad, iPhone en iPod
De Sound Stack lust alles. Hij is geschikt voor zowel een iPod als een iPad of iPhone. Via bluetooth valt alles te koppelen. Achterop zit nog een optische en analoge ingang voor bijvoorbeeld een tv, oudere telefoon of mp3-speler. Het opent bijzonder veel koppelingsmogelijkheden wat andere docks nog weleens willen missen. Een erg prettige aanvulling dus.

Wat ook een leuk extra’tje is: een usb-aansluiting om apparaten op te laden… mooi detail.

App

Sound Stack en Sonos Play5
We hebben de Soundfreaq naast een Sonos Play:5 gezet. De Sonos wint…

Soundfreaq heeft een app voor Android en Apple. Via de app is de Sound Stack (en andere modellen) te bedienen. Toch grappig, aangezien er geen wifi op het apparaat zit. Hij koppelt dus met bluetooth. De app laat het toe om het apparaat compleet te bedienen. Erg handig extraatje dus!

Geluid
Met de afwerking en flexibiliteit zit het wel goed met de Sound Stack. Die kan zich prima meten met de concurrentie. Sterker nog: hij biedt veelal meer. Maar hoe zich het met het geluid? Daar hebben we een beetje moeite.

Sound Stack bediening
Nette tiptoetsen om te bedienen. Er is ook een app beschikbaar. Zowel voor Android als voor Apple. Nog geen Windows Phone.

Op het eerste gehoor zit het wel goed. De Soundfreaq biedt geen overvloedig laag of een extreem opgepompt stereobeeld. En dat vinden we een goede zet. En de UQ3-equalizer werkt gewoonweg goed. Net als bij de kleinere Sound Platform. De Soundfreaq kan vrij hard zonder vreemde resonanties of vervorming. Kortom: de kastconstructie, versterkers en units zijn van prima kwaliteit.

Zetten we de Soundfreaq (349 euro) echter naast de Sonos Play:5 (399 euro zonder iPod dock), dan horen we gewoonweg dat het voor ongeveer dezelfde prijs beter kan. Sonos is op geluidsvlak een forse stap verder. De Play:5 klinkt meer open, gedetailleerder in het midden en hoog en strakker en gedefinieerder in het laag. De Soundfreaq klinkt in vergelijking gesloten en ingetogen. En helaas valt daar niets aan te doen: er is geen equalizer om het hoog wat meer energie mee te geven. Iets wat wij zouden doen om het beeld wat open te trekken.

Conclusie
Soundfreaq zet met de Sound Stack een voet in het drukbezette hoge middensegment. Het 349 euro-segment. De grote jongens hebben hier stuk voor stuk een model dat concurreert. Inclusief Sonos met de Play:5 die we nagenoeg direct hebben kunnen vergelijken. En ja.. die wint het op geluidsvlak vrij gemakkelijk. De Sound Stack biedt echter veel meer flexibiliteit voor minder geld. Zeker als we de Sonos iPod dock meerekenen. Het is aan de consument om budget en prioriteiten te stellen. Als we alles bij elkaar optellen, vinden we de flexibiliteit van de Soundfreaq wel erg bijzonder. Vandaar toch een ruime voldoende.

×