donderdag, april 18, 2024
Home Review Soundastic Reference geïntegreerde versterker

Review Soundastic Reference geïntegreerde versterker

5

Voordelen

  • Klinkt los
  • Komt snel over
  • Stabiel vermogen

Nadelen

  • Beperkte afstandsbediening
  • Haalt niet specs die online staan
  • Afwerking

Prijs: € 6500

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Soundastic Reference amplifier

Inleiding

Inhoud

We kregen vanuit onverwachte hoek een verzoek om eens een versterker te beluisteren. Het Poolse Soundastic mailde ons om precies te zijn. Na een korte blik op de website besluiten we dat het bedrijf en het product interessant genoeg zijn om eens naar te kijken. We bekijken de geïntegreerde Soundastic Reference. 

Er zijn ongelooflijk veel audiomerken. Te veel eerlijk gezegd. Echter zijn er niet heel veel merken die écht zelf producten ontwikkelen en degelijk afgewerkte producten in de markt zetten. Soundastic – voormalig Struss Audio – lukt dat zonder meer aardig. De versterker zit degelijk in elkaar en beschikt over alle – analoge – ingangen die iemand maar kan wensen. Een XLR-ingang, phono (MM en MC) en een serie single ended ingangen.

De versterker is verder opgebouwd rondom een klasse AB principe met – schatten we in – een lekkere klasse A bias. Volgens de website levert de Reference 2 x 140 watt in 8 Ohm en 260 watt in 4 Ohm. Wij meten ietsje minder: 122 watt in 8 Ohm en 246 watt in 4 ohm bij ongeveer 0.035%. Alsnog zeker niet verkeerd en in veel gevallen ruim genoeg om lekker te spelen. Want feit is: de vermogensafgifte is erg stabiel. Maar daarover later meer.

Onder de kap

Onder de kap ziet het er netjes uit. We zien een koeling die bestaat uit een flinke plaat aluminium aan de onderzijde waar de transistors op zitten en een koelvin aan de zijkant waar de warmte weg kan door de open delen in de kap.

Twee flinke transformators – Thyssen 500VA modellen – en 4 x 12.000 uF zorgen voor de energievoorziening. De opbouw lijkt dual mono uitgevoerd. Elk kanaal krijgt 4 transistors om het vermogen mee op te wekken.

Opvallend is dat Soundastic intern ook flinke kabels toepast naar de speaker terminals. Dat zien we lang niet altijd. De vraag is natuurlijk wel hoe dik het moet zijn op die korte afstanden, maar we vinden het wel een mooi detail.

Glimmend

De versterker is op zich vrij sober vormgegeven. Echter zijn de knoppen wel in opvallend glimmend goud uitgevoerd. Daar moet u van houden. Onze volumeknop liep trouwens wat aan. Hij zit met een heel klein imbusjes vast; een maat die wij niet hebben liggen. Wij konden het dus niet repareren.

Ook de afstandsbediening is een apart ding. Eindelijk een fabrikant die er wat van wil maken. Soundastic heeft een flink – rond – blok aluminum met twee blinkende knoppen voor het volume gemaakt. Helaas is input niet te regelen. Standby kent Soundastic ook niet. Gewoon de linkerknop op het front een draai geven: ook prima natuurlijk.

Versterker type
Geïntegreerd
Versterker technologie
Klasse AB
Brugmodus
Nee
Versterker ingangen
  • Analoog RCA
  • Analoog XLR
  • Analoog Phono MM
Versterker uitgangen
  • Geen
Vermogen
Specificatie #1
  • Weerstand: 8 ohm
  • Waarde opgegeven: 140 watt
  • Waarde gemeten: 122 watt
Specificatie #2
  • Weerstand: 4 ohm
  • Waarde opgegeven: 260 watt
  • Waarde gemeten: 246 watt
Afmetingen
  • Breedte: 43 cm
  • Diepte: 36 cm
  • Hoogte: 10 cm
Gewicht versterker
16 Kg
Ingebouwde dac
Nee

5 REACTIES

  1. Jaap
    De meting gezien van de Soundtastic.
    Ik heb daar wat opmerkingen over. Je stelt vast dat het vermogen lager is dan aangegeven op de spec. 122 W t.o.v. 140 W. Je durft het aan om dat een minor punt te geven.
    De leek ziet zoiets en constateert dat het een groot verschil is: een verschil van meer dan 10 % !!!.
    Ga je het eens goed bekijken dan zie je dat de max. LS-spanning bij 8 Ohm slechts 0,8 dB afwijkt, een verschil dat nauwelijks/niet hoorbaar is.
    Bovendien wordt de meting vastgesteld op een plaats van de vervormingskromme heel steil is. Een ‘meetfout’ is dan snel gemaakt.
    Wat wel vermeld mag worden is dat de versterker een piekstroom van meer dan 10 A kan leveren, wat nuttig kan zijn bij ‘lastige’ speakers.
    Voorts mijn complimenten, zo laat je zien wat belangrijk is.
    groet Toon

    • Beste Toon,

      Feit ís toch dat hij zijn vermogen niet haalt? Hoe zich dat uit in weergave maakt voor mij niet uit. Als ik een auto koop met op papier 150PK en hij levert maar 120PK, dan ben ik ook niet blij. Ook al scheelt dat maar 1 sec naar 100 km/h en nagenoeg niets in topsnelheid. Als je iets communiceert, dan moet het kloppen. Deze versterker haalt geen 140 watt. Dat kost punten…

      10A piekstroom is niet zoveel trouwens. Onze bryston kan bijna 70A piek leveren. Een Eigentakt V1 25A en V2 zelfs meer dan 40A.

      Onze metingen zijn meer om inzicht te geven in wat een apparaat technisch doet. WIj proberen een relatie te leggen tussen meten en luisteren. Beide zijn even belangrijk. Testtonen zijn immers geen muziek. :-).

  2. Indien er ook van deze en toekomstige DAC’s samples geplaatst worden. Dan zoals ik ook bij de luidspreker groep aanhaalde. Jaap Veenstra met Alpha-Audio wordt een begrip bij fabrikanten/leveranciers en ‘de’ audiofiel.Elke pagina/link van Alpha-Audio kan dan vergeleken worden met de merriam-webster.com deze site is gratis, maar kun je wat betreft kwalitatieve informatie gerust vergelijken. De bedrijven staan in de rij om (tegen betaling) reclames te mogen plaatsen. Wat wil een audiofiel nog meer, op deze site wordt al de (sample en gemeten specificaties) informatie die gewenst wordt verschaft. Ere wie ere toekomt 😉

  3. Dat is een goed teken, indien de fabrikant vraagt om een review te plaatsen. En daar ben je de aangewezen persoon voor, een die niet bang is om de waarheid te schrijven. Jammer dat de volume knop niet feilloos draaide, maar dat betekent niet dat deze zijn referentie status verliest. Het prijskaartje/meting/weergave zijn audiofiel. De CD speler vind ik minder belangrijk, want heb gemerkt dat mijn CD’s wat de weergave betreft, verre van 5 sterren zijn sommige fl.50,– per stuk. Gewoon (1983 begonnen) te snel aangeschaft, begrijp dat ieder lezer direct denkt, waarom bleef hij ze dan aanschaffen. Nu via de Bose 901 IV klinkt alles prima?!! beter geformuleerd alles klinkt hetzelfde. Zodra je speakers en overige apparatuur alles ongekleurd weergeeft, worden de fouten en tekortkomingen gereproduceerd. Als iemand een verzameling LP’s in onberispelijke staat heeft. En een 5 sterren draaitafel met MC element heeft, dan is deze geïntegreerde versterker niet te duur. Ben benieuwd naar de reviews van de DAC’s.

×