Home Review Soundastic Reference geïntegreerde versterker

Review Soundastic Reference geïntegreerde versterker

5

Voordelen

  • Klinkt los
  • Komt snel over
  • Stabiel vermogen

Nadelen

  • Beperkte afstandsbediening
  • Haalt niet specs die online staan
  • Afwerking

Prijs: € 6500

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Soundastic Reference amplifier

Metingen

Inhoud

Sinds kort kunnen we bij Alpha Audio ook metingen verrichten aan de apparatuur. We gebruiken daarvoor een Prism dScope III. Alle metingen zijn met behulp van 4 en 8 Ohm dummyloads verricht en zijn gekalibreerd op uitgangsvoltage. Deze waarde ziet u ook terug op de screenshots. We hebben de versterker op beide kanalen belast.

Metingen Soundastic Reference

De metingen geven ons de indruk dat Soundastic weinig terugkoppeling gebruikt. We zien een bultje van 50 Hz en over het gehele spectrum 2e en 3e harmonischen daarvan. Met terugkoppeling is een rustiger spectrum te krijgen, maar dat kan ten koste gaan van de vloei en snelheid. Vervorming is onder controle en loopt niet op als we zwaarder belasten. Het zit bijna altijd rond de 0,04 / 0,05%. Dat zijn goede waarden voor een versterker met deze opzet. Onze Bryston 4B SST3 haalt bij deze vermogens 0,005%, maar die gebruikt meer terugkoppeling.

De vermogensmeting laat zien dat ze ietwat enthousiast waren op de website. Of ze pakken een ander vervormingscijfer waar ze stoppen met meten. Wij zien 122 watt in 8 Ohm bij 0,035% en 246 watt bij 4 Ohm. Lineairiteit is keurig in orde.

Conclusie

De Soundastic Reference is primair een prima geïntegreerde versterker met een open en losse weergave. Daar hebben we helemaal geen klachten over. Hij stuurde zowel de Finals als de Focals met verve aan. Ook hebt u alle inputs die u maar kan wensen én eens iets bijzonders in het hifi-rek. Dat is ook wat waard!

Echter: wij verwachten voor 6500 euro iets meer aandacht voor afwerking en ook een input die met de afstandsbediening te regelen is. Net als standby. Ons model had ook een volumeknop die aanliep na de 12-uur stand. Kan gebeuren. En dat is natuurlijk te repareren, maar primair hoort het niet. En wie gaat dat doen in Nederland? Dat is wel een dingetje, zullen we maar zeggen.

Versterker type
Geïntegreerd
Versterker technologie
Klasse AB
Brugmodus
Nee
Versterker ingangen
  • Analoog RCA
  • Analoog XLR
  • Analoog Phono MM
Versterker uitgangen
  • Geen
Vermogen
Specificatie #1
  • Weerstand: 8 ohm
  • Waarde opgegeven: 140 watt
  • Waarde gemeten: 122 watt
Specificatie #2
  • Weerstand: 4 ohm
  • Waarde opgegeven: 260 watt
  • Waarde gemeten: 246 watt
Afmetingen
  • Breedte: 43 cm
  • Diepte: 36 cm
  • Hoogte: 10 cm
Gewicht versterker
16 Kg
Ingebouwde dac
Nee

5 REACTIES

  1. Jaap
    De meting gezien van de Soundtastic.
    Ik heb daar wat opmerkingen over. Je stelt vast dat het vermogen lager is dan aangegeven op de spec. 122 W t.o.v. 140 W. Je durft het aan om dat een minor punt te geven.
    De leek ziet zoiets en constateert dat het een groot verschil is: een verschil van meer dan 10 % !!!.
    Ga je het eens goed bekijken dan zie je dat de max. LS-spanning bij 8 Ohm slechts 0,8 dB afwijkt, een verschil dat nauwelijks/niet hoorbaar is.
    Bovendien wordt de meting vastgesteld op een plaats van de vervormingskromme heel steil is. Een ‘meetfout’ is dan snel gemaakt.
    Wat wel vermeld mag worden is dat de versterker een piekstroom van meer dan 10 A kan leveren, wat nuttig kan zijn bij ‘lastige’ speakers.
    Voorts mijn complimenten, zo laat je zien wat belangrijk is.
    groet Toon

    • Beste Toon,

      Feit ís toch dat hij zijn vermogen niet haalt? Hoe zich dat uit in weergave maakt voor mij niet uit. Als ik een auto koop met op papier 150PK en hij levert maar 120PK, dan ben ik ook niet blij. Ook al scheelt dat maar 1 sec naar 100 km/h en nagenoeg niets in topsnelheid. Als je iets communiceert, dan moet het kloppen. Deze versterker haalt geen 140 watt. Dat kost punten…

      10A piekstroom is niet zoveel trouwens. Onze bryston kan bijna 70A piek leveren. Een Eigentakt V1 25A en V2 zelfs meer dan 40A.

      Onze metingen zijn meer om inzicht te geven in wat een apparaat technisch doet. WIj proberen een relatie te leggen tussen meten en luisteren. Beide zijn even belangrijk. Testtonen zijn immers geen muziek. :-).

  2. Indien er ook van deze en toekomstige DAC’s samples geplaatst worden. Dan zoals ik ook bij de luidspreker groep aanhaalde. Jaap Veenstra met Alpha-Audio wordt een begrip bij fabrikanten/leveranciers en ‘de’ audiofiel.Elke pagina/link van Alpha-Audio kan dan vergeleken worden met de merriam-webster.com deze site is gratis, maar kun je wat betreft kwalitatieve informatie gerust vergelijken. De bedrijven staan in de rij om (tegen betaling) reclames te mogen plaatsen. Wat wil een audiofiel nog meer, op deze site wordt al de (sample en gemeten specificaties) informatie die gewenst wordt verschaft. Ere wie ere toekomt 😉

  3. Dat is een goed teken, indien de fabrikant vraagt om een review te plaatsen. En daar ben je de aangewezen persoon voor, een die niet bang is om de waarheid te schrijven. Jammer dat de volume knop niet feilloos draaide, maar dat betekent niet dat deze zijn referentie status verliest. Het prijskaartje/meting/weergave zijn audiofiel. De CD speler vind ik minder belangrijk, want heb gemerkt dat mijn CD’s wat de weergave betreft, verre van 5 sterren zijn sommige fl.50,– per stuk. Gewoon (1983 begonnen) te snel aangeschaft, begrijp dat ieder lezer direct denkt, waarom bleef hij ze dan aanschaffen. Nu via de Bose 901 IV klinkt alles prima?!! beter geformuleerd alles klinkt hetzelfde. Zodra je speakers en overige apparatuur alles ongekleurd weergeeft, worden de fouten en tekortkomingen gereproduceerd. Als iemand een verzameling LP’s in onberispelijke staat heeft. En een 5 sterren draaitafel met MC element heeft, dan is deze geïntegreerde versterker niet te duur. Ben benieuwd naar de reviews van de DAC’s.

×