web analytics

Review Soundastic Reference geïntegreerde versterker

Voordelen

 • Klinkt los
 • Komt snel over
 • Stabiel vermogen

Nadelen

 • Beperkte afstandsbediening
 • Haalt niet specs die online staan
 • Afwerking
 • Prijs: € 6500

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Soundastic Reference amplifier

  De sound

  Inhoud

  De Soundastic Reference komt op ons als opvallend neutraal en snel over. Dat is zowel via de Final Audio Model 12 als via onze Focal Sopra No1 hoorbaar. We hadden – gezien het uiterlijk – een veel rondere, warmere sound verwacht. Maar nee… snelheid en lucht komen ons tegemoet. En daar houdt uw auteur wel van. Kleuring kan er namelijk voor zorgen dat alles hetzelfde gaat klinken. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

  We hebben de Soundastic Reference vooral getest via XLR en single ended lijningangen. De phono-stage hebben we niet kunnen proberen, aangezien we geen platenspeler hadden staan die op dit niveau presteert. Jammer, want we waren wel benieuwd naar de implementatie van de MM/MC input. Overigens heeft Soundastic gekozen voor de redelijk standaard 47 ohm en 3mV voor MM en 100 ohm en 0,2 mV voor MC.

  Luisteren

  Maar wat we dus wel hebben kunnen doen, is spelen via de Denon DCD A110 cd-speler én de Alpha Audio PC met Mutec MC3+ en de Metrum Acoustics Pavane dac.

  En die combinaties werken uitstekend merken we. We hebben hier echt geen voorkeur. De Denon DCD A110 is een beest van een speler waar we compleet verliefd op zijn geworden. En die liefde groeit dieper en dieper als we er naar luisteren. De audio-pc met Jcat kaarten is ronduit een resolutiemonster. Zeker met de Mutec MC3+ erachter als ‘brug’ naar de Pavane DAC. Elk detail pulkt deze set-up uit de streams.

  En de Soundastic Reference weet dat karakter prima weer te geven. Zowel over de Finals als de Focals. Nu hebben die speakers een heel ander karakter; de een is een dynamisch model en de ander en elektrostaat. Echter ook dat horen we uitstekend terug met de Soundastic als krachtbron. Er is voor ons gevoel nooit tekort aan vermogen. En dat geeft ook de nodige rust, lucht en dynamiek in de weergave.

  Beluister de samples

  Beluister de samples van de Soundastic Reference versterker

  5 reacties

  1. Jaap
   De meting gezien van de Soundtastic.
   Ik heb daar wat opmerkingen over. Je stelt vast dat het vermogen lager is dan aangegeven op de spec. 122 W t.o.v. 140 W. Je durft het aan om dat een minor punt te geven.
   De leek ziet zoiets en constateert dat het een groot verschil is: een verschil van meer dan 10 % !!!.
   Ga je het eens goed bekijken dan zie je dat de max. LS-spanning bij 8 Ohm slechts 0,8 dB afwijkt, een verschil dat nauwelijks/niet hoorbaar is.
   Bovendien wordt de meting vastgesteld op een plaats van de vervormingskromme heel steil is. Een ‘meetfout’ is dan snel gemaakt.
   Wat wel vermeld mag worden is dat de versterker een piekstroom van meer dan 10 A kan leveren, wat nuttig kan zijn bij ‘lastige’ speakers.
   Voorts mijn complimenten, zo laat je zien wat belangrijk is.
   groet Toon

   1. Beste Toon,

    Feit ís toch dat hij zijn vermogen niet haalt? Hoe zich dat uit in weergave maakt voor mij niet uit. Als ik een auto koop met op papier 150PK en hij levert maar 120PK, dan ben ik ook niet blij. Ook al scheelt dat maar 1 sec naar 100 km/h en nagenoeg niets in topsnelheid. Als je iets communiceert, dan moet het kloppen. Deze versterker haalt geen 140 watt. Dat kost punten…

    10A piekstroom is niet zoveel trouwens. Onze bryston kan bijna 70A piek leveren. Een Eigentakt V1 25A en V2 zelfs meer dan 40A.

    Onze metingen zijn meer om inzicht te geven in wat een apparaat technisch doet. WIj proberen een relatie te leggen tussen meten en luisteren. Beide zijn even belangrijk. Testtonen zijn immers geen muziek. :-).

  2. Indien er ook van deze en toekomstige DAC’s samples geplaatst worden. Dan zoals ik ook bij de luidspreker groep aanhaalde. Jaap Veenstra met Alpha-Audio wordt een begrip bij fabrikanten/leveranciers en ‘de’ audiofiel.Elke pagina/link van Alpha-Audio kan dan vergeleken worden met de merriam-webster.com deze site is gratis, maar kun je wat betreft kwalitatieve informatie gerust vergelijken. De bedrijven staan in de rij om (tegen betaling) reclames te mogen plaatsen. Wat wil een audiofiel nog meer, op deze site wordt al de (sample en gemeten specificaties) informatie die gewenst wordt verschaft. Ere wie ere toekomt 😉

  3. Dat is een goed teken, indien de fabrikant vraagt om een review te plaatsen. En daar ben je de aangewezen persoon voor, een die niet bang is om de waarheid te schrijven. Jammer dat de volume knop niet feilloos draaide, maar dat betekent niet dat deze zijn referentie status verliest. Het prijskaartje/meting/weergave zijn audiofiel. De CD speler vind ik minder belangrijk, want heb gemerkt dat mijn CD’s wat de weergave betreft, verre van 5 sterren zijn sommige fl.50,– per stuk. Gewoon (1983 begonnen) te snel aangeschaft, begrijp dat ieder lezer direct denkt, waarom bleef hij ze dan aanschaffen. Nu via de Bose 901 IV klinkt alles prima?!! beter geformuleerd alles klinkt hetzelfde. Zodra je speakers en overige apparatuur alles ongekleurd weergeeft, worden de fouten en tekortkomingen gereproduceerd. Als iemand een verzameling LP’s in onberispelijke staat heeft. En een 5 sterren draaitafel met MC element heeft, dan is deze geïntegreerde versterker niet te duur. Ben benieuwd naar de reviews van de DAC’s.

  Geef een antwoord