Review SOtM audio pc – digitaal wonderdoos(je)

Voordelen

 • Klinkt erg goed
 • Zeer breed inzetbaar
 • Upgradable / downgradable

Nadelen

 • Onderhoud kost kennis
 • Upgrade-drift!
 • Prijs: € 4000

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  SOtM Audio PC

  Conclusie

  Wat een prachtig stuk hardware... of eigenlijk: wat een mooie producten, want in dit geval hebben we het over een aantal producten die samenspelen, maar wel los te koop zijn. Echter, schatten we in dat het de synergie is die uiteindelijk zorgt voor deze prachtige prestatie. U kunt een complete kit bestellen met alle SOtM onderdelen voor ongeveer 2500 Euro. De complete PC - zonder externe voeding - kost ongeveer 4000 Euro als u deze bij SOtM bestelt. Als we dat vergelijken met high-end streamers, dan is dit een prima prijs / kwaliteit. Wellicht niet de 'bling' van een mooie behuizing, maar wel de 'bang!' van de prachtige weergave! Alpha Approved!

  De Sound en conclusie

  Inhoud

  We hebben onlangs onze Alpha Audio PC een upgrade gegeven door een moderner moederbord met een snellere cpu te plaatsen (AMD Ryzen 5, ZEN3). Echter kunnen we niet direct zeggen dat het beter klinkt. De Intel-versie die we ervoor hadden, klonk eigenlijk net zo goed. Kortom: prima experiment, maar we zijn er niet direct op vooruit gegaan in termen van klank. Wel in snelheid trouwens.

  De Alpha Audio PC klinkt dankzij de JCat kaarten echter zeker niet onverdienstelijk. Kortom: om dat beter te maken, moet je van best goede huizen komen. Dus toen we de SOtM aangeboden kregen van Hans, waren we érg benieuwd.

  Op de PC staat Windows 10 al geïnstalleerd als we deze binnen krijgen. Wij installeren nog even ROON Bridge en de drivers voor de Mutec MC3+ en kunnen direct aan de slag. We tweaken verder helemaal niets om de strijd eerlijk te houden en u een idee te geven hoe deze ‘out of the box’ speelt.

  Schoon

  Wat vrij direct opvalt bij de SOtM AudioPC is hoe schoon de weergave is. De rust, het gebrek aan ‘korrel’ en de vloei in bijvoorbeeld langere noten, is opvallend. Het geheel voelt gewoon heel robuust en gecontroleerd. Echter zonder dat het droog of analytisch wordt. Het fundament klopt bij deze streamer. En met een goed fundament, staat de rest ook stevig. En dat is voel- en hoorbaar.

  Ruimte

  Een andere – tevens zeer opvallende – eigenschap is de lucht in de weergave die de SOtM AudioPC brengt. Het stereobeeld voelt gewoonweg groter dan bij de Alpha AudioPC. Het geheel komt ook mooier los van de speakers, al kunnen we niet zeggen dat het plakt bij de Alpha AudioPC. Echter weet de SOtM het gewoon nog holografischer neer te zetten, waardoor er écht alleen nog maar muziek is en het hifisysteem verdwijnt.

  Zowel de ‘schoonheid’ als de imaging móeten wel te danken zijn aan de clocking. Immers: jitter maakt het beeld platter en zorgt ervoor dat de weergave ‘ruwer’ voelt. Hardere s-klanken, fellere t-klanken. U kent het wel: dat digitale gevoel. En dat gevoel hebben we totaal niet bij de SOtM. Het speelt juist heel schoon en vloeiend.

  En nu?

  Goed… de SOtM is dus bijzonder goed. Zonder twijfel beter dan onze Alpha AudioPC die zeker niet onverdienstelijk presteert. De kracht van de SOtM zit zonder twijfel in de clocking. Door alles ultraschoon en stabiel te clocken is een volgende stap te maken. Software-optimalisatie helpt ook, weten we uit ervaring. En wellicht zal een lineaire voeding nog iets doen. Kortom: er valt nóg wel wat extra uit te halen. Echter dat is voor de tweakers. (Ja, dat zijn wij ook, maar nu even niet :-)).

  Type product
  Streamer
  Ingangen
  • Digitaal USB
  Uitgangen
  • Digitaal USB
  Maxiamale bitdiepte
  32 bit
  Maximale samplingrate
  768 kHz
  Gewicht
  8 Kg
  Afmetingen
  • Breedte: 44 cm
  • Diepte: 36 cm
  • Hoogte: 17 cm
   

  14 reacties

   1. Tsja.. niet eens appels en peren in de vergelijking dus wat off topic wellicht. Als ik dan toch een suggestie in het RbPi domein mag doen: Pi2AES (voorzien GentooPlayer oid) koppelen via i2s aan een fatsoenlijke DAC brengt wonderbaarlijk goede resultaten – komt zeker ‘tot de helft’ van de SQ van mijn eigen streamer (GA MU1). Moet je wel van tweaken houden…

  1. Bijzondere leuke en vooral interessante review. Het doet mij wel denken aan de fase computer PC van o.a. Streaming 4 Home. Die maakte een streamer gebaseerd op Linux en het eindresultaat was ook uitstekend. Ik heb er zelf jaren met plezier mee gespeeld. Maar zelf heb ik daarna ervaren dat de modellen van b.v. een Auralic en Aurender toch nog net een tandje beter scoorden. (ook duurder) Maar ik weet niet hoe de door jullie geteste versie klinkt in vergelijking met deze andere streamers. Ik ben wel benieuwd naar een vergelijkende test.

  2. Zeer interessant, de vraag is: in hoeverre komt dit door de synergy tussen de componenten. En kan ik zelf een andere pc bouwen met de klok/mobo en aparte voeding. De kast is wel heel praktisch.
   Wil volgend jaar zelf een streamer-pc gaan bouwen. Dus super leuke review.

   Verder zag ik in de live-stream een klein beeldschermpje ik ben benieuwd wat dat is en hoe ik dit zelf kan gebruiken. Zit niet te wachten op een extra beeldscherm voor mijn streamer-pc.

   1. Het is de synergie. Met name de clocking maakt – denk ik – een groot verschil. Dat kleine beeldschermpje is een monitor die eigenlijk voor video-opname is bedoeld. (Aputure, maar er zijn talloze merken). Erg handig in dit geval. ;-).

  Geef een antwoord