Home Review SOtM audio pc – digitaal wonderdoos(je)

Review SOtM audio pc – digitaal wonderdoos(je)

17

Voordelen

  • Klinkt erg goed
  • Zeer breed inzetbaar
  • Upgradable / downgradable

Nadelen

  • Onderhoud kost kennis
  • Upgrade-drift!

Prijs: € 4000

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
SOtM Audio PC

Inleiding

Inhoud

We kennen SOtM – wat staat voor Soul of the Music – vooral van hun goede en veelal redelijk geprijsde accessoires. Denk aan voedingen, een switch, usb-kaarten en zelfs streamers. De vormgeving is vaak wat maf, maar dat maakt ze wel onderscheidend. Toen collega Hans Beekhuyzen ons vroeg of hij de SOtM audio pc mocht doorsturen, waren we wel geïnteresseerd. Wat heeft SOtM nu in elkaar geschroefd? 

De oplettende lezers en kijkers zullen gezien hebben dat er al een tijdje een tweede pc in het audiorek staat. Dat is dus de SOtM Audio pc. We hebben een paar reviews de Alpha Audio pc vergeleken met de SOtM. Eerlijk gezegd is het helemaal geen strijd, want de SOtM is gewoon beter. Hoe dat zo komt, komen we zo op. Laten we eerst eens kijken wat er allemaal in deze audio pc verwerkt zit.

SOtM heeft niet de gemakkelijke route gekozen voor het opbouwen van deze speciale computer. In basis is het weliswaar gewoon een Intel Q370 moederbord met – in dit geval – een Core i7 9700, 16GB DDR4-3200 geheugen en een 1TB nvme ssd van Samsung… er is heel wat gemodificeerd!

Custom moederbord

We zien allereerst een compleet gemodificeerd moerderbord. Dit is niet gewoon een Intel-moederbord met wat extra condensators. Nee. Deze modificaties gaan verder. Natuurlijk zijn er wat mooiere – en extra – condensators geplaatst. Echter zien we dat SOtM er ook voor heeft gezorgd dat op twee punten een externe clock gebruikt kan worden. Dit om een perfecte syncronisatie te realiseren met de USB- en netwerkkaart.

Het synchroniseren gaat met een speciale clock-kaart: de sCLK-EX. Deze kan ook door een externe masterclock worden gevoed. In deze pc worden vier punten geclockt: twee punten op het moederbord, de USB-kaart (tX-USBexp) en de netwerkkaart (sNI-1G). Maakt dat syncroon en schoon clocken wat uit? Dat gaan we vanzelf horen…

We hebben van SOtM ook een externe voeding gekregen: de SPS-500. Deze voedt de clock-kaart, usb-kaart en netwerkkaart. Dit gaat met een Y-kabel. De usb- en netwerkkaart zijn intern verbonden; we hoeven dus alleen de clock-kaart en één van de andere kaarten te voorzien van energie.

Heel belangrijk is dat we éérst de voeding aanzetten en dan pas de pc. Als u dat niet doet, gaat de pc in een boot-loop, omdat er geen clocksignaal is. Logisch: dat wordt geregeld door de SOtM-kaart die niet aan staat. Nu is het niet heel duidelijk of de voeding aan staat of niet, dus het was even geklooi in het begin. Maar we hebben uiteindelijk door hoe het zit.

Overige hardware

Naast de SOtM-hardware, zien we nog een 1TB Samsung nvme-ssd, 16GB DDR4-3200 RAM en een voeding van Seasonic. Alles zit in een nette, maar wat saaie pc-kast van Silverstone. De reden dat de kast zo groot is, is vanwege de passieve koeler die SOtM op de Core i7 9700 heeft geplaatst. Aan de zijkant zit een 12cm ventilator die op lage toeren voor wat airflow zorgt. Hij is doorgaans onhoorbaar. Als u een (nog) stillere ventilator wenst, kunnen we modellen van BeQuiet of Noctua aanraden.

We zijn al met al bij verrast hoe compleet en goed doordacht deze pc van SOtM in elkaar steekt.

Type test
Single Test
Ingangen
  • Digitaal USB
Uitgangen
  • Digitaal USB
Type product
Streamer
Maximale samplingrate
768 kHz
Maxiamale bitdiepte
32 Bit
Gewicht
8 Kg
Afmetingen
  • Breedte: 44 cm
  • Diepte: 36 cm
  • Hoogte: 17 cm

17 REACTIES

  1. Beste Jaap cs,

    Vaak kom ik jullie tegen als het om audio-upgrades gaat. Hee mooi. Zo ben ik waarschijnlijk aan mijn sbooster-voeding gekomen. Soms mis ik echter een waarlijk kritische noot, maar ik vermoed dat dat met het gekozen verdienmodel samenhangt. Dit klinkt crytisch, maar ik wil niet meteen van dit platform worden afgegooid, edoch zinnig bijdragen. Mijn interesse gaat momenteel uit naar computeraudio en in hoeverre je daarmee een hoogwaardige streamer kunt benaderen. Het gaat hierbij om Sothm, Jcat en Metrum Acoustics waarvan ikzelf een usb-filter in huis had . Nooit hoor ik op deze plaats iets over de goedkope Koreaanse producten van Elfidelity die een usb-filter maken, een stroomfilter, een fanfilter, purifying memory ddr3 en ddr4 en pci-express voedingsbuffer cards. Te goedkoop om aan te verdienen waarschijnlijk. Ik heb het usb-filter en mijn interne blokvoeding nog laten modificeren door iemand in wie ik veel vertriuwen heb. Volgend voorjaar is mijn voornemen mijn aldus gemodificeerde desktop (1200) euro, incl externe voeding op het usb-filter te vergelijken met een top-streamer als de Lumin U1. Dan laat ik weer van me horen. Ik vraag me na mijn ervaring met het Matrix Element H filter extern gevoed, dat zich bij lange na niet kon meten met het nog ongemodificeerde en ongeklokte usb-filter van Elfidelity af wat al dat pre-klokken überhaupt voor zin heeft als je over een goede dac beschikt. In mijn geval de Atoll 300 signature. Ik zal berichten over mijn vergelijkende ervaring tussen een topstreamer en mijn audio-pc, maar zoek geloof ik ook aandacht voor audiofiele producten voor mensen zonder dikke portemonnee, maar met oor voor muziek. Voordat je een computer met moederbord van 4000 euro hebt opgebouwd tot topstreamer, kun je m.i. het geld beter beter uitgeven aan een topstreamer. De afscherming en interne bekabeling is m.i dan 10 maal beter verzorgd en dat weten jullie ook donders goed. Dank voor het plaatsen, ondanks mijn kritische noten.

    • Dag Arthur. Je insinueert van alles, maar kennelijk heb je onze laatste livestreams volledig gemist. Als je die gezien had, dan had je zelf kunnen concluderen dat waar je ons van beschuldigt geen hout snijdt.

      Verder is het zo dat we niet alles kunnen reviewen. We zijn afhankelijk van importeurs en er is beperkte tijd.

      Dat jij een mening hebt over wat er zinnig is om aan te schaffen of om te bouwen is aan jou, maar zonder dat je iets hebt vergeleken naast elkaar lijkt het me nogal voor een voorbarige conclusie. Dat is niet hoe wij werken. In onze livestreams vergelijken we een een heleboel. Sterker, je kan met ons meeluisteren en zien hoe we te werk gaan. Dus ik nodig je uit om daar kennis van te nemen.

    • Beste Arthur,

      Ik ben een beetje verbaasd over je reactie. Allereerst hebben we Elfidelity redelijk uitgebreid besproken op Alpha Audio: Hier en hier om maar twee voorbeelden te noemen. Tik gewoon Elfidelity in het zoekvenster en het komt voorbij. In de pc hebben we ram-filters, een pci-express filter, sata-filters en de usb-kaart gebruikt. Later zijn we naar betere spullen gegaan van SoTM en JCat. Ja: duurder, maar ook beter. Dat is de reden dat we daarmee verder zijn gegaan.
      Dat heeft niets, maar dan ook niets met geld te maken, want zowel SoTM als JCat zijn geen adverteerders. Het doet me eerlijk gezegd wel pijn dat die conclusie direct getrokken wordt. We werken kei- en keihard aan onze onafhankelijkheid. Dit behouden kost veel tijd, energie én geld. Want we verliezen er ook adverteerders door.
      Over goedkopere spullen én onafhankelijkheid: (Martijn haalde het al aan). Afgelopen weekend hebben we live nog 11 switches naast elkaar gezet en beluisterd. Ik heb zelf de afgelopen weken / maanden metingen verricht. De uitkomst is te lezen en te horen. Hoe onafhankelijk wil je het hebben?

  2. Bijzondere leuke en vooral interessante review. Het doet mij wel denken aan de fase computer PC van o.a. Streaming 4 Home. Die maakte een streamer gebaseerd op Linux en het eindresultaat was ook uitstekend. Ik heb er zelf jaren met plezier mee gespeeld. Maar zelf heb ik daarna ervaren dat de modellen van b.v. een Auralic en Aurender toch nog net een tandje beter scoorden. (ook duurder) Maar ik weet niet hoe de door jullie geteste versie klinkt in vergelijking met deze andere streamers. Ik ben wel benieuwd naar een vergelijkende test.

  3. Zeer interessant, de vraag is: in hoeverre komt dit door de synergy tussen de componenten. En kan ik zelf een andere pc bouwen met de klok/mobo en aparte voeding. De kast is wel heel praktisch.
    Wil volgend jaar zelf een streamer-pc gaan bouwen. Dus super leuke review.

    Verder zag ik in de live-stream een klein beeldschermpje ik ben benieuwd wat dat is en hoe ik dit zelf kan gebruiken. Zit niet te wachten op een extra beeldscherm voor mijn streamer-pc.

×