Review SOtM audio pc – digitaal wonderdoos(je)

Voordelen

 • Klinkt erg goed
 • Zeer breed inzetbaar
 • Upgradable / downgradable

Nadelen

 • Onderhoud kost kennis
 • Upgrade-drift!
 • Prijs: € 4000

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  SOtM Audio PC

  Inleiding

  We kennen SOtM – wat staat voor Soul of the Music – vooral van hun goede en veelal redelijk geprijsde accessoires. Denk aan voedingen, een switch, usb-kaarten en zelfs streamers. De vormgeving is vaak wat maf, maar dat maakt ze wel onderscheidend. Toen collega Hans Beekhuyzen ons vroeg of hij de SOtM audio pc mocht doorsturen, waren we wel geïnteresseerd. Wat heeft SOtM nu in elkaar geschroefd? 

  De oplettende lezers en kijkers zullen gezien hebben dat er al een tijdje een tweede pc in het audiorek staat. Dat is dus de SOtM Audio pc. We hebben een paar reviews de Alpha Audio pc vergeleken met de SOtM. Eerlijk gezegd is het helemaal geen strijd, want de SOtM is gewoon beter. Hoe dat zo komt, komen we zo op. Laten we eerst eens kijken wat er allemaal in deze audio pc verwerkt zit.

  SOtM heeft niet de gemakkelijke route gekozen voor het opbouwen van deze speciale computer. In basis is het weliswaar gewoon een Intel Q370 moederbord met – in dit geval – een Core i7 9700, 16GB DDR4-3200 geheugen en een 1TB nvme ssd van Samsung… er is heel wat gemodificeerd!

  Custom moederbord

  We zien allereerst een compleet gemodificeerd moerderbord. Dit is niet gewoon een Intel-moederbord met wat extra condensators. Nee. Deze modificaties gaan verder. Natuurlijk zijn er wat mooiere – en extra – condensators geplaatst. Echter zien we dat SOtM er ook voor heeft gezorgd dat op twee punten een externe clock gebruikt kan worden. Dit om een perfecte syncronisatie te realiseren met de USB- en netwerkkaart.

  Het synchroniseren gaat met een speciale clock-kaart: de sCLK-EX. Deze kan ook door een externe masterclock worden gevoed. In deze pc worden vier punten geclockt: twee punten op het moederbord, de USB-kaart (tX-USBexp) en de netwerkkaart (sNI-1G). Maakt dat syncroon en schoon clocken wat uit? Dat gaan we vanzelf horen…

  We hebben van SOtM ook een externe voeding gekregen: de SPS-500. Deze voedt de clock-kaart, usb-kaart en netwerkkaart. Dit gaat met een Y-kabel. De usb- en netwerkkaart zijn intern verbonden; we hoeven dus alleen de clock-kaart en één van de andere kaarten te voorzien van energie.

  Heel belangrijk is dat we éérst de voeding aanzetten en dan pas de pc. Als u dat niet doet, gaat de pc in een boot-loop, omdat er geen clocksignaal is. Logisch: dat wordt geregeld door de SOtM-kaart die niet aan staat. Nu is het niet heel duidelijk of de voeding aan staat of niet, dus het was even geklooi in het begin. Maar we hebben uiteindelijk door hoe het zit.

  Overige hardware

  Naast de SOtM-hardware, zien we nog een 1TB Samsung nvme-ssd, 16GB DDR4-3200 RAM en een voeding van Seasonic. Alles zit in een nette, maar wat saaie pc-kast van Silverstone. De reden dat de kast zo groot is, is vanwege de passieve koeler die SOtM op de Core i7 9700 heeft geplaatst. Aan de zijkant zit een 12cm ventilator die op lage toeren voor wat airflow zorgt. Hij is doorgaans onhoorbaar. Als u een (nog) stillere ventilator wenst, kunnen we modellen van BeQuiet of Noctua aanraden.

  We zijn al met al bij verrast hoe compleet en goed doordacht deze pc van SOtM in elkaar steekt.

  14 reacties

   1. Tsja.. niet eens appels en peren in de vergelijking dus wat off topic wellicht. Als ik dan toch een suggestie in het RbPi domein mag doen: Pi2AES (voorzien GentooPlayer oid) koppelen via i2s aan een fatsoenlijke DAC brengt wonderbaarlijk goede resultaten – komt zeker ‘tot de helft’ van de SQ van mijn eigen streamer (GA MU1). Moet je wel van tweaken houden…

  1. Bijzondere leuke en vooral interessante review. Het doet mij wel denken aan de fase computer PC van o.a. Streaming 4 Home. Die maakte een streamer gebaseerd op Linux en het eindresultaat was ook uitstekend. Ik heb er zelf jaren met plezier mee gespeeld. Maar zelf heb ik daarna ervaren dat de modellen van b.v. een Auralic en Aurender toch nog net een tandje beter scoorden. (ook duurder) Maar ik weet niet hoe de door jullie geteste versie klinkt in vergelijking met deze andere streamers. Ik ben wel benieuwd naar een vergelijkende test.

  2. Zeer interessant, de vraag is: in hoeverre komt dit door de synergy tussen de componenten. En kan ik zelf een andere pc bouwen met de klok/mobo en aparte voeding. De kast is wel heel praktisch.
   Wil volgend jaar zelf een streamer-pc gaan bouwen. Dus super leuke review.

   Verder zag ik in de live-stream een klein beeldschermpje ik ben benieuwd wat dat is en hoe ik dit zelf kan gebruiken. Zit niet te wachten op een extra beeldscherm voor mijn streamer-pc.

   1. Het is de synergie. Met name de clocking maakt – denk ik – een groot verschil. Dat kleine beeldschermpje is een monitor die eigenlijk voor video-opname is bedoeld. (Aputure, maar er zijn talloze merken). Erg handig in dit geval. ;-).

  Geef een antwoord