Home Review Sony WF-1000xM4 in-ear – strak en stil

Review Sony WF-1000xM4 in-ear – strak en stil

0

Voordelen

  • Meet erg goed
  • Mooi gemaakt
  • UItgebreide app
  • Degelijke noise cancelling

Nadelen

  • Zit niet lekker
  • 3 maten dopjes
  • Geen AptX (HD)

Prijs: € 280

Bouwkwaliteit
Comfort
App
Weergave
Prijs
Sony WF-1000xm4

De weergave

Inhoud

Sony heeft een naam hoog te houden als het gaat om deze lijn in-ears. Comfort, ruisonderdrukking, weergavekwaliteit. Alles moet kloppen. Dat is nogal wat, want de verwachtingen liggen dus hoog. En om dat waar te maken is elke keer wel weer lastiger.

We testen deze set net als de Nothing EAR(1) met name op onze CAT S62 pro Android telefoon. We installeren de bijbehorende Sony app om de boel naar wens in te stellen. Ook pairen we aan onze Lenovo T490 laptop om te bepalen hoe soepel dat loopt (geen problemen ondervonden).

Comfort… uh… nee

Laten we maar met de deur in huis vallen: we zijn niet heel erg onder de indruk van de Sony WF-1000xM4 als het gaat om weergave én comfort. Ze zitten bij ons gewoon niet heel prettig: ze voelen groot en na een tijdje raken we geïrriteerd. De Nothing Ear(1) zit veel lekkerder. Die is lichter, gaat gemakkelijker in het oor en na een tijdje voel je ze niet meer. Deze Sony’s blijven voelbaar. Als een lomp stuk plastic… te zwaar, te groot. Irritant gewoon.

Daarbij vinden we de weergave van de Sony WF-1000xM4 niet indrukwekkend goed. We begrijpen die lovende verhalen dan ook niet écht… Ja: het is gedetailleerder en wat rijker dan de Ear(1), maar dat mag ook wel bij bijna 3 x de prijs. Echter: onderweg is dat niet zo spannend allemaal. Je zit in de bus, op de fiets (niet aan te raden met noise-cancelling aan), in een rumoerige omgeving… Als wij – als échte liefhebbers – écht willen genieten, is dat praktisch niet te doen onderweg. En ‘op locatie’ pakken we toch wel een on- of over-ear. Niet een setje in-ears met noise-cancelling en ingebouwde DSP’s.

Maar wellicht ziet de forensende burger dat anders. Wellicht wil die een totaalpakketje: top-kwaliteit weergave, handige functies én goede onderdrukking van omgevingsgeluid. En dan is de Sony wellicht wel een overweging waard. Immers: het doet ook dingen wél goed. Echter: voor ons speelt pasvorm een cruciale rol. En nogmaals: wij vinden de Sony’s gewoon niet lekker zitten. En onze ervaring is dat je ze dan niet gaat gebruiken.

Verschillen in codecs

Standaard kiest Sony de SBC codec, omdat deze minder data nodig heeft. Echter klinkt LDAC vele malen beter dan SBC. We vragen ons af waarom Sony niet simpelweg de stabiliteit van de verbinding meet en op basis daarvan een keuze maakt. Want wie neemt de moeite om dit te checken? Er zullen bijzonder veel gebruikers zijn die gewoonweg niet weten wat SBC, AAC of LDAC is. Laat staan dat ze in de app gaan kijken welke codec actief is…

We hebben met diverse soorten muziek geschakeld tussen de twee codecs en horen duidelijk verschil. Met name in het midden en hoog zijn minder artefacten te horen bij LDAC. Het loont dus écht de moeite om te schakelen als de bluetoothverbinding goed genoeg is.

Metingen

Nog even wat metingen van de Sony WF-1000xM4. En dat moet gezegd: die zijn zonder meer prima. We zien bij de responsmetingen een keurige streep. Duidelijk neutraal getuned en duidelijk in orde. Spot on. De vervormingsmetingen moet u met een korrel zout nemen; we moesten met vol volume meten. En dat is niet realistisch: geen één speaker of headphone kan dat fatsoenlijk. We zien een vervorming van rond de 0,5% gemiddeld. De twee pieken zijn resonantiepunten. Die mag u wegdenken, aangezien dat het gevolg is van een overstresste unit. Toch petje af voor Sony dat ze dat zo goed onder controle houden.

Prijs en beschikbaarheid:

De Sony WF-1000xM4 in-ears zijn verkrijgbaar voor een bedrag van €279,-.

×