web analytics

Review Sony UBP-X800M2 4K blu-ray speler

Voordelen

 • Mooi beeld bij blu-rays en 4K
 • "lust" bijna alles wel
 • Prima gebouwd

Nadelen

 • Sommige geluidssporen werken bij ons niet
 • Scaling mag iets strakker
 • Prijs: € 299

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Sony X800M2 UHD

  Conclusie

  Sony zet met de UBP-X800M2 een prima speler neer in het segment waar ook 'de normale mens' het nog kan veroorloven. Vooe 299 euro haalt u een speler in huis die écht bijna alles speelt. De beeldkwaliteit is goed, de audiokwaliteit idem. Scaling van minder fraai materiaal gaat minder strak dan bij onze nVidia Shield. Dat dan weer wel. Echter: het gebruiksgemak van de Sony is vele malen hoger. En de inzetbaarheid door het tevens afspelen van zilveren schijfjes is bijna niet te evenaren.

  Streamen of schrijfjes

  Inhoud

  De Sony UBP-X800M2 kan dus zowel films spelen vanaf een netwerk als vanaf schijfjes én usb-sticks. Dat blu-ray discs het doen, mag voor zich spreken. Echter ‘eet’ de Sony ook nagenoeg alle rips die we hebben gemaakt (en hebben gedownload van vrienden). Inclusief ISO-files. Dat is toch wel een opmerkelijk goede ondersteuning van downloads. Het komt zelden voor dat we geen audio hebben (sommige Dolby-codecs doen moeilijk… maar alleen bij downloads).

  De kwaliteit die we via onze Optoma UHZ65-4k Laser projector op het scherm zien, is geheel afhankelijk van de kwaliteit van de rip. Hoe beter de rip, hoe beter de kwaliteit. Logisch. Blu-ray oogt bijna altijd goed. Al moeten we zeggen: onze nVidia Shield scaled soms iets beter, lijkt wel. De Sony oogt soms wat korrelig als we 1080P naar 4K scalen. De nVidia Shield lijkt dat dus gewoon iets beter te doen. Wellicht kan Sony dat in een update nog iets strakker doen. Maar zoals gezegd: hoe beter de kwaliteit van de bron, hoe strakker deze speler het plaatje verwerkt.

  Strak!

  En als het dan klopt – zeg met een moderne 4K video – dan is het magistraal strak. We zien ladingen details en ook bij (snelle) beweging heel erg veel controle. Kenmerken die een filmbeleving veel goed doen.

  We hebben in de periode van een paar maanden dat we met de Sony spelen heel wat films en live-concerten gespeeld. Allemaal met prima resultaten en zonder problemen. Zoals eerder vermeld: heel af en toe pikte de Sony het geluidsspoor niet (Dolby Digital issue?), maar met de betere streams – DTS HD-MA, Atmos, DTS-X en Dolby TrueHD – hebben we geen enkel probleem ondervonden. Toch een prima prestatie voor een speler van 299 euro retail.

  4 reacties

  1. Hi, Ik ben niet de gelukkige eigenaar van deze mooie speler, maar Ik probeer vanaf mijn NAS ISO bestanden af te spelen, maar dat lukt niet, zijn er richtlijnen voor de instellingen voor het type ISO bestand waar bij je ervaring hebt dat het wel werkt. Ik begreep dat het bij jou wel was gelukt.
   Ook DVD folders op mijn NAS heeft hij moeite mee. Ik klik nu door tot in de folder en moet dan het betreffende VOB bestand kiezen.
   Als blijkt dat dit niet kan en ik met converteren, wat is dan de beste nieuwe formaat zonder verlies en liefst met behoud van menu.
   Ik hoor graag je advies.

   1. Dat is echt te lang geleden. Ik zal eens kijken wat wel en niet werkt. Ik gebruikt vooral Plex en Netflix de laatste tijd. Mappen met VOB-files heb ik al tijden niet meer. Mede vanwege toch wel de onhandige manier van afspelen.

    1. Fijn als je dit wilt uitzoeken.
     Ik kan natuurlijk alles omzetten naar MKV’s, maar dan verlies ik de menu structuur, daarom was ik blij te lezen dat het bij jou wel lukte om ISO bestanden af te spelen. Ik krijg nu de boodschap dat er geen juist te bestand is te vinden in de folder, terwijl ik zeker weet dat er een “name.ISO” in de folder staat.
     Wat is overigens de beste container om te gebruiken met het minste verlies?

  Geef een antwoord