web analytics

Review Sony UBP-X800 UHD speler

Voordelen

 • Zeer betaalbaar
 • Uitstekend beeld
 • Veel apps

Nadelen

 • Bouwkwaliteit kan beter
 • Geen gapless streams
 • (Nog) weinig 4K titels
  • Prijs: € 350

   Bouwkwaliteit
   Inzetbaarheid
   Weergave-beeld
   Prijs
   Weergave-audio
   Sony UBP-X800

   Inleiding

   Niet iedereen streamt video via netflix of youtube. Zeker niet de (film)liefhebbers die niet zitten te wachten op compressie bij het kijken via hun high-end tv of beamer. Want feit is: Netflix streamt gecomprimeerde content. Is dat altijd erg? Nee. Natuurlijk niet. Maar kan wel beter. En wie het beste van het beste in 4K wil zien, komt nog altijd uit bij: een vaste speler. Met schijfjes. Wij testen deze keer de zeer betaalbare Sony UBP-X800 4K blu-ray speler. 

   Het zou de Sony te kort doen om te zeggen dat het om een UHD – Ultra HD – speler gaat. Het is namelijk meer dan dat. Dat wordt ook direct duidelijk als we de speler aanzetten. Er verschijnen heel wat apps op het scherm, waarvan de ‘optische’ speler er maar één is. Eigenlijk kunnen we beter zeggen dat de UBP-X800 een multimedia speler is met de mogelijkheid schijfjes af te spelen: Full HD, UHD, DVD en zelfs SACD en DVD Audio. Kortom: een allesetertje.

   Aansluiten

   Het aansluiten van de speler is echt een fluitje van een cent. Er zijn namelijk maar heel weinig aansluitingen achterop te vinden: twee keer hdmi – één voor alleen audio en één voor video én audio – een coax-uitgang en… netwerk. Dat is het. Geen analoge uitgangen dus. Wij missen het niet, maar houd daar wel rekening mee. Er zit ook een vaste netkabel aan. In deze klasse is dat vrij normaal, maar bij Alpha Audio zien we dat niet zo vaak meer. Dus we waren even verrast door het ‘touwtje’ dat eraan bungelde. Sony had die ook los kunnen leveren. Dat staat net wat professioneler en kan handig zijn als een beest – lees huisdier – besluit de kabel door te bijten.

   We sluiten de Sony aan op onze NAD M12 via hdmi. Onze module stuurt helaas geen 4K door – de nieuwe hdmi-kaart doet dat wel – maar dat is in ons geval geen ramp, omdat we geen 4K tv hebben staan. Nu kunnen we dus de beeldkwaliteit niet in volle glorie bewonderen. We doen het dus maar met Full HD blu-ray discs. In de toekomst zullen we gaan kijken of het nuttig is een degelijke 4K tv of beamer aan te schaffen voor dit soort tests.

   De NAD M12 stuurt een tweetal Van Medevoort P333’s aan die weer een setje DALI Epicon van energie voorziet. Kabels komen bij Grimm Audio en Audioquest vandaan.

   Gerelateerde berichten

   Gigabyte HTPC moederbord

   Ideaal voor HTPC: Gigabyte A88X moederbord

   Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. Navigeren3. Luisteren en kijken4. Voor wie?5. Specificaties Sony UBP-X800ReactiesDe vaste lezers weten al dat we fan zijn van htpc’s bij Alpha Audio. Computers zijn ideale bronnen voor zowel video als audio. Maar dan moet u het wel goed aanpakken. Elk component heeft – net als bij een hifi-set – invloed op […]

   Ikbenstil PowerSaver

   Review Ikbenstil PowerSaver

   Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. Navigeren3. Luisteren en kijken4. Voor wie?5. Specificaties Sony UBP-X800ReactiesHet mag dan niet direct een htpc zijn, maar de Ikbenstil PowerSaver is wel bijzonder interessant om als streamer in te zetten. Hij is klein, superzuinig en ook nog eens erg vlot. Wij bekijken deze PowerSaver met Windows 7 eens nader.  Terug naar: […]

   17 reacties

   1. Dat spul speelt behoorlijk lekker, de Sonos naast de M50 zal verdwijnen denk ik, Cover-art is te zien op tv bij afspelen van een cd, helaas nog niet bij muziek vanaf Nas niettegenstaande de cover.jpg in de folder staat + getagd in de nummers, beetje vreemd is het niet.

       1. Zal zoeken worden, op I-pad is de cover art wel aanwezig, mijne samsung smart tv doet het niet, raar, als ik afspeel met de tv vanaf Nas toont hij wel de cover art.
        Ga vandaag of morgen eens wat googlen. Alvast bedankt voor de hulp Jaap

       1. Inmiddels al thuis en app op ipad, alleen jammer dat die pecies op de Nas alleen de map ‘Music’ ziet, misschien een instelling op de Nas, ik heb namelijk een map ‘mp3’ die ik wilde benaderen en afspelen met die Sony, mooi toestel trouwens.

   Geef een reactie