Home Review Sony NW-WM1Z en MDR-Z1R

Review Sony NW-WM1Z en MDR-Z1R

8

Voordelen

  • Speelt erg fraai
  • Bedient goed
  • Mooi gemaakt
  • Goede accu

Nadelen

  • Eigen bluetooth-protocol
  • Eigen kabels
  • Geen wma-lossless
  • Prijs

Prijs: € 5500 euro / set

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Sony NW-WM1Z

Wat techniek

Inhoud

Zoals het Sony betaamt, zit er heel wat eigen ontwikkelingen in de prodcuten. De DAC-chip? Zelf gemaakt. Sony noemt dit de S-Master chip. Het is in feite een fpga waar Sony zijn eigen firmware in stopt. Deze chip kan van alles. Het speelt native DSD tot 11,2 MHz, native high-res (u hoort de speler ook schakelen). En het kan tevens mp3 ‘remasteren’ (of andere lossy-files) en het kan streams converteren naar een DOP-formaat, zodat een usb-dac ook DSD kan afspelen.

Natuurlijk is het mogelijk om alle geluidsbewerkingen te omzeilen. Dat gaat met de optie “Direct Source” onder de output-settings in het menu van de speler. Staat die aan, dan zijn alle transcoderingsopties en equalizers uitgeschakeld.

Geen wma-lossless?

Het enige minpunt wat we hebben gevonden is dat het geen wma-lossless speelt. Toch jammer, want we hebben een paar albums in dat formaat (van Qobuz), omdat het niet in flac kwam. Het speelt wel: MP3, WMA, FLAC, Linear PCM, AAC, HE-AAC, ALAC, AIFF en DSD (tot 11.2MHz).

Koper

De behuizing van de Sony NW-WM1Z is geheel van koper. En dan nog gold plated. Het is naar ons gevoel wat ‘over the top’, maar ja: de doelgroep zal het geweldig vinden. Het maakt de speler wel wat zwaar. Dat is ook direct het commentaar wat we krijgen als we iemand de speler even in de hand drukken voor een mening. Tijdens onze reis naar Boston (Sonos), hebben we de speler ook altijd in de zak gevoeld. Niet écht een portable wonder dus.

Aan de andere kant: de speler voelt ongelooflijk stevig. En door de massieve behuizing zal interferentie niet echt meer een issue zijn. Echter denken we dat dit met de aluminium-versie ook niet echt een probleem zal zijn. En die kost wel 2000 euro minder. Al heeft die ook minder intern geheugen en geen chique interne bekabeling (de 1Z heeft intern Kimber-cable). Tevens beschikt de 1Z over een ander sound-register: een Fine Sound Register in plaats van een MELF-register. Dit heeft iets te maken met de verdeling van energie over de diverse componenten. Sony legt het helaas niet verder uit.

MDR-Z1R

De hoofdtelefoon: de Sony MDR-Z1R, is opgebouwd rondom een 70mm unit. Deze heeft en CCAW spraakspoel voor aansturing (copper clad aluminum wire), Een neodymium-magneet is de ‘motor’.Het geheel heeft een weerstand van 64 Ohm, wat niet heel zwaar is.

De hoofdtelefoon is geleverd met zowel een gebalanceerde kabel van 1,2 meter als een ‘single ended’ kabel van 3 meter. De balanced plug is wat dikker. De gewone kabel heeft een 3,5mm plug. Beide kabels beschikken over aders van verzilverd koper.

De 70mm unit zit in een gesloten behuizing. Het lijkt door die vreemde kappen (die zijn tegen resonanties) wellicht open (of semi open), maar dat is het dus niet. De schaapslederen kussens zijn ongekend comfortabel (zoals wel vaker bij Sony) en hebben intern een beetje de vorm van een oor. Deden maar meer merken dat. We hebben echt uren achtereen geluisterd en hebben vrijwel geen last gehad van zwetende oren.

De hoofdtelefoon is niet zwaar met 385 gram. Hij voelt ook niet zwaar (een stuk lichter dan de Bowers P9 die we ook ter test hebben) en klemt precies genoeg om hem niet te laten schuiven. Head bangen gaat wat lastig, maar gewoon een beetje schudden of lopen gaat prima.

8 REACTIES

  1. De Astell & Kern AK70 is iets betaalbaarder en heel tevreden over. Hij is wel zwaarder dan de vorige AK Jr. maar veel stabieler en hapert nooit. Ook het geluid (met Oppo PM3) vind ik een pak beter dan bij de AK Jr. Geen MQA, maar ik vermoed dat men bij de echte doorbraak van het formaat wel een firmware-update kan fixen.

    Er zijn ook andere goedkopere spelers (Sony, Pioneer, FIIO, Onkyo en enkele minder bekende merken), maar denk dat in de lagere prijsklasses de AK70 de Sony overstijgt.

    • Dag arme donder,

      Ik begrijp wat je bedoelt. Er zijn al meerdere lezers geweest die gewezen hebben op dit feit. Ik ben een grote van alpha audio en zal dit altijd blijven maar ik hoop ook dat er nog voldoende spul tussen de 500 tot 2000 euro wordt besproken. De pareltjes vinden in dit segment lijkt me heel waardevol voor de meeste mensen met een normaal budget.
      Denk aan de brio, de musette, de sprout,…

      Maar eerlijk is eerlijk. De laatste drie reviews hier op alpha zaten goed onder de duizend euro. Dus er is nog wel degelijk aandacht voor betaalbaar spul. Een goed evenwicht vinden is natuurlijk wel een must. Het is niet al goud of koper dat blinkt.

      Vriendelijke groeten

      Geoffrey (ook een arme donder)

    • Beste Arme donder,

      We proberen altijd een balans te vinden (zoals Geoffrey ook aangeeft). Soms hebben we wat meer duurdere spullen in een bepaalde periode en soms ook veel betaalbare spullen. Er komen zeker weer wat ‘normale’ apparaten aan. Overigens hebben we net de Teufel-set getest. Dat vinden wij toch wel heel betaalbaar (en erg goed voor het geld).

      Groet,

      Jaap

    • Nee, geen MQA. Heb het op de persdag gevraagd. Ze weten ook niet of er plannen gaan zijn. Er zit een FPGA in, dus het kan wel erin geflasht worden.

      Ik vind het vooralsnog geen nadeel, omdat echte MQA-downloads zeer zeldzaam zijn. Als die wel grootschalig beschikbaar komen, zou het wel een must moeten zijn dat Sony deze klasse spelers gaat opwaarderen.

×