Review Sony NW-WM1Z en MDR-Z1R

Voordelen

 • Speelt erg fraai
 • Bedient goed
 • Mooi gemaakt
 • Goede accu

Nadelen

 • Eigen bluetooth-protocol
 • Eigen kabels
 • Geen wma-lossless
 • Prijs
  • Sony NW-WM1Z

   Inleiding

   Er is personal audio en er is personal audio. Deze set van Sony – de NW-WM1Z en MDR-Z1R – behoort tot de klasse die een handvol kan veroorloven; voor het luttele bedrag van 5500 euro bent u eigenaar. Maar eerlijk is eerlijk: dan hebt u wel wat.

   Bij een goed systeem hoort u eigenlijk vrijwel direct dat het geheel klopt. Het is in balans, ademt rust en betrekt u direct in de muziek. U kunt gewoon niets anders doen dan luisteren. En de drang naar meer is altijd aanwezig. Als een album afgelopen is wilt u meer… en meer… en meer. Het is eigenlijk gewoon een verslaving. En dat is wat deze Sony doet… het maakt u verslaafd.

   Absoluut

   Als er een woord is wat we zouden moeten koppelen aan dit duo, dan is het wel absoluut. Het geheel speel naar ons idee zeer zuiver. Heel puur. Geheel vrij van eigen klank of onwenselijke toevoegingen. Het is nooit opdringerig. En dat maakt het dat u uren kunt luisteren zonder dat u last krijgt van uw oren. Luistermoeheid is iets wat deze set niet kent. En dat is heel vaak wel anders. Zeker met personal audio.

   Gerelateerde berichten

   Review Harman Kardon CL on-ear hoofdtelefoon

   Stalen beugels, leer, strak afgewerkt kunststof: ook Harman wil heel graag een beetje meesnoepen in het premium-segment van Apple-gecertificeerde hoofdtelefoons. Wij testen de middensegment CL (Nee, niet de Mercedes CL waar ook Harman in zit). De CL is een on-ear variant die onder de NC (Noise Cancelling) en de BT (bluetooth) staat. 

   Audiofly AF45

   Review Audiofly AF45

   Schaam u niet als u Audiofly nog niet kent. Het hoofdtelefoonmerk is brandnieuw en eigenlijk nog niet in Nederland. We zijn de oprichter en directeur, Dave Thompson, tegengekomen op CES Showstoppers. Hij was zo enthousiast, dat we geprikkeld waren een setje te testen. En zodoende zitten we nu met een setje AF45’s in de oren […]

   OPPO PM-3 op Harry

   Review OPPO PM-3 hoofdtelefoon

   Van de importeur van Oppo, JVB Digital, kregen we het ?instapmodel? hoofdtelefoon ter review aangeboden: de PM-3. Voor wie weet dat de hoger gepositioneerde modellen, de PM-1 en PM-2 voor 1.399 resp. ? 899 over de toonbank gaat, is een adviesprijs van ? 529 voor de PM-3 inderdaad een voordelige keus. De PM-3 is een hoofdtelefoon […]

   8 reacties

   1. De Astell & Kern AK70 is iets betaalbaarder en heel tevreden over. Hij is wel zwaarder dan de vorige AK Jr. maar veel stabieler en hapert nooit. Ook het geluid (met Oppo PM3) vind ik een pak beter dan bij de AK Jr. Geen MQA, maar ik vermoed dat men bij de echte doorbraak van het formaat wel een firmware-update kan fixen.

    Er zijn ook andere goedkopere spelers (Sony, Pioneer, FIIO, Onkyo en enkele minder bekende merken), maar denk dat in de lagere prijsklasses de AK70 de Sony overstijgt.

    1. Dag arme donder,

     Ik begrijp wat je bedoelt. Er zijn al meerdere lezers geweest die gewezen hebben op dit feit. Ik ben een grote van alpha audio en zal dit altijd blijven maar ik hoop ook dat er nog voldoende spul tussen de 500 tot 2000 euro wordt besproken. De pareltjes vinden in dit segment lijkt me heel waardevol voor de meeste mensen met een normaal budget.
     Denk aan de brio, de musette, de sprout,…

     Maar eerlijk is eerlijk. De laatste drie reviews hier op alpha zaten goed onder de duizend euro. Dus er is nog wel degelijk aandacht voor betaalbaar spul. Een goed evenwicht vinden is natuurlijk wel een must. Het is niet al goud of koper dat blinkt.

     Vriendelijke groeten

     Geoffrey (ook een arme donder)

    2. Beste Arme donder,

     We proberen altijd een balans te vinden (zoals Geoffrey ook aangeeft). Soms hebben we wat meer duurdere spullen in een bepaalde periode en soms ook veel betaalbare spullen. Er komen zeker weer wat ‘normale’ apparaten aan. Overigens hebben we net de Teufel-set getest. Dat vinden wij toch wel heel betaalbaar (en erg goed voor het geld).

     Groet,

     Jaap

    1. Nee, geen MQA. Heb het op de persdag gevraagd. Ze weten ook niet of er plannen gaan zijn. Er zit een FPGA in, dus het kan wel erin geflasht worden.

     Ik vind het vooralsnog geen nadeel, omdat echte MQA-downloads zeer zeldzaam zijn. Als die wel grootschalig beschikbaar komen, zou het wel een must moeten zijn dat Sony deze klasse spelers gaat opwaarderen.

   Geef een reactie

   Ga verder met deze blogpost:

   Review Fiio dac Q5

   Review Fiio dac Q5