Home Review Sony HT-ST9 soundbar

Review Sony HT-ST9 soundbar

1

Voordelen

  • Grootse weergave
  • Veel inputs
  • Streaming

Nadelen

  • Crossover Sub veel te hoog
  • Niet geschikt voor muziek

Prijs: € 1499

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Geluid
Prijs
Sony HT ST9

We krijgen het topmodel van Sony?s soundbar-serie bezorgd. Een enorme doos waar zonder moeite een 80 inch TV in zou passen en die volbedrukt is met indrukwekkende specificaties en afkortingen,  dat wekt hoge verwachtingen. Maakt de Sony HT-ST9 deze verwachtingen waar?

Bij Alpha-Audio testen we alleen soundbars of all-in-one systemen als deze vanuit een audio-perspectief interessant zijn. Vandaar dat u de Naim Mu-so, de Focal Dimension of de Orbitsound wel aantreft, waar andere ontbreken.

Audioprestaties

Sony HT ST9
Niet heel klein, deze Sony. En dit is nog zonder subwoofer!

Het gaat ons dan ook vooral om de audioprestaties. En als fabrikanten audioprestaties met gemak weten te combineren dan is dat het vermelden waard. Toch? Want hoewel veel soundbars compleet oninteressant lijken, zitten er wel goede tussen. Daarbij: soundbars of soundbases hebben zeker voordelen; het is makkelijk te installeren en ze nemen doorgaans veel minder ruimte in. Daarbij; de kwaliteit wordt steeds beter.

Collega Jan Karsten was lovend over de Naim Mu-so en ook de Focal Dimension maakte grote indruk. Voor 1.000-1.500 euro kunt u een indrukwekkend systeem in huis halen.

Sony HT-ST9

Ook Sony wil op deze markt inspelen. En daar komt de HT-ST9 om de hoek kijken. Het is een soundbar met een losse subwoofer, zoals we wel vaker zien. Sony heeft ongeveer alles in de HT-ST9 gestopt wat het audiovisuele leven moet veraangenamen. Denk aan: hi-res audio, LDAP Bluetooth, multiroom audiostreaming (Sony Songpal Link), HDMI-Arc, 7.1-kanaals audio decoding, 4K beeldresolutie-doorgifte, Wifi, NFC. Het is nogal een lijst.

De soundbar is duidelijk bedoeld voor mensen met een groot beeldscherm. Hij is 113 cm lang en past daarmee goed bij schermen met een beelddiagonaal van 50 inch of groter. Zeven units zorgen voor de midden- en hoge tonen, waarbij twee supertweeters, geïntegreerd in de buitenste units, het hoog een extra impuls moeten geven. In de soundbar zitten ook de versterkers, de audio- en videoaansluitingen en de digitale signaalprocessors verwerkt. Het display zit rechtsvoor, en aan de zijkant is nog een USB-aansluiting voor een externe USB-schijf. Er is genoeg ruimte voor goede kwaliteit bekabeling; een pluspunt, zo zien we het graag!

Geen kabels

Sony HT ST9
De subwoofer is compleet draadloos. Erg handig voor wie een beter plekje wil zoeken dan naast de tv.

De subwoofer kent in het geheel geen kabelprobleem, want deze is draadloos aan de soundbar verbonden. Het enige wat u moet doen is de sub van stroom voorzien en de standbyknop aan te zetten. Bij het activeren van de soundbar zoekt deze vanzelf verbinding met de sub. Een erg handige methode, want u bent zo in staat om de subwoofer neer te zetten waar u wilt. De subwoofer-unit meet 18 cm en is aan de onderzijde voorzien van een passieve radiator. Bij het luisteren merkten we geen vertraging tussen soundbar en sub. Deze lopen mooi synchroon.

We sluiten de soundbar eerst aan als een hub voor alle hdmi-aansluitingen. De Apple TV en andere apparaten gaan de Sony in, en de TV sluiten we aan op de hdmi-out van de soundbar. Voordeel is ook dat u dan het menu van de soundbar op uw beeldscherm krijgt.

Op de een of andere manier werkt dat niet lekker. De TV herkent het signaal niet, of na een tijdje wachten. En het kiezen van de bron werkt ook niet helemaal fijn. Aan onze TV kan het niet liggen; de Loewe heeft weliswaar geen hdmi-ARC maar is verder up-to-date. We sluiten daarom de soundbar aan via de optische ingang die het signaal krijgt van de optische uitgang van de Loewe. Dat werkt prima. De soundbar bedienen we met de afstandsbediening.

Movie, Music, Games…

Sony HT ST9
Een supertweeter… wij kunnen geen extra hoog meten… Het rolt licht af vanaf zo’n 15.000 Hz bij onze tests.

We hebben een aantal keuzes om het soort geluid in te stellen: Movie 1 en 2, Music, Games, Arena en Football. Bij de eerste twee worden de lage tonen extra aangezet waarmee zelfs het dichtslaan van een deur een geluidsdruk genereert die nu nog lang zal heugen.

Bij Arena heeft Sony het O2-stadion in Londen als referentie genomen om een theaterconcert-ervaring te simuleren. En het standje Football werkt idem dito, maar dan een stadion als Wembley. Music lijkt nog het meest neutraal.

En dan is er nog de Clear Audio + optie. Daarmee worden vooral de midden- en hoge tonen extra aangezet. Het zal u waarschijnlijk niet verbazen dat wij bij Alpha-Audio niet erg houden van dit soort special effects. De Movie-instellingen zijn zeker handig in gebruik, en verhogen inderdaad de filmbeleving maar de zin en meerwaarde van de Arena- en voetbalinstelling hebben wij niet kunnen doorgronden. We hebben de test daarom verder uitgevoerd met de Music-instelling.

DSEE

De Soundbar is uitgerust met nagenoeg alle digitale geluidsoptimalisaties die Sony in huis heeft, waaronder Digital Sound Enhancement (DSEE), waarmee gecomprimeerde audiobestanden worden opgewerkt tot hi-res audio. Bij de HAP ES Z1 Audio Player was inderdaad goed hoorbaar wat het verschil is; rust, ruimte en plaatsing is wat u krijgt. Kortom: wel een aanradertje.

Bij de HT-ST9 soundbar kwamen al deze verschillen wat minder duidelijk naar voren. Sterker nog, we vinden dat de muziek door deze soundbar een beetje hetzelfde gaat klinken. Op zoek naar het waarom, gaan we een beetje met de afstandsbediening spelen. Het is namelijk mogelijk om de subwoofer in volume te regelen. Erg handig, want soms wil je meer en soms minder bas horen (en voelen).

Sony HT ST9
Geinig duo als u voor film gaat.

Wanneer we de subwoofer helemaal op 0 zetten en alleen  de soundbar horen, blijft er een dun en bijna AM-radio-achtig geluid over. We kunnen in de specificaties niet zien bij welke frequentie een crossoverfilter het geluid verdeelt tussen de sub en de soundbar, maar bij de metingen blijkt dat rond de 180 Hz te liggen: véél te hoog om muziek fatsoenlijk te spelen, aangezien er dan richtingsgevoelige muziek-informatie door de sub heen gaat. Niet wenselijk.

Door deze extreem hoge crossover is de geluidskarakteristiek van de Sony HT-ST9 geheel anders dan de Mu-So of bijvoorbeeld Focal Dimension die ook zonder sub prima te gebruiken is. De soundbar van de HT-ST9 alleen gebruiken zouden we u niet willen aanraden; het is te vergelijken met de ingebouwde speakers van een flatscreen TV.

Geen echte wow…

Het lijkt erop dat een goede soundbar, en daarmee bedoelen we een soundbar of all-in-one systeem dat ook hoge kwaliteit audio kan afspelen, staat of valt met de DSP, de digitale geluidsbehandeling. Naim heeft daar veel aandacht aan besteed en de Focal Dimension heeft de DSP-architectuur van Naim gebruikt. Bij Sony missen we de wow-factor die de andere door ons geteste soundbars in ongeveer dezelfde prijsklasse wel hadden.

Wireless

sweep sony soundbar
Deze sweep is zonder subwoofer gedaan. Duidelijk is het crossoverpunt te zien. Dat ligt rond de 180 Hz. Veel te laat.

De draadloze aansluitmogelijkheden doen het verder prima. U kunt via Bluetooth uw tablet of telefoon verbinden met de HT-ST9 en andersom; u kunt ook het geluid streamen naar uw draadloze headset. De Wifi en ethernet-aansluiting zorgen voor verbinding met uw thuisnetwerk, NAS.

Als streamingdienst ondersteunt Sony alleen Google Cast, waarmee u muziek en audio vanuit uw telefoon of tablet kunt afspelen op de Soundbar. Uiteraard kunt u dat ook doen via Bluetooth of Wifi; u hebt dan de mogelijkheid om alles wat u vanaf uw mobiele apparaat kunt afspelen, ook via de Soundbar kan laten lopen.

Wij gebruikten Apple TV als interface. Via Airplay kunnen we beeld en geluid streamen naar de Apple TV en daarmee ook naar de soundbar. Erg leuk extraatje.

1 REACTIE

  1. Zeer slecht product met nog slechtere service. Heb deze soundbar gekocht samen met een SRS-X88 en SRS-X77 omdat dit samen zou werken als multiroom systeem, maar juist dat werkt dus simpelweg niet. Daarnaast is het geluid matig en kan er handmatig niets aan ingesteld worden (geen EQ).
    Sony ‘ support’ is een lachertje. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en vervolgens hoor je niets meer van de zogenaamde ‘product expert’ . Ik kan maar één ding zeggen: NIET KOPEN!

×