vrijdag, maart 29, 2024
Home Review Sonos Playbar

Review Sonos Playbar

9

Prijs: € ? 699

Sonos Playbar

Een draadloze soundbar voor 699 euro. Dat klinkt als een prima deal, nietwaar? Een draadloze soundbar met netwerkstreaming, ir-repeater en uitbreidmogelijkheden voor 699 euro. Dat klinkt als een ultieme deal, toch? Dit is precies wat Sonos aanbiedt met de Playbar. 

Soundbars zijn geliefd bij mensen die op een discrete manier het geluid willen verbeteren van de tv. Het primaire doel is dus het blikkige geluid van de platte tv’s te doen verdwijnen en acceptabel geluid te leveren bij spraak en films. Vaak strooien ze nog met termen als virtual surround en 5.1 emulatie. Niet handig, want het is nagenoeg onmogelijk om surround uit een soundbar te halen. Ruimtelijk geluid? Ja, dat kan. Maar écht surround gaat (nog) niet. Maar als we dat even loslaten en sec gaan bepalen of het geluid beter is: ja… soundbars geven een verbetering van het geluid. De één doet het beter dan de ander, maar dat is logisch.

Surround? Ja, maar anders!

Sonos pakt het iets anders aan de dan de concurrenten. Allereerst is de Playbar draadloos: op de voeding na. En een optisch kabeltje… maar daarover later meer. Ten tweede heeft Sonos het niet over surround. Het is 3.0. Dus een center en een linker- en rechterkanaal. Dat is apart, want de meeste ‘stokbroden’ hebben het over 5.1 en surround.

Nu is het wel mogelijk om surround op te bouwen. Koppel simpelweg twee Play:3‘s aan de Playbar en hup: surround. Meer laag? Dat kan: koppel de Sonos Sub. En dat gaat eenvoudig via de opties van de Playbar. Iedereen heeft dat in twee minuten gepiept. Een vernuftig concept waarbij het mes snijdt aan twee kanten: Sonos verdient meer geld en de consument krijgt een waardige surroundopstelling die fatsoenlijk klinkt. We gokken dat een groot deel van de Sonos-fans dat wel binnen een jaar gaat doen.

Installatie

Het installeren van de Playbar gaat net als alle andere Sonos-producten. Zeer eenvoudig dus. Het gaat in welgeteld zeven stappen:

  1. Pak de Playbar uit
  2. Zet hem neer waar u wilt (of hang hem op: beugel is meegeleverd)

    Sonos Playbar
    De installatie is echt doodeenvoudig. Iedereen kan Sonos installeren. Erg knap van het Amerikaanse bedrijf.
  3. Doe de stekker in het stopcontact
  4. Koppel de tv met een optische kabel
  5. Start de sonos software of app
  6. Ga naar instellingen en kies voor nieuw apparaat toevoegen
  7. Druk op ‘mute en +’

Klaar! Zo eenvoudig is het. Daarna start een eenvoudige configuratie om de afstandsbediening te laten werken. Het kan namelijk zo zijn dat de Playbar voor de infraroodontvanger van de tv ligt. In dat geval zet de Playbar het ir-signaal door. Wederom erg vernuftig van Sonos. Tijdens de set-up kunt u ook een Sonos Sub en een tweetal Play:3’s koppelen. Dit kan natuurlijk ook later.

HDMI?

Sonos roemt natuurlijk zijn eigen producten. Logisch. Het zou ook vreemd zijn als ze dat niet zouden doen. Nu is dit wel deels terecht. De Playbar klinkt gewoon erg goed. Maar we zouden niet Alpha Audio zijn als we een puntje hebben gevonden waar Sonos de Playbar en andere producten in de serie zou kunnen verbeteren.

Zo vinden we het jammer dat er geen hdmi-loop te vinden is op de Playbar. We snappen het concept van eenvoud: alle apparaten gaan gewoon direct de tv in en de tv stuurt het geluid door naar de Playbar. Zo werkt het altijd. Ja, dat klopt. Maar zo kan u nooit genieten van hd-geluid. En sommige tv’s hebben niet zoveel inputs, waardoor een av-receiver nodig is om alles goed te kunnen aansluiten. Maar u mag niet de av-receiver tussen de bron en de playbar laten van Sonos. Dat is vrij logisch, want alle lipsync-correcties en volumeregelingen verlopen via de Playbar.

Sonos Playbar
Wederom een ingebouwde 100 mbit-switch. Dat mag inmiddels wel gigabit worden, Sonos!

Tevens vinden we het jammer dat er geen analoge inputs op zitten of dat Sonos niet heeft gekozen voor een digitale, coaxiale input. Coaxiaal is nog te begrijpen: die is zeldzaam op een tv. Maar er zullen heus tv’s zijn zonder optische uitgang. Die tv’s hebben vaak een analoge uitgang. En die gebruikers hebben dus een probleem.

Dan de koppeling van de surroundkanalen. Het is dus mogelijk een setje Play:3’s te gebruiken als achterkanalen. Sonos laat hier geen Play:5‘s toe. Dat vinden we écht een gemis. Want wij vinden de Play:5 een stuk beter klinken. En dat voor 100 euro meer. Het schijnt een netwerkkaartbeperking van de Play:5 te zijn. Dat is niet gek, gezien het feit dat de Play:5 (voorheen S5) ouder is en dus oudere hardware in zich draagt.

Tenslotte high-res audio. Dit is iets waar elk Sonos-apparaat inmiddels tegenaan loopt. We zijn benieuwd hoe Sonos de concurrenten voor gaat blijven nu high-res gemeengoed is in streamer-land. Wij vinden Sonos nog steeds één van de meest gebruiksvriendelijke en mooie systemen. Maar het gemis van high-res is wel een kritiekpunt. Een belangrijk kritiekpunt.

Verrassend

Sonos Playbar
De inhoud van de doos… alles zit erin om de Playbar draaiend te krijgen.

Maar goed: niet te zuur gaan worden. Want wij hebben op zich niets gemist tijdens onze test van de Playbar. We sluiten voor deze test onze Sharp 705E optisch aan op de Playbar. Net als de Auzentech Bravura in de htpc. Die directe koppeling gebruiken we om de muzikale kwaliteiten te testen. Films bekijken we via de tv. Ook hebben we muziek gespeeld via het netwerk (SonosNet).

De Playbar weet een heel aardig deuntje te spelen. Het verraste ons op vele vlakken. Allereerst openheid: er staat wel degelijk een stereobeeld! Zowel via de optische ingang als via het netwerk. Overigens is de focussering via het netwerk wat strakker. Ook klinkt het netwerk gewoon wat beter: softer en vloeiender. Dat zal zowel met de optische koppeling als de Auzentech te maken hebben.

Opvallend is dat de Sonos een tikje ‘bass heavy’ is. Standaard zet Sonos Loudness aan. Dat is geen aanrader, want het zet het laag echt teveel aan. En mocht u dieper laag willen: koppel dan de Sonos Sub. Dat maakt een waanzinnig groot verschil in openheid en dynamiek. Logisch: de Playbar heeft dan meer reserve en hoeft niet meer zo laag te spelen. Wel is de Sub erg prijzig. Dat kan een forse drempel vormen.

Wij hebben het laag nog iets teruggezet en het hoog iets opgeschroefd. Dit laatste is natuurlijk een kwestie van smaak. Na de equalizer-aanpassingen vinden we de Sonos zeker niet verkeerd klinken voor een soundbar in deze prijsklasse.

Nu zullen niet veel mensen een Playbar kopen om primair muziek mee te spelen. Dat raden we ook zeker niet aan: er zijn betere opties voor dat geld. Maar wie een allround oplossing zoekt in dit segment doet zeker een goede koop met de Playbar. We vinden dit in ieder geval één van de betere soundbars op muziekgebied.

Films

Sonos Playbar
De instelmogelijkheden. Een heldere, maar complete optielijst. Zet Loudness maar uit. Het is echt niet nodig.

Hier voelt de Sonos Playbar zich thuis. Spraak komt kraakhelder uit de center en de kanaalscheiding is uitstekend. Dat is goed hoorbaar bij langsrijdend verkeer en vocale passages waarbij goede stereoscheiding is gebruikt. Natuurlijk is het niet vergelijkbaar met een middensegment AV-opstelling, maar vergeet niet dat dit een soundbar is van 699 euro.

We hebben aardig wat films en series gekeken via de Sonos. En keer op keer valt de helderheid, goede verstaanbaarheid en lucht op. Dat heeft Sonos dus goed voor elkaar.

Ook op gebied van dynamiek hoeft de gemiddelde consument niets te missen: de Playbar kan hard en kan ook prima dynamische klappen opvangen. Een actiefilm met veel explosies vormt dus geen enkel probleem.

Conclusie

We zijn wel te spreken over de Playbar. Het is een keurige soundbar die niet alleen films goed weergeeft, maar ook weet te verrassen op muzikaal gebied. En dat horen we niet vaak! Sonos heeft de set-up wederom kinderlijk eenvoudig gehouden. Een groot pluspunt. Net als de mogelijkheid uit te breiden met de Sonos Sub en Play:3. Wel missen we aansluitingen. Waar is hdmi? Alleen optisch is gewoon te karig. Ook vinden we het jammer dat we niet de Play:5 kunnen koppelen met de Playbar. Toch: absoluut een aanrader voor wie een mooie, goed klinkende en niet krankzinnig dure soundbar zoekt.

9 REACTIES

  1. Ik begrijp jullie opmerking over ”High Resolution Audio” niet. Dat zou bij SONOS niet mogelijk zijn!
    Als je de CD’ s omgezet hebt naar FLAC dan praten we over een verliesvrije weergave, iets waarvan zelden of nooit sprake is als de CD wordt afgespeeld in een kwalitatief matige of goede CD speler ( toch veel leesfouten!)

    Ik zie de reactie met belangstelling tegemoet!

    Met vriendelijke groet, M.P Dijcks

  2. Beste,
    heldere review waarvoor dank.
    Als u deze soundbar (primair) voor muziek niet zou kopen, welk product zou u aanraden om muziek (deezer / spotify / youtube) te luisteren en ook het geluid van de TV op te kunnen afspelen? (budget max 500,00) Ik heb overigens geen optische uitgang op mijn Philips HD TV.
    Met vriendelijke groeten,
    David