web analytics

Review Sonnet Hermes streamer

Voordelen

 • Degelijk gemaakt
 • Veel digitale koppelingen
 • SD-kaart gemakkelijk benaderbaar...
 • Andere software mogelijk

Nadelen

 • Geen dac aan boord
 • Prestaties gelijk aan Ambre
 • Prijs: € 1200

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs

  De Weergave

  Inhoud

  Zoals we eigenlijk in de video al aangeven, zijn de verschillen tussen de Metrum Acoustics Ambre en de Sonnet Audio Hermes bijzonder klein. De Hermes lijkt – bij zéér geconcentreerd luisteren – iets preciezer; iets puntiger… sneller wellicht? Maar wat we al snel merken is dat dit in een blindtest bijna niet te onderscheiden is. Wat veel meer invloed heeft, is de gebruikte bekabeling en optimalisatie van het netwerk.

  Clean

  Wat beide streamers heel goed doen, is een schone presentatie geven van de muziek. Beide – dus zowel de Ambre als de Hermes – geven niet het idee dat er iets tussen de bestanden of stream en de weergever in zit. En zo hoort het natuurlijk. Deze regel geldt natuurlijk voor alles binnen de audio: een versterker, dac, een set speakers, kabels… streamers. Punt is: het is zo lastig om dat écht te realiseren!

  Nu is het wel zo dat de I2S uitgang écht schoner overkomt dan bijvoorbeeld optisch. AES komt heel dicht in de buurt. Coax is goed, maar toch hoorbaar minder verfijnd dan AES. In hoeverre dat écht een rol speelt, is natuurlijk afhankelijk van de set waarin de Hermes komt te staan; hoe precies is die? Kortom: gaat u deze verschillen echt merken?

  Goed: beide erg clean, beide voegen naar gevoel niets (of erg weinig) toe. Maar wat zijn de verschillen? En is er verbetering te boeken met kabels en tweaks?

  Zoals gezegd zijn de verschillen heel klein. De Ambre lijkt iets – écht iets – warmer te spelen. Maar dat kan ook aan het aantal speeluren liggen. We kunnen echter heel gemakkelijk de boel tunen. Een betere netkabel is gewoon hoorbaar bijvoorbeeld. Dat maakt een veel groter verschil.

  Netwerk-tweaks zijn altijd subtiel. Wie spreekt over ‘gigantische’ verschillen, vinden we altijd wat verdacht. Neemt niet weg dat een goede switch wel een hoorbaar verschil kan maken. Meer dan een ‘high-end’ ethernetkabel. Al horen we soms ook daar wel subtiele verschillen. En dat is op zich niet heel gek als u bedenkt dat het ook bij een netwerk vooral om elektrische verbindingen gaat, met alle ellende die daar bij hoort.

  Kortom: als we alles optimaliseren bij beide streamers, groeien beide gelijk mee. En dus blijven de verschillen nihiel. En de prestaties zijn met alle tweaks – power-cable én ethernet-optimalisaties – erg goed. Dusdanig goed dat we, als we de neiging zouden krijgen voor verdere optimalisaties, elders zouden gaan zoeken.

  Set en forget

  Wat heel fijn is van een test die langer heeft geduurd, is dat je even met het apparaat leeft. We ‘leven’ al jaren met de Metrum Acoustics Ambre en hebben werkelijk nog nooit problemen ondervonden. Hetzelfde geldt voor de Hermes. Het is écht plug en play. In ieder geval met ROON. Die herkent gewoon de Hermes en zet alles al goed. Heerlijk.

  2 reacties

  1. Even een vraag Jaap over de I2s aansluiting, je schrijft dat de uitgang is speciaal voor de Sonnet / Metrum producten. Betekent dit dat andere merken die een I2s in of uitgang hebben niet aangesloten kunnen worden op bijv. een sonnet dac?
   Want pi 2 design heeft raspberry pi hat met een I2s aansluiting.

   Groet Jeroen

  Geef een reactie