donderdag, april 25, 2024
Home Review Sennheiser Urbanite XL Wireless

Review Sennheiser Urbanite XL Wireless

2

Voordelen

  • Gebruiksgemak
  • Veelzijdig
  • Headroom
  • Lange accuduur
  • Bluetooth klinkt prima

Nadelen

  • Zeer gevoelig touchpad
  • Niet geheel opvouwbaar

Prijs: € 279

Geluid
Bouwkwaliteit
Comfort
Prijs
Sennheiser Urbanite XL Wireless

Het hoge woord moet er maar eens uit; wij zijn niet zo onder de indruk van de hoofdtelefoons van Beats by Dr Dre. Ze zien er prachtig uit, zijn goed afgewerkt, hebben mooie kabels. Maar het heeft naar onze mening weinig met goede kwaliteit audio te maken. Waarom? De bas is veel te zwaar aangezet waardoor het gehele geluidsbeeld onevenwichtig is. Focussering, ruimtelijkheid en details verdwijnen in een zee van bonkende bassen. Niet echt interessant voor onze lezers dus. Maar hoe zit dat met de Sennheiser Urbanite XL? 

Voor hetzelfde geld (vanaf 300 euro) koopt u naar onze mening exemplaren die in geluidskwaliteit beduidend hoger scoren. Denk aan de Fidelio-serie van Philips, de P5 en P7 van Bowers & Wilkins Nu zal de doelgroep die de Beats koptelefoons aanschaft niet erg onder de indruk zijn van deze Alpha-Audio analyse. Althans, dat blijkt niet uit de verkoopcijfers want ze gaan in groten getale over de toonbank.

Een markt dus die zeker niet onopgemerkt kan blijven. Reden waarom gevestigde merken als Sennheiser producten lanceren die de ?Beats-doelgroep? moeten aanspreken. Hoe gaat een merk dat bekend staat om studiokwaliteit hoofdtelefoons dit varkentje wassen? We testen het topmodel, de Urbanite XL met Bluetooth 4.0

The Looks

Sennheiser Urbanite XL Wireless
Strak vormgegeven, maar wel anders dan andere Sennheiser: de Urbanite XL Wireless heeft niet de typische ‘wigvorm’.

Vergeleken met het gangbare Sennheiser-design (zie review van de HD800) is de  vormgeving van de Urbanite-serie duidelijk anders. De hoofdband is breed en recht, de over-ear oorschelp is rond en heeft niet de typische wigvorm van Sennheisers hoger geprijsde modellen.

De Urbanite is ook een lichte headset; 280 gram, en het verstellen van de oorschelpen doet u  door ze te verschuiven op de hoofdband.  De Urbanite XL is alleen verkrijgbaar in zwart met een witte bies; de andere Urbanites (over ear en on ear, zonder Bluetooth) bieden  een ruimere keuze in kleuren.

De meegeleverde platte kabel met vergulde pluggen kan worden losgekoppeld  voor draadloos gebruik. Op de koptelefoon zit een soort bajonetsluiting waardoor de kabelkoppeling lekker stevig is.  De Urbanite is bedoeld voor muziek vanaf uw mobiel; smartphone of tablet, en ondersteunt de gangbare platforms iOS & Android.

The Sound

We hebben de Urbanite XL op verschillende manieren getest. Aangesloten op een smartphone (iPhone 4-5 en Sony Xperia) met de standaard muziek-applicatie. Verder luisterden we via streamingdiensten Spotify (mp3-kwaliteit), Tidal (lossless) en speelden we via de mediaspeler van Synology (DS-Audio) hi-res muziek van de NAS (Synology DS214 Play), dat werd gestreamd via wifi. Via Bluetooth (AptX indien mogelijk) verbonden en via de kabel. En we deden dit nog eens met een Apple computer (desktop en Macbook Pro) met Audirvana Plus. Ook hebben we de Oppo HA-2 headphone DAC/versterker gebruikt. Kortom: genoeg scenario’s zijn langsgekomen.

Sennheiser Urbanite XL Wireless
De Urbanite XL Wireless ondersteunt Bluetooth. Gelukkig ook AptX voor een aanzienlijk betere weergave.

Voor deze review heeft uw recensent zich enige uren ondergedompeld in de muziekwereld van Dr Dre. Het heeft naar onze mening niet zoveel zin om de Urbanite XL te testen met high res singer/songwritermuziek van Sarah K of Nils Lofgren. Het moet hard en het moet pompen, vibreren, dreunen!

We hebben in de Alpha-Audio ongecomprimeerde muziek-library uiteraard ook een Gangstarap-map en daar gaan we dus naar luisteren. We hebben nog nooit zoveel F***, Mothaf**kah, Bitch, Sh**, C??? en aanverwante rijmwoorden gehoord per track. Ook weleens lekker natuurlijk. De bitches, liquidaties, geslachtsdelen en ego?s van de rappers worden op ingenieuze wijze aan elkaar gepraat. En eerlijk: we vonden het ook best wel ?chille? muziek.

We ontdekten zelfs meerdere lagen, waarbij Dr Dre al in de jaren 90 grenzen verlegde door gitaar-riffs van funkartiesten George Clinton, samples van James Brown, Parliament te verwerken in de grooves.  Eerste conclusie: gangstarap, hiphop en verwante muziek leent zich ook voor hoge kwaliteit audio, en wordt er zelfs interessanter door.

En op de Urbanites kan je dit uitstekend horen. We zijn erg gecharmeerd geraakt van de audio-prestaties. De bassen zijn zwaarder aangezet dan bij de Sennheiser-broers en -zussen, maar het geluid is onmiskenbaar Sennheiser. Daarmee bedoelen we: ruimtelijk, precies in plaatsing (gefocusseerd) en dimensionering, transparant en in staat om meerdere lagen in de muziek weer te geven. En ook gecontroleerd. En hard. Bij het inspelen van de Urbanites hebben we het volume op ?11? gezet en zolang het uitgaande signaal niet vervormd was bleef het geluid zijn kwaliteit behouden. In de studiowereld noemen ze dit headroom; ruimte in het geluid, het niet dichtslibben van de muziek in een onontwarbare kluwen.

The Use

Sennheiser Urbanite XL Wireless
Strak afgewerkt en een even strakke weergave… mission accomplished!

In gebruik is de Urbanite XL erg veelzijdig. Als eerste Bluetooth. AptX is ondersteund en verbinden is een peuleschil. Als extra kunt u bij BT-verbinding op uw smartphone of tablet zien hoeveel batterijcapaciteit de Urbanite heeft. Erg handig!

En dan de batterijduur; die is meer dan uitstekend. Sennheiser claimt zelf 25 uur, maar dat is wanneer u het volume laag houdt. Een gemiddelde van 20 uur hebben we wel bereikt. Opladen via de micro-USB ingang (via USB-poort van een computer of een standaard 5V USB adapterplug) gaat ook lekker snel.

Op de rechter oorschelp is een touchpad dat zorgt voor de bediening: volume hard/zacht door verticaal te vegen, tappen voor start/pauze, volgende/vorige track of het opnemen van de telefoon. Het touchpad is erg gevoelig. Een zeer lichte aanraking activeert al de functies en opeens is er muziek (of niet), dan wel wordt het volume hoger of lager.

Tijdens de test raken we steeds meer onder de indruk van hoe goed en sterk Bluetooth signaaloverdracht kan werken. Binnenshuis konden we makkelijk van de ene naar de andere ruimte lopen zonder dat de verbinding slechter werd. En de geluidskwaliteit is gewoonweg goed. De tijd van hissen, slissen en scherpte is toch wel voorbij merken we.

Toch… kabel!

Met de kabel is het geluid net iets dieper en sprankelender dan draadloos, maar we merken dat de verschillen tussen draadloos en bekabeld steeds kleiner worden. Zeker als u gecomprimeerde muziek via Spotify afspeelt, zult u weinig verschil merken. Anders wordt het bij hi-res tracks. Daar is het verschil wel goed hoorbaar. Echter: op het moment dat u de kabel in de Urbanites schroeft, stopt de Bluetooth-verbinding en kunt u ook het touchpad niet meer gebruiken. Da’s jammer! U kunt de stroom van de hoofdtelefoon dan ook het beste uitschakelen.

De controller van de kabel fungeert als microfoon, u kunt tracks pauzeren vooruit en terug afluisteren door respectievelijk 1, 2 of 3 keer op het knopje te drukken. En een schuifpotmeter voor de volumeregeling vinden we eigenlijk wel fijn in gebruik, prettiger dan + en ? knopjes die ook dikwijls worden toegepast.

2 REACTIES

  1. Hartelijk dank voor de review. Ik heb een paar kleine punten:
    1. Aptx wordt volgens mij niet ondersteund door Apple (IOS en OSX apparatuur)
    2. Aptx is een compressietechniek. Vanaf BlueTooth versie 3 is de haalbare throughput zo hoog dat compressie mij totaal zinloos lijkt. Dus waarom zou Aptx een positief effect op het geluid hebben ?
    Top slot een tip voor de mensen met een ING betaalrekening: in de rentepuntenwinkel is hij te koop voor 152,- Euro.
    Groetjes, Maurice

    • Dag Maurice,

      De doorvoersnelheid van Bleutooth mag dan theoretisch genoeg zijn, in praktijk ligt het heel anders. Het is een draadloos protocol. En zoals het met draadloos altijd is: specs zeggen niets. Metingen alles. Aptx is een compleet andere codec, on top of A2DP en SBC (dus backwards compatible): speciaal voor muziek. Het past een ander algoritme toe om kwaliteit te bewaren. AptX klinkt door de andere coderingen en algoritmes aanzienlijk beter dan A2DP en SBC. Mp3, WMA en Ogg Vorbis klinken ook anders, om maar iets te noemen.

      Of Apple AptX ondersteunt of niet, weet ik zelf niet zeker (ik heb alleen een iPad als 2e device om apps te testen… doe verder niets met dat takkeding).

×